Edison Ampulü Sizlere Ömür - Son Dakika
Ekonomi

Edison Ampulü Sizlere Ömür

Edison Ampulü Sizlere Ömür

Avrupa Birliği'nin (AB) dün itibariyle şeffaf ampullere getirdiği yasakla, aydınlatmada LED dönemi resmen başladı.

02.09.2012 06:54

THOMAS Edison'un 1879'da keşfettiği ve bugüne kadarki en büyük teknolojik buluşlardan biri olanak kabul edilen şeffaf akkor ampullerin üretim ve satışı, dün Avrupa Birliği tarafından yasaklandı. Hürriyet'in haberine göre ampul tüketiminde ithalata bağımlı olan Türkiye de AB'nin bu uygulamasında doğrudan etkilenecek. Ancak bu durum yasaklanan ampullere göre yüzde 80 enerji tasarrufu sağlayan LED ampullerin kullanımını artıracak.

YÜZDE 70 LED OLACAK

Açılımı 'Light Emitting Diode' (Işık Yayan Lamba) olan LED ampüller, enerji verimliliği düşük ve karbondioksit yaydığı için çevreye zararlı olarak değerlendirilen, aralarında Türkiye'de yoğun olarak kullanılan 'Edison tipi' şeffaf akkor ampullerin yerini almaya hazırlanıyor.

Ev, ofis, mağaza ve endüstriyel tesis aydınlatmalarından oluşan genel aydınlatma pazarının Türkiye'de 1.2 milyar Euro, dünyada ise 70 milyar Euro'luk büyüklüğe sahip. 2020 yılına kadar ortalama yüzde 4 oranında büyüyerek 100 milyar Euro seviyesine ulaşması beklenen pazarda en hızlı büyümeyi ise LED ampuller gerçekleştirecek. Şu anda genel aydınlatma içindeki payı yüzde 12 civarında olan LED'ler 2020 yılına kadar pazar payını 65 seviyesine çıkaracak. Türkiye genel aydınlatma pazarının da 2020 yılı itibariyle 4 milyar Euro'luk bir büyüklüğe ulaşacağı ve LED kullanım oranının yüzde 70'lere yaklaşacağı tahmin ediliyor."

FİYATLARI UCUZLAYACAK

AB'nin getirdiği yasağa rağmen, Edison tipi ampul kullanımı dünyanın pek çok bölgesinde halen artmaya devam ediyor. LED aydınlatma ürünleri özellikle son 3 yıldır günlük hayatımızda yer almaya başlasa da, özellikle uzakdoğu piyasasında ve az gelişmiş ülkelerde bu ampule halen ihtiyaç duyulması nedeniyle klasik aydınlatmada her yıl yüzde 4'lük bir büyüme söz konusu. Yakın zamanda, teknolojinin yayılması ve fiyatların ucuzlaması ile LED aydınlatma ürünleri önümüzdeki 2 yıl içinde yerini sağlamlaştıracak.

Ampul sektöründe Tekfen 2002'de üretimi durdurduğu için yerli üretici bulunmuyor. Türkiye'de satılan LED ampullerin fiyatları ise yaydığı ışık miktarına göre 4 lira ile 105 lira arasında değişiyor.

AMPUL YENİDEN KEŞFEDİLİYOR

TOSHIBA'nın 2009 yılı itibari ile geleneksel aydınlatma üretimini bırakarak tamamen LED aydınlatma imalatına geçtiğini anlatan Toshiba Türkiye Distribütörü TNB Genel Müdürü Aytaç Biter, "2014-2017 yıllarında gelişim çok daha hızlı olacak. Ürün gamımızda Ev, Ofis, Mağaza tipi aydınlatma ürünleri bulunuyor. Toshiba kurucusu Ichisuke Fujioka klasik lambayı Edison'dan sonra üreten ikinci kişi. Avrupa pazarına 2 yıl önce girmeye karar verip LED'e odaklandık. Ampul yeniden keşfediliyor" dedi.

LED'İN AVANTAJLARI NELER

Ortalama yüzde 80 enerji tasarrufu sağlıyor.

Kullanıma bağlı olarak ortalama 100 bin saat/ 20 yıl ömrü var.

Dayanıklılık, renk kalitesi yüksek, cıva içermediği için çevreci,

UV-IR yaymıyor ve ısı üretmiyor

Standart ampüller watt başına 10 lümen, florasan lambalar 63 lümen ışık şiddetine erişirken LED lambalar 70 lümene çıkabiliyor.

Isı veya neme karşı duyarlı değil. Prize dokunur dokunmaz tam kapasite ışık verir.

Düşük elektrik tüketimi ile özellikle ticari işletmeler için kısa sürede masrafını karşılayıp amorti ediyor.

NEDEN YASAKLANDI?

AVRUPA Birliği'nin (AB) enerji tasarrufu ve küresel ısınmayla mücadelede aldığı kademeli kararlar doğrultusunda AB ülkelerinin yılda toplam 40 milyar kilovatsaat enerji tasarrufun bulunması böylece karbondioksit emisyonunun yılda 15 milyon ton düşürülmesi amaçlanıyor.

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Edison Ampulü Sizlere Ömür - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement