Ekonomi Bakanı Çağlayan Libya'da - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Çağlayan Libya'da

Ekonomi Bakanı Çağlayan Libya\'da

Erdal Çelikel - Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, Libya Hükümeti'nin ülkede yatırımları bulunan Türk müteahhitlik firmalarının bazı hak ediş bedellerini ödemeye hazır olduğunu söyledi.

10.06.2012 17:07

Erdal Çelikel - Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, Libya Hükümeti'nin ülkede yatırımları bulunan Türk müteahhitlik firmalarının bazı hak ediş bedellerini ödemeye hazır olduğunu söyledi.

Abdülcelil, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) organizasyonu ile Libya'da bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ı konseyin toplantı ofisinde kabul etti.

Yaklaşık yarım saat süren toplantının ardından Libyalı ve Türk gazetecilere açıklamalarda bulunan Abdülcelil, Bakan Çağlayan ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan mutlu olduklarını belirtti.

Türk Hükümeti'nin Libya'daki bazı kamu binalarının onarılması konusundaki sözlerini yerine getirdiğini belirten Abdülcelil, "Türkiye Hükümeti, Türkiye halkı bu projeleri bedelsiz olarak yaptı" dedi.

Bu projelerin karakollar, hastaneleri ve okulları kapsadığını anlatan Abdülcelil, projelerin gelecekteki Türkiye-Libya ilişkilerine güzel bir örnek oluşturacağını kaydetti.

Daha önce Libya'daki projeleri üstlenen Türk firmalarına da çağrıda bulunan Abdülcelil, "Libya hükümeti bu şirketlerin bazı hak edişlerini ödemeye hazırdır. Libya halkı, bu şirketlerin bir an önce gelip işlerine dönmesini beklemektedir" diye konuştu.

Türk hükümetinin Libya Devrimi'ne destek verdiğini dile getiren Abdülcelil, Türk firmaların ne kadar ciddi oldukları ve ne kadar kaliteli iş yaptıklarının ortada olduğunu dile getirdi.

Libya'daki olaylar sırasında firmaların uğradığı zararların belirlenmesi için iki ülkenin temsilcilerinin yer aldığı bir komisyon kurulacağını belirten Abdülcelil, bu konuda uluslararası standartlarda çalışmalar yürütüleceğini ifade etti.

Daha önce Türk firmaları ile yapılan anlaşmalara da bakılacağını bildiren Abdülcelil, firmaların projelerinin hangi safhada olduklarının tespit edileceğini kaydetti.

-"İstismara izin vermeyiz"-

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da ziyaretinin devrimden sonraki 4. ziyareti olduğunu belirterek, her gelişinde Libya'nın daha geliştiğini görmekten son derece mutlu olduğunu söyledi.

Libya halkının "demokrasi bayramı"nı kutladıklarını ifade eden Çağlayan, önümüzdeki günlerde yapılacak seçimlerde ülkenin bütün kurumlarıyla demokrasiye tam olarak geçeceğini kaydetti.

Devrimin ilk gününden itibaren Türk hükümetinin Libya halkının yanında olduğunu anlatan Çağlayan, "Türkiye Libya halkının sevincini kendi sevinci, kederini kendi kederi kabul etti" dedi.

Türk firmalarının üstlendikleri projeleri Libya'ya bir hediye olarak gerçekleştirdiklerini dile getiren Çağlayan, bu projelerin "demokrasi hediyesi" olarak da değerlendirilebilineceğini ifade etti.

Türkiye ile Libya arasında tarihi ilişkilerin olduğuna dikkati çeken Çağlayan, Libya'nın Türk müteahhitlerin dünyaya açılan kapısı olduğunu belirtti.

Türk firmaların her zaman güzel ve kaliteli işler yaptığını anlatan Çağlayan, firmaların tekrar işlerinin başlarına dönmek için sabırsızlandığını dile getirdi.

Libya seyahati kapsamında Başbakan Abdurrahim El Keib ve üç bakan ile görüşeceğini anlatan Çağlayan, "Firmalarımızn yaklaşık 1,5 yıldır bekleyen hak edişleri inşallah süratle ödenecek" ifadesini kullandı.

Devrim sırasında firmaların uğradığı zararların tespiti için oluşturulacak komiteye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Komitelerde her iki taraftan da teknik heyetler yer alacak. Bu konuda zaten kardeşlerimizden hiçbir zaman endişemiz olmadı. Firmalarımız hakkı olan neyse tabii ki onu talep edecek. Bu konuda olabilecek hiçbir istismara, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve bakanlık olarak göz yummayacağız."

-Sorular-

Açıklamanın ardından Çağlayan ve Abdülcelil basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Abdülcelil, bir Türk muhabirin hak edişlerin ne zaman ödeneceğine dair takvimin belli olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, bugün Maliye Bakanıyla yapılacak görüşmede bir takvim belirleneceğini söyledi.

Libyalı bir muhabirin Türk firmaların projeleri çok kısa sürede tamamladığını belirterek, "Bir sürü ev ve tesis yıkık halde neden siz bunu yapamıyorsunuz-" şeklindeki sorusu üzerine Abdülcelil konunun İskan ve Altyapı Bakanlığı'nı ilgilendirdiğini ve bakanlığın konuyla ilgili bir plan hazırlığı yaptığını söyledi.

Abdülcelil, çok kısa süre içinde söz konusu planların uygulamaya konulacağını dile getirdi.

Libya Ekonomi Bakanı Ahmet Salih Koşli de Türk firmalarının müteahhitlik konusunda dünyada ikinci ülke olduğunu ifade ederek, Türk şirketleri ile Libya şirketlerinin kıyaslanmaması gerektiğini belirtti.

Yayıncı: Ercan Halıcı - LİBYA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Bakanı Çağlayan Libya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement