Genç girişimci, devletin desteğiyle 14 milyonluk yatırım yaptı - Son Dakika
Ekonomi

Genç girişimci, devletin desteğiyle 14 milyonluk yatırım yaptı

- Genç girişimci, devletin desteğiyle 14 milyonluk yatırım yaptı Elazığ'da üniversite mezunu genç bir girişimci, daha önce küçük bir işletmede yaptığı işini Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan 6 milyon 200 bin TL destek alarak 14 milyon liralık modern süt işleme tesisi kurdu 15...

02.05.2021 11:12  Güncelleme: 15:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Genç girişimci, devletin desteğiyle 14 milyonluk yatırım yaptı

Elazığ'da üniversite mezunu genç bir girişimci, daha önce küçük bir işletmede yaptığı işini Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan 6 milyon 200 bin TL destek alarak 14 milyon liralık modern süt işleme tesisi kurdu

15 kişiye istihdam sağlamaya başlayan genç girişimci, tam kapasite çalışmaya başladığında bu sayıyı 50'ye çıkaracağını günlük ise 60 ton süt işleyeceğini aktardı

ELAZIĞ - Elazığ'da sanat tarihi mezunu olan ancak baba mesleğini küçük bir işletmede sürdüren Şuayip Çıkaray, TKDK'dan aldığı 6 milyon 200 bin TL'lik hibe desteğiyle 14 milyon liralık son teknoloji modern bir tesis kurdu üretime geçti. Şuanda 30 ton süt işleyip 15 kişiye istihdam sağlayan genç girişimci, ilerleyen sürede üretimi 60 tona çıkarıp istihdamı da 50'ye yükseltmeyi hedefliyor.

Karakoçan ilçesinde 30 yaşındaki Şuayip Çıkaray, 5 yıl önce Konya Selçuklu Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünden mezun oldu. Mezun olduğu bölümden iş hayatına atılamayan Çıkaray, baba mesleği olan mandıracılığa el attı. Mandıracılığın taleplere yeterince cevap vermediğini gören ve hazırladığı projeyi TKDK'ya sunan genç girişimci Çıkaray, devletten 6.2 milyon TL hibe desteği aldı. Aldığı destek sayesinde ilçe sınırları içerisinde 12 bin metrekarenin 2 bin 500'ü açık alan üzerinde inşa edilip hizmete giren tesiste, şuanda günlük 30 ton süt işleyip 15 kişiye istihdam sağlamaya başladı. Süt ürünlerinden yoğurt, ayran, tereyağı ile örgü, salamura, dil, kaşar ve tulum peyniri gibi çeşitli ürünler üretilen tesiste tam kapasite üretime geçildiğinde 50 kişinin istihdam edilerek 60 ton süt işlenmesinin hedeflendiği aktarıldı.

Ayrıca, proje kapsamında ilk aşamada üretim alanı, idari bina ve çevre düzenlemesi gibi yapım işleri ve makine ekipmanlar daha sonra güneş enerjisi ve motorlu araçların desteklendiği tesiste hedef, verilen hibeye ek olarak yüzde 18'de KDV muafiyeti sağlandığı kaydedildi.

"Bölümümüzle alakalı atama problemi vardı"

Üniversiteden mezun olduktan sonra ticarete atılma sürecini anlatan genç girişimci Şuayip Çıkaray, " Selçuklu Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünden mezun oldum. Bölümümüzle alakalı atama problemi vardı, ben de üniversiteyi bitirdikten sonra ticaretle de haşir neşir olmayı seven bir insanım. Ticareti düşünerekten ufak çapta yaptığım bir mandırası vardı ve ortağım vardı. Mandıramızın yeterince kapasitesi yoktu ve piyasaya da cevap veremiyordu. Bu yüzden biz de böyle bir işin içerisinde kendimizi bulduk" dedi.

"Burada 60 ton süt işlenecek"

Fabrikanın şuanda günlük 30 ton süt işleme işlediğini tam kapasite ile birlikte işlemenin iki katına çakacağını belirten Çıkaray, " Çift vardiya ile 60 tona kadar çıkabilmektedir. 2 bin 500 metrekare kapalı alan, yaklaşık 12 bin metrekare açık alan üzerinde tesisimiz ile faaliyet göstermekteyiz. Fabrikamızda şuanda yaklaşık 15 kişiye istihdam sağlıyoruz. Tam kapasite çalıştığı zaman bu sayımız 50 kişiye çıkacaktır. Burada ise 60 ton gibi bir süt miktarı işlenecektir. Bu sayede bölgeye aylık 150 bin, yıllık ise yaklaşık 3 milyon lira gibi bir desteğimiz olacaktır. Ayrıyeten çiftçilerimizin süt bedeline yıllık 70 milyon liraya yakın desteğimiz olacaktır" diye konuştu.

Tesisi inşa etmede TKDK'dan hibe desteği aldıklarını dile getiren Çıkaray, "Vizyonumuz doğal, sağlıklı ve kaynağı belli olan süt ürünlerini en kaliteli bir şekilde müşteriye ulaştırıp onların takdirine sunup beğenisini kazanmaktır. Yatırım tutarımız şuanda resmi kayıtlara göre 14 milyon liradır. Bunun 6 milyon lirasını TKDK'dan sağlamış bulunmaktayız. Buradan TKDK'ya, Tarım ve Orman Bakanlığı ve devlet büyüklerimize teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Fabrikada imalat sorumlusu ve gıda mühendisi olarak çalışan Emrah Demir ise " Burada ayran, kaymaklı yoğurt, homojenize yoğurt, bölgesel salamura peyniri, beyaz peynir, kaşar peyniri üretiyoruz. Onun dışında örgü, çeçil ve dil gibi peynirler de üretiyoruz" diye bilgi verdi.

Genç girişimci, devletin desteğiyle 14 milyonluk yatırım yaptı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Genç girişimci, devletin desteğiyle 14 milyonluk yatırım yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement