Genç Türkiye Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

Genç Türkiye Zirvesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık: (2) "Soma’da meydana gelen ve 301 madenci kardeşimizi kaybettiğimiz elim kaza, Ar Ge ve inovasyon temelli teknolojik üretimin önemini bir kez daha gösterdi" "Diğer sektörlerde olduğu gibi madencilik alanında da üretim yöntemlerinde kendimizi geliştirmek,

23.05.2014 15:42

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Soma'da meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği elim kazanın Ar-Ge ve inovasyon temelli teknolojik üretimin önemini bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Bakan Işık, Genç Türkiye Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada,inovasyona, Ar-Ge ve tasarıma özel önem verdiklerini, bu alandaki destek ve teşvikleri artırırken farkındalığı artırmak ve bunu besleyecek olan ekosistemi oluşturmak için de çaba harcadıklarını ifade etti.

Bakanlık olarak yürüttükleri Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı kapsamında, üniversite mezunu genç girişimcilerin teknolojik fikirlerini hayata geçirmeleri ve kendi işlerini kurmaları için 100 bin lira hibe desteği verdiklerini aktaran Işık, 55 milyon lira başlangıç bütçesi bulunan bu programda hedeflerinin 550 genci her yıl bu finansman desteğinden yararlandırmak olduğunu dile getirdi.

Bu yıl projesi kabul edilip Teknogirişim Sermayesi Desteği almaya hak kazanan girişimci sayısının 284'te kaldığının bilgisini veren Işık, "Burada her birimizin ciddi bir özeleştiri yapması gerekiyor. Üniversitelerimiz 'Acaba biz Türkiye'de 550 gencimizi yetiştiremiyor muyuz?' diye şapkasını önüne alıp düşünmesi gerekiyor. Bizler nerede eksik, hata var bunu değerlendirmek durumundayız. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak en büyük arzum bu 550 gencin tamamen bu destekleri alması ve diğer 550 gencin de 'Aslında bizim de çok güzel projelerimiz vardı ama biz alamadık, bize de kaynak oluşturun' diye bize talepte bulunmalarıydı. Bu noktada demek ki başta eğitim sistemimiz olmak üzere pek çok şeyi gözden geçirmek ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu.

İlk aşamada başarılı olan gençlere ilave destekler verdiklerini ve her yıl başarılı teknogirişimcileri yerinde inceleme yapmaları için Silikon Vadisi'ne gönderdiklerini anlatan Işık, "Bu yetmiyor, TÜBİTAK'ın yüzde 75'i hibe olmak üzere 550 bin liraya kadar ikinci aşama teknogirişim sermaye desteğini devreye sokuyoruz. Yani bugün 'Benim teknogirişim alanında orjinal bir projem, düşüncem var ama buna kaynak bulamıyorum' demenin gerçekliği yok. Aksine varolan kaynağın kullanılmamasından şikayetçiyiz" diye konuştu.

"Yenilikçi üretim kültürü ekonomimizin temeli olacak"

İnovasyon ve yenilikçi temelli çalışmalarda, ülke olarak daha alınması gereken mesafe olduğunu belirten Işık, bunun sadece kamunun tek başına gerçekleştirebileceği bir konu olmadığını ifade etti.

Bu konuda özel sektör, STK ve üniversitelerle birlikte yenilikçi bir ekosistem oluşturmak gerektiğini bildiklerini ve çalışmalarını bu çerçevede yürüttüklerini aktaran Işık, şunları kaydetti:

"Destek programlarımızı bu vizyonla, bu perspektifle oluşturuyoruz. İnşallah ilerleyen süreçte, yenilikçi üretim kültürü ekonomimizin temeli olacak, orta ve yüksek teknolojili ürünlerde ülkemizi Avrasya'nın üretim ve teknoloji üssü haline getireceğiz. Türkiye, bu büyük vizyonla böyle yüksek bir hedefe kilitlenmiştir.

Bu konuda güçlü bir siyasi irade de var. Yenilikçilikle, inovasyonla kalkınan ülkelerin başarı hikayelerini, bu süreçleri gerçekleştirerek başardıklarını görüyoruz. Güney Kore gibi ülkeler, çeyrek asrı aşan bir zaman diliminde, ekonomilerini muazzam bir şekilde geliştirirken, kişi başına düşen milli gelirlerini de üç kattan fazla artırmayı başardı."

Bakan Işık, inovasyonu sadece ekonomik bir kavram olarak değil, bir yaşam felsefesi olarak da düşünmek gerektiğini vurgulayarak, "Sürekli kendisini geliştiren, değişime, yeniliğe açık bir zihin yapısı olarak tasavvur etmeliyiz. Farklı olana açık, hoşgörülü, uzlaşmacı, değişime açık bir toplumsal kültür olarak düşünmeliyiz" diye konuştu.

Soma'da meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği elim kazanın Ar-Ge ve inovasyon temelli teknolojik üretimin önemini bir kez daha gösterdiğini ifade eden Işık, "Diğer sektörlerde olduğu gibi madencilik alanında da üretim yöntemlerinde kendimizi geliştirmek, standartlarımızı yükseltmek gereği ortaya çıktı" dedi.

Türkiye'nin kalkınması ve sürdürülebilir büyüme sağlamasının yolunun inovatif düşünceden geçtiğine işaret eden Işık, şöyle devam etti:

"Bu ülkenin bir vatandaşı olarak, yenilikçi, inovatif bir ekonomiye geçmemiz gerektiğini görmeliyiz. Gençlerimizin bu değişimde öncü rol alacaklarına inanıyorum. Günümüzde hayatımızı değiştiren birçok gelişmede gençler başrol oynuyor. Özellikle teknolojik yeniliklere genç isimler damga vuruyor. Zaten gençlik, değişim ve yenilik demek. Önemli olan gençlerin böylesi bir heyecanı hissetmeleri, merak ve başarı güdülerini sürekli korumalarıdır. Gençlerimize, her zaman yenilikçilik üzerinden gitmelerini tavsiye ediyorum. Gençlerimiz ancak bu şekilde öncü olabilir, kendi ideallerini, hedeflerini gerçekleştirebilirler."

"Türkiye, büyük ideallerine üniversiteler sayesinde ulaşacak"

Bakan Işık, sanayi-üniversite iş birliğini özellikle geliştirmek istediklerini ve bu alanda da önemli adımlar attıklarını belirterek, "Üniversitelerin toplumdan, hayattan kopuk, fildişi kulelerinde yaşayan kurumlar olmalarını istemiyoruz. Çünkü Türkiye, büyük ideallerine üniversiteler sayesinde ulaşacak" dedi.

Türkiye'de her krizin girişimcilik ruhuna darbe vurduğunu belirten Işık, "Gençlerimizin önemli bir kısmı, üniversiteyi bitirip devlete kapağı atmanın hesabını yapıyor. Benim arzum; kendi milli ve manevi değerlerimizle donanmış, bilgiyi seven, özellikle girişimcilik ruhuna, inovatif, çözüm odaklı yaklaşıma ve verimlilik kültürüne sahip bir gençliktir. Türkiye'nin kurtuluş reçetesi aslında burada" ifadelerini kullandı.

Işık, Türkiye'nin özellikle bilgi teknolojileri, yazılım gibi alanlarda çok büyük bir atılım yapması gerektiğini vurgulayarak, bunu başarmak için gençlerin yenilikçi ve girişimci özelliklerine çok güvendiklerini söyledi.

Gençlerin ileri teknoloji firmaları kurup geliştirmelerini istediklerini aktaran Işık, "Neden Facebook veya Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerini, bizim gençlerimiz hayata geçirmesin? Neden gençlerimizin bugün kurduğu firmalar, önümüzdeki yıllarda, küresel boyutta dev firmalara dönüşmesin?" diye sordu.

Türkiye'nin artık dünyanın önemli üretim üslerinden biri olmak değil önemli Ar-Ge üslerinden biri olmasını istediklerini aktaran Işık, pek çok global ölçekli firmanın kendileriyle sadece Türkiye'de üretim yapmayı görüşmediğini, üretimin yanında Ar-Ge merkezlerini de Türkiye'de kurmanın müzakerelerini de yaptıklarını dile getirdi.

Bunun Türkiye için önemli bir gelişme olduğuna dikkati çeken Işık, "Orada çalışacak gençlerimiz sizler olacaksınız. Yeter ki hazırlıklı olun. Fırsatlar hazırlıklı beyinler içindir. Hazırlıklıysanız devlet memuriyetinde alacağınız maaşların çok üzerinde maaşlarla, çok daha iyi imkanlarla iş sahibi olabilirsiniz. Artık Türkiye sadece eşyayı ihraç etmekle kalmayacak, yakın gelecekte Türkiye milyarlarca dolar bilgi ihracatının yapıldığı bir ülke olacak. Ama bilgi ihracatının da olmazsa olmazı yetişmiş nitelikli insan gücüdür. Burada da gençlerimizden hazır olanlar mutlaka büyük avantajlar elde edeceklerdir" değerlendirmesinde bulundu.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Genç Türkiye Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement