Genç Yöneticilerin Hedefi Büyük - Son Dakika
Ekonomi

Genç Yöneticilerin Hedefi Büyük

Genç Yöneticilerin Hedefi Büyük

GYİAD Başkanı Burcu Akdarı Toprak, Türkiye'ye daha çok yabancı yatırım çekmek istediklerini belirtti.

05.02.2013 12:56  Güncelleme: 09:23

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı Toprak, "Ülkemize daha çok yabancı yatırım çekmek, bu arada elimizdekileri kaybetmek istemiyorsak mutlaka girişimciliği kolaylaştırmamız gerekiyor" dedi.

Toprak, yaptığı açıklamada, Dünya Bankası'nın 185 ülkeyi karşılaştırdığı Doing Business Raporu'nda Türkiye'nin "iş yapma endeksinde" 71. sırada yer aldığını belirtti.

"Ülkemize daha çok yabancı yatırım çekmek, bu arada elimizdekileri kaybetmek istemiyorsak mutlaka girişimciliği kolaylaştırmamız gerekiyor. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye için 71'incilik kötü bir sıralama" değerlendirmesinde bulunan Toprak, şöyle devam etti:

"Türkiye ekonomisi son yıllarda hızlı bir iyileşme ve normalleşme süreci yaşıyor. Buna bağlı olarak yabancı yatırımların artan ilgisi ile karşı karşıyayız. Yerli ve yabancı girişimciler Türkiye'de daha çok iş yapma isteği duyuyor. Ancak kendilerine daha uygun yatırım ve iş ortamlarının sunulmasını istiyorlar.

Bu konuda Türkiye'de ilerlemelerin olduğunu biliyoruz. Fakat bununla birlikte halen önemli eksiklerimiz bulunuyor. Örneğin bizim 71. olduğumuz endekste sıklıkla karşılaştırıldığımız Güney Kore 8. sırada bulunuyor. Kurumlar Vergisi yükü bizde yüzde 41,2 iken Güney Kore'de 29,8. Türkiye inşaat iznini 180 günde verirken Güney Kore bu izni yatırımcıya 29 günde veriyor."

Toprak, Güney Kore ve Türkiye'nin rakibi olabilecek diğer ülkelerin performanslarını incelendiğinde Türkiye'nin yatırım ortamı ile ilgili kat etmesi gereken uzun bir yolun bulunduğunu vurgulayarak, "Özellikle bürokrasi süreçlerinde prosedürler hala karmaşık ve maliyetli. Ortaya çıkan tablo, yerli ve yabancı girişimcilerin iş yapma isteğini karşılayacak nitelikte değil. Listede Türkiye'nin üzerinde bulunan 70 ülke bize göre daha iyi olanaklar sunuyor" ifadelerini kullandı.

Toprak, Türkiye'nin yatırımcıların ihtiyaçlarına cevap verecek uygulamaları hızla hayata geçirmesi yerli ve yabancı girişimcilerin iştahını karşılaması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin sıralamada daha yukarılara çıkmak için GYİAD olarak bu süreçlere gönülden destek vereceklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Gökhan Kurtaran

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Genç Yöneticilerin Hedefi Büyük - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement