Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması

"(Takviye edici gıdalara ilişkin düzenleme) Tüketiciler, bu ürünlerin daha dikkati olur, istenmeyen yanlış kullanım ve suistimallerin de önüne daha çok geçmiş olacağız" "Laboratuvar sonuçlarıyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen toplam 174 parti ürün, laboratuvar analizleri sonucunda içeriğinde ilaç etkin maddesi tespit edilen 24 parti ürün olmak üzere 198 parti ürün kamuoyuna duyuruldu" "Bundan 10 sene önce Türkiye'de toplam kamu kuruluşlarının yaptığı gıda denetim sayısı sadece 39 bindi. Söz konusu rakam 2012'de 413 bine yükseldi. Bu yılın ilk 7 ayı itibariyle de toplamda 287 bin denetim yapıldı"

16.08.2013 14:39

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, takviye edici gıdaların etiketlerinde artık uyarı mesajları yer alacağını belirterek, "Bununla tüketiciler, takviye edici gıdaların kullanılmasında daha dikkati olur, istenmeyen yanlış kullanım ve suistimallerin de önüne daha çok geçmiş olacağız" dedi.

Eker,  2. Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, "çiftlikten sofraya gıda güvenilirliği" anlayışıyla tamamlayıcı ve etkin bir gıda denetiminin sağlanmasını önemsediklerini söyledi.

Güvenilir gıda temini açısından toplam 122 laboratuvarda analiz hizmetlerinin sürdürüldüğünü, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yemle, kişilerin sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş gıdaları üreten ve/veya satan firmaların isminin, ürün adının, markasının, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgilerin Bakanlığın internet sitesinde yayınladığını hatırlatan Eker, şöyle konuştu.

"Bu hükümler doğrultusunda laboratuvar sonuçlarıyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen toplam 174 parti ürün (süt, et, bal, lokanta ve restaurant vb.) laboratuvar analizleri sonucunda içeriğinde ilaç etkin maddesi tespit edilen 24 parti ürün (takviye edici gıdalar, çikolata, enerji içeceği, alkolsüz içecek vb) olmak üzere 24 Mart 2012'den itibaren toplam 198 parti ürün internet sitemizden kamuoyuna duyurulmuştur. Bu tür uygulamalar devam ediyor."

Eker, gıda denetimlerinde ciddi bir artış yaşandığına da işaret ederek, "Bundan 10 sene önce Türkiye'de toplam kamu kuruluşlarının yaptığı gıda denetim sayısı sadece 39 bindi. Söz konusu rakam 2012'de 413 bine yükseldi. Bu yılın ilk 7 ayı itibariyle de toplamda 287 bin denetim yapıldı" dedi. Eker, bu süreçte gıda denetim hizmetlerinde istihdam edilen denetim elemanı sayısının da 820'den 5 bin 35'e ulaştığını kaydetti.

Gıda denetimleri kapsamında 2009'da  "Alo 174" gıda çağrı merkezinin devreye girdiğini anımsatan Eker, "Alo 174'ün faaliyete geçtiği tarihten bu yana toplamda 1 milyona yakın arama gerçekleşti ve bunun 179 bini ihbar ve şikayet kapsamında olduğu için kayıt altına alındı, 176 bini de sonuçlandırıldı. Arzu eden şikayet sahiplerine denetim sonuçlarına ilişkin bilgi de verilmektedir" ifadelerini kullandı.

Eker, Türkiye genelindeki denetimlerde elde edilen verilerin hızlı, güvenli ve etkin kayıt sistemine ulaştığını, bunun raporlanması amacıyla Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi'nin devreye girdiğini belirtti.

Gıda maddelerinin üretiminde kullanılan diğer girdilerin de sağlıklı, hijyenik ve güvenilir olması önemine dikkati çeken Eker, "Bu çerçevede hayvansal üretimde kullanılan ve bitkisel üretimde kullanılan girdiler de bir denetim sistemine tabi tutulmakta ve bu ürünlerin standartlarına uygun olması noktasında denetimler sürdürülmektedir. Piyasa denetimleri içerisinde bunlar önemli bir yekun tutuyor" dedi.

Takviye edici gıdalar ve tuza uyarı yazısı

Eker, takviye edici gıdaların özelliklerini belirleyen tebliğin, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandığını bildirdi. Konunun toplumun geniş kesimini ilgilendirdiğini vurgulayan Eker, şöyle konuştu:

"Yeni tebliğe göre ürünler, kendini karakterize eden besin öğeleri ve diğer maddeleri sınıflandıran veya bu maddelerin doğasını gösteren bir isim taşımak zorunda. Üretici tarafından tüketilmesi tavsiye edilen günlük porsiyon miktarı, 'tavsiye edilen günlük porsiyonu aşmayın', 'takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez', 'çocukların ulaşamayacağı yerde saklayın', 'İlaç değildir. Hastalıkların önlenmesi veya tedavisinde kullanılmaz', 'hamilelik ve emzirme dönemiyle hastalık veya ilaç kullanılması durumlarında doktorunuza danışın' ifadesi ve üreticinin diğer uyarıları söz konusu gıdaların ambalajı üzerinde yer almak zorunda. Tüketicinin dikkatini çekeceği, anlayıp okuyabileceği puntoyla, örneğin 'ilaç değildir' ifadesi en az 3 milimetre olacak şekilde etikette yer alacak. Bununla tüketiciler, takviye edici gıdaların kullanılmasında daha dikkati olur, istenmeyen yanlış kullanım ve suistimallerin önüne de daha çok geçmiş olacağız."

Tuzla ilgili düzenleme yapıldığını da ifade eden Eker, "Tebliğle kaynağına göre tuzların çeşitlerinin tanımlanması ve bulaşan miktarlarının belirlenmesi getiriliyor. Bir de tuz etiketlerinde uyarıcı olarak 'Tuzu azaltın sağlığınız koruyun' ifadelerine yer verme zorunluluğu getiriliyor" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement