Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Soruları Yanıtladı Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Soruları Yanıtladı Açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Soruları Yanıtladı Açıklaması

"Türkiye'de hiçbir şekilde GDO'lu ürün üretimi söz konusu değil" "Çiftçilerimizden ricamız suyu olabildiğince tasarruflu kullanmaları".

07.06.2013 14:12

" Türkiye'de hiçbir şekilde GDO'lu ürün üretimi söz konusu değil"

"Çiftçilerimizden ricamız suyu olabildiğince tasarruflu kullanmaları"

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Güvercinlik Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, 2013 dönemi TMO müdahale alım fiyatları ile hububat politikalarını açıklayan Eker, daha sonra soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin TMO depolarına alınan hububatın GDO konusunda analizinin yapılıp yapılmadığını sorması üzerine Eker, "Türkiye'de hiçbir şekilde GDO'lu ürün üretimi söz konusu değildir. Bunu birçok kez söyledim, bir kere daha söylüyorum. Bunun ekimi zaten sureti katiyede Türkiye'de yok. Çok ağır hapis cezası var. Biz ithalatta ve ihracatta, özellikle ithalatta zaten buna dönük gerekli analizleri yapıyoruz. Daha ithalatına izin verilirken o safhada yapıyoruz" diye konuştu.

Bakanlık laboratuvarlarının önemli bir kısmının dünya ölçeğinde yüksek standartlara sahip olduğunu kaydeden Eker, bu konuda kimsenin endişe duymasına gerek olmadığını söyledi.

Saman fiyatları

Eker, muhtemel rekoltenin saman fiyatlarına etkisi ve samanda ithalat yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine ise şunları kaydetti:

"Saman dediğiniz üretilen bir şey değil. Türkiye'de 30 milyon ton saman üretilir, bunun yemde kullanılan kısmı sadece 8-10 milyon ton. Türkiye ihtiyacının milyonlarca ton fazlasına zaten sahip. Üretilen bir şeymiş de üretimden vazgeçilmiş veya yanlış bir politika uygulanmış, böyle bir şey yok. Üstelik samanın besleme değeri de sıfır. Ama insanlar belirli bölgelerde hayvanlarına mekanik tokluk yaratmak için bir miktar saman verirler. Geçen sene Orta ve Doğu Anadolu'da kardeşlenme döneminde, otta vesaire bir takım sıkıntılar oldu. Bunu fırsat bilen bir takım uyanıklar bunların fiyatlarını yapay olarak artırdılar. Biz de buna müdahale ettik. Bütün Türkiye'de Tarım Kredi Kooperatifleri talep belirledi. Toplam başlangıç talebi 50 bin tondu. O talebin de bir kısmı sonra geri çekildi. 30 bin ton toplamda samanla ilgili talep meydana geldi. Ben size 30 milyon tondan bahsediyorum. Onu da aldılar, dağıttılar, fiyatlar da düştü."

Üzerinde durdukları hususun kaliteli kaba yemin artırılması olduğunu vurgulayan Eker, silajlık mısır, korunga, fiğ ve yonca gibi protein değeri yüksek ve gerçekten besleyici yem bitkilerinin ekilişlerini Bakanlık olarak desteklediklerini belirtti. Eker, bu ürünlerin ekiliş alanının kendi hükümetleri döneminde 1 milyon hektardan 2,2 milyon hektara çıktığını ve yem bitkilerinde yaklaşık 13 milyon ton ilave artış olduğunu dile getirdi.

-TMO'nun finansman kaynağı

TMO'nun hububat alımlarında finansmanı kendi kaynaklarından mı yoksa Hazine'den mi sağlayacağı sorusuna da Eker, "Ofis her müdahale alım kampanyası döneminde finansman planlaması yapar. TMO aynı zamanda ticari bir kuruluş. Sermayesi var. Bu sene için de finansman planlamasını yaptı. Kendi kaynaklarını kullanır. Yetmediği zamanlarda finansman tedariki yapabiliyor, bankalardan kredi alabiliyor, uluslararası finansman kuruluşlarından alabiliyor, daha da olmazsa Hazine'ye müracaat edebiliyor" karşılığını verdi. Eker, son dokuz yıldır finansman sorunuyla karşılaşmadıklarını ifade etti.

Çiftçilerden su ricası

Bir başka gazeteci de "yazın çok sıcak ve kurak geçeceğinin tahmin edildiğini" belirterek, bu konuda çiftçilere uyarı ya da önerilerinin olup olmadığını sorması üzerine Eker, tarımda kullanılan sulama tekniklerinin önemine değindi. Eker, şöyle konuştu:

"Vahşi sulama dediğimiz salma sulamayla hem toprak zarar görüyor hem de aşırı derecede su israf ediliyor. Bitkinin faydalanacağı miktardan çok fazlası gidiyor, beraberinde toprağın organik tabakasını da alıp götürüyor. Türkiye'nin Suriye sınırında ekili arazilerde pamuk tarlalarından artan su bir nehre dönüşüyor adeta ve Türkiye sınırlarını terk ediyor. Suriye, Türkiye topraklarından gelen sulama artığı, içinde gübresi de ilacı da her türlü girdisi olan o suyu alıp orada kullanıyor ve yüzbinlerce hektar arazi suluyor. Bizim çiftçilerimizden ricamız suyu olabildiğince tasarruflu kullanmaları."

Eker, sulama konusunda 2007 yılından bu yana damla ve yağmurlama sistemlerine geçiş için Bakanlık olarak makine ekipmanına hem yüzde 50 hibe desteği hem de faizsiz kredi verdiklerini ifade ederek, yaklaşık 450 bin hektar arazide damla ve yağmurlama sulama sistemlerine geçildiğini bildirdi.

İstanbul programı iptal

Bu arada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker'in, İstanbul'da bu akşam katılacağı duyurulan Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ödül töreninde bulunamayacağı açıklandı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Soruları Yanıtladı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement