Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret A.ş'nin Özelleştirilmesi - Son Dakika
Ekonomi

Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret A.ş'nin Özelleştirilmesi

Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret A.ş\'nin Özelleştirilmesi

Limak Enerji Koordinatörü İsmail Ergüneş, "1 milyar 200 milyon dolar yatırım yaparak bu santrali daha rekabetçi ve daha verimli bir şekilde çalışır hale getireceğiz" dedi.

06.03.2013 18:48

Limak Enerji Koordinatörü İsmail Ergüneş, "1 milyar 200 milyon dolar yatırım yaparak bu santrali daha rekabetçi ve daha verimli bir şekilde çalışır hale getireceğiz" dedi.

Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.'nin yüzde 100 oranındaki hissesinin özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda gerçekleştirildi. İhaleye; Limak Doğalgaz Üretim A.Ş. ve Fernas İnşaat A.Ş. teklif verdi. İhalede, bir tur kapalı zarf içinde teklifler alındıktan sonra, ihale bedeli 96 milyon dolar olarak belirlendi. Fernas İnşaat A.Ş.'nin ihaleden çekildiğini açıklaması üzerine, Limak Doğalgaz Üretim A.Ş. 105 milyon dolar teklif vererek ihaleyi kazandı.

Limak Enerji Koordinatörü İsmail Ergüneş, ihale sonrası yaptığı açıklamada, "1 milyar 200 milyon dolar yatırım yaparak bu santrali daha rekabetçi ve daha verimli bir şekilde çalışır hale getireceğiz" dedi. Santrale 2 yılı geçmeyecek bir süreyle yatırım yapacaklarını belirten Ergüneş, bu santralin baştan başa yenilenmesi gerektiğine işaret etti. Ergüneş, yüzde 15-20 civarında bir özkaynak kullanılacağını ve geri kalan kaynağında kredi kullanmak suretiyle finanse edileceğini ifade etti.

Kırklareli'nin Lüleburgaz İlçesi'nde bulunan santral, Türkiye'nin en eski doğalgaz kombine çevrim santrali olarak biliniyor. Santral, 4 çevrim bloğu halinde her bir blokta 2 gaz ve 1 buhar türbini olmak üzere toplamda 12 üniteden müteşekkil olup, söz konusu bloklar 1985-1989 yılları arasında aşamalı olarak işletmeye alınmıştı. Santralin, kurulu gücü bin 156 megavat, son 5 yıllık ortalama brüt elektrik üretimi 6,3 milyar kilovat ve son 5 yıllık ortalama kapasite kullanma faktörü yüzde 64. Yeni nesil doğalgaz kombine çevrim santrallerinde yüzde 60'lar düzeyinde olan teknik verimlilik, santralde yüzde 45'ler düzeyinde. Santral ana yakıt olarak Rusya'dan ithal edilen doğalgazı kullanıyor.

Öte yandan, ihaleye daha önce teklif veren Özkar İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ihaleye katılmadı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret A.ş'nin Özelleştirilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement