İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması'nın TBMM tarafından onaylanmasının 50 yılı aşkın süredir devam eden Türkiye-AB ilişkilerindeki düğümlerin birer birer çözülmeye başlandığı anlamını taşıdığını bildirdi.
Vardan, yaptığı açıklamada, Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması'nın dün TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada onaylandığını hatırlatarak, İKV olarak uluslararası düzensiz göç ile mücadelede etkin bir araç olan anlaşmanın, Avrupa Parlamentosu'nun ardından TBMM tarafından da onaylanmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
Geri kabulün düzensiz ve yasadışı göç ile mücadele edilmesi, bu sayede sınırlar içerisinde ve dışarısında güvenliğin tesisi açısından, tüm ülkeler için büyük önem arz eden ve kurulması elzem olan bir mekanizma olduğunu dile getiren Vardan, Türkiye için, üyelik müzakerelerini yürüttüğü AB ile geri kabul mekanizmasının kurulmasının, AB üyelik şartlarının ötesinde Türkiye'nin iç ve dış güvenliği açısından büyük önem arz ettiğini vurguladı.
Müzakereleri 10 yıldan fazla süren ve taraflar arasında 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanan Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması'nın, yasadışı yollarla Türkiye üzerinden AB üye ülke topraklarına giren mültecilerin Türkiye'ye iadesini öngördüğünü aktaran Vardan, "Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından en az 3 yıl sonra, Türkiye üzerinden AB'ye giriş yapmış olan mültecilerin Türkiye'ye geri iadesine başlanacak" ifadelerini kullandı.
Anlaşmanın TBMM tarafından onaylanmasının 50 yılı aşkın süredir devam eden Türkiye-AB ilişkilerindeki düğümlerin birer birer çözülmeye başlandığı anlamını taşıdığını ifade eden Vardan, şöyle devam etti:
"Temennimiz, söz konusu anlaşmanın onaylanması ile birlikte, aralık 2013 tarihinde AB ile Türkiye arasında başlatılan, Türk vatandaşlarına yönelik vize serbestliği diyaloğunun da en kısa sürede, tarafların tüm hassasiyetlerine duyarlı bir şekilde tamamlanmasıdır. Bu çerçevede siyasi, ekonomik, hukuki ve en önemlisi insani her türlü normu zorlayan vize uygulaması konusunda yıllardır çaba sarf eden bir kurum olarak, Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması'nın onaylanmasının ardından 30 yılı aşkın bir zamandır kördüğüm haline gelmiş olan Türk vatandaşlarına yönelik vize mecburiyetinin bir an önce kaldırılarak mağduriyetin giderilmesi arzusundayız.
İKV olarak bir diğer arzumuz ise, geri kabul ve vize konularında atılan bu adımların 2005 yılından bu yana yürüttüğümüz Türkiye-AB üyelik müzakereleri sürecine olumlu olarak yansımasıdır. Unutulmamalıdır ki halihazırda Türkiye, Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması ve Vize Serbestliği Yol Haritasında belirtilen kriterlerin yerine getirilmesi konusunda büyük çaba sarf etmiştir. Bu çabaların hem üyelik müzakereleri sürecine olumlu katkıda bulunması hem de Türk vatandaşlarına bir an önce vizesiz Avrupa'nın kapılarının açılması için, 24. başlık olan 'Adalet, Özgürlük ve Güvenlik' faslının vakit kaybedilmeden müzakerelere açılmasını temenni ederiz." - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › İkv Başkanı Vardan Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?