Yılın ilk yarısı tamamlandı. Gözlerin Avrupa'da olduğu tansiyonun hiç düşmediği bir yarıyıl geçiren piyasalarda, borsa yatırımcıları kazanırken yılbaşında euro ve dolara yatırım yapanlar bu güne gelindiğinde kaybettirdi. İMKB 100 endeksi ilk yarıyı yüzde 22'lik getiri ile 62.543 seviyesinden tamamlarken, KYD A Tipi Fon Endeksi de yüzde 14.89 oranında değer kazanarak 642 seviyesine çıktı.
Alternatif yatırım araçlarında aradıklarını bulamayan yatırımcılar ise hisse senetlerine yöneldi. Piyasa şartlarında radikal iyileşmeler ve ekonomik büyüme ümitlerinde artış meydana geldikçe küresel bazda hisse senetlerine yönelik güven de tazelendiği gözlenmekte.
Piyasalarda risk iştahının en güçlü göstergesi yatırımcıların savunmacı hisse senetlerinden döngüsel hisse senetlerine geçmesi ve başta Avrupa olmak üzere bankalardaki gösterge altı pozisyonlarını kapatmaları görülüyor. Risk iştahı arttıkça sadece Türkiye'de değil, diğer gelişen piyasalarda da yabancılar hisse senetlerine yönelik plasmanlarını artırdı.
HİSSELERE İLGİ SÜRECEK
Gelişmelere bakıldığında ise hisse senetlerine yönelik ilginin ikinci yarıda da süreceği gözleniyor. Türkiye ekonomisinin küresel likidite ve risk iştahına olan duyarlılığı, rahatlama dönemlerinde hisse senetlerinin diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha fazla öne çıkmasına neden oluyor. Hem küresel hem de bölgesel yatırımcıların Avrupa'ya yönelik şüpheciliğinin azalması özellikle banka hisselerinde hareketlenmeye neden oluyor.
Banka hisseleri çıkışta ve düşüşte öncü hisseler olarak dikkat çekiyor. Bu hisselerin endeks üzerinde ağırlıklarının yüksek olması da tercih edilmelerinin bir diğer en önemli nedeni. Özellikle yabancıların analist raporlarına baktığımızda son birkaç yıla özel olarak hisse senetlerini seçerken, güçlü nakit akışı olan ve temettüleri artan, piyasa değeri büyük şirketler üzerinde odaklandıklarını görüyoruz. Yatırımcılar ihtiyatlı seyirlerini korumaya davet edilmekle birlikte herhangi bir felaket senaryosu da öngörmedikleri genel bir gözlem.
BONO VE MEVDUAT
Euro/dolar paritesine bakıldığında 1.27 seviyesine gerilediği ve yüzde 2.34 değer kaybettiği görülüyor. Avrupa'daki sorunların dinmemesi paritedeki değer kaybının en önemli sebebi. İlk yarıda yüksek getiri sağlayan yatırım araçları içerisinde bono ve mevduat dikkat çekiyor. Orta ve uzun vadede bono alanlar, parasını aylık olarak mevduatta değerlendirenler gibi diğer yatırım araçlarına göre daha iyi getiri sağladı.
Yatırım uzmanlarının TL iyimserliğini korumaları orta vadeli önerilerde TL yatırımlarının öne çıkmasına neden oluyor. 2012 yılının başında BofA Merrill Lynch Ocak Ayı Fon Yöneticileri Anketi'nde küresel bir durgunluk tahmininde bulunanların sayısının oldukça azaldığını gösteriyordu. Katılımcıların 2011 Aralık ayındaki yüzde 27'sine kıyasla sadece net yüzde 3'ü gelecek 12 ayda dünya ekonomisinin zayıflayacağı görüşünde idi.
Dünya üzerinde bir çok fon yöneticisi, risklere rağmen yatırım tavsiyelerini sürdürerek dövizin bir yatırım enstrümanı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söylüyor.
Yatırımcıların alternatifleri değerlendirirken yatırım araçlarının orta ve uzun vadeli getirileri göz önünde bulundurmaları ve istikrarlı getiriyi öncelemeleri kazanmaları açısından önem taşıyor.
AÇIKLANACAK VERİLER
2 TEMMUZ 2012 Pazartesi
11: 30 AB PMI Sanayi Haziran
12: 00 İngiltere PMI Sanayi Haziran
15: 58 AB İşsizlik oranı Mayıs
19: 00 ABD İnşaat Harcamaları Mayıs
20: 00 İtalya Bütçe Dengesi Haziran
3 TEMMUZ 2012 Salı
10: 00 Türkiye TÜFE Haziran
10: 00 Türkiye ÜFE Haziran
12: 00 AB ÜFE Mayıs
4 TEMMUZ 2012 Çarşamba
10: 50 İtalya PMI Hizmet Haziran
10: 55 Fransa PMI Hizmet Haziran
11: 00 Almanya PMI Hizmet Haziran
12: 00 AB Perakende Satışlar Mayıs
5 TEMMUZ 2012 Perşembe
14: 30 İngiltere İngiltere MB Faiz kararı
15: 30 ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları
ABD ISM Hizmet sektörü Endeksi Haziran
6 TEMMUZ 2012 Cuma
13: 00 Almanya Sanayi Üretimi Mayıs
15: 30 ABD Tarım Dışı İstihdam Haziran
15: 30 ABD İşsizlik oranı Haziran
DIŞ PİYASALAR
AB MB FAİZ KARARI VE ABD İZLENECEK
Geçtiğimiz hafta başında piyasalarda oldukça stresli bir hava vardı. Bu hava ister istemez yatırımcıların gelişmeleri gergin bir şekilde beklemelerine neden olmaktaydı. Zira AB liderler zirvesinden çıkacak kararlar önemliydi ve merakla beklenmekteydi. Gelişmelere ise ortak euro tahvili konusunda Almanya'nın çekimser kalmaya devam ettiği yönünde.
Bu hafta ise gözler Avrupa'dan ABD'ye çevrilecek. Piyasalar ABD'den gelecek verileri beklerken gündem daha ziyade bu verilerle meşgul olacak. Diğer taraftan Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesi beklenen bir diğer gelişme olarak dikkat çekmekte.
ABD
ORTALAMANIN ÜZERİNDE
Haftayı 12.880'den tamamladı. Ortalamalar 12.600-12.700'de. 13.000-13.200 aralığındaki direnç seviyelerinin kırılması yükselişi sürmesini sağlayabilir. 12.300 aşağı kırılmadıkça yükseliş potansiyeli korunuyor.
BREZİLYA
TOPARLANMA ÇABASINDA
Ortalamaların kırılamaması ile başlayan satış baskısı ile 52.486'e kadar geriledi. Tepki alımları ile yeniden ortalamalara yöneldi. 55.000-58.000 dirençleri güçlü. Yukarı ataklarda bu seviyelerin aşılıp aşılmayacağı izlenebilir.
JAPONYA
DİRENÇ 9.000'DE
Güçlü direnç 9.000'de. 100 günlük ortalamanın da bulunduğu 9.000 seviyesinin aşılamaması satış baskısına neden olabilir. Haftayı 9.006'den tamamladı. 9.000 seviyesinin üzerinde yukarı atak sürebilir.
ALMANYA
100 GÜNLÜK ORTALAMADA
Haftayı 6.416'den tamamladı. 100 günlük ortalamada. 6.400 seviyesinin üzerinde çıkış sürebilir. 6.400 seviyesinin üzerine çıkmayı başaramazsa 6.200-6.100 desteklerine doğru gerileyebilir. 6445, 6580 ve 6850 direnç seviyeleri.
ENFLASYON VERİLERİ İZLENECEK
Geçtiğimiz hafta piyasalarda Suriye ile olan gerginlik gündemin ilk sırasını işgal etti. Yine de piyasada belirleyici olan ekonomik unsurlar. Olası bir not artırım haberi yurtiçi piyasaları yükseltebiliyor.
Öte yandan AB liderler zirvesinden çıkan yeni fonlamalara yönelik açıklamalar piyasaları tekrar yükseltebilmekte. Tüm bu gelişmeler bir tarafa iç piyasalarda bu hafta açıklanacak enflasyon verileri piyasaların yakından izleyeceği bir diğer veri. Geçen ay -0.2 açıklanan TÜFE'nin bu ayda gerilemeye devam etmesi şaşırtıcı olmayacak.
YÜKSELİŞ SÜRÜYOR
Ortalamaların üzerinde hareket ediyor. 25 Mayıs'ta başlayan yukarı hareketle 62.543 seviyesine kadar tırmandı. Direnç 63.000 seviyesinde. Güçlü destekler 61.500 - 61.000 ve 59.000 seviyelerinde bulunuyor.
DÖVİZ DESTEKLERİNE ÇEKİLİYOR
Haftayı 1.8055'den tamamladı. Destekler 1.8000, 1.7813 ve 1.7750'de. İlk direnç 1.8150'de bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde 1.8340 - 1.8435 seviyesi izlenebilir. Kısa vadede destek seviyelerine doğru hareket edebilir.
FAİZDE 9 SEVİYESİ ÖNEMLİ
İMKB Tahvil ve Bono Piyasası'nda gösterge 5 Mart 2014 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 8.58 seviyesinde bulunuyor. 9 seviyesinin altında zayıf seyir sürebilir. 9 seviyesinin üzerinde 9.20 ve 9.40 izlenebilir.
ALTINDA DİRENÇ 1.630'DA
Altının onsu haftayı 1.595'den tamamladı. İlk direnç 1.600'de. Bu seviyenin üzerinde 1.630 izlenebilir. Kısa vadede destekler 1.530 ve 1.500'de bulunuyor. 1.630 kırılmadıkça desteklere doğru hareket sürecektir.
Son Dakika › Ekonomi › İlk Yarının Şampiyonu Borsa! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.