İmalat Sanayide Daralma İşareti - Son Dakika
Ekonomi

İmalat Sanayide Daralma İşareti

İmalat PMI Ağustos’ta 49.3’e gerileyerek tekrar daralmaya işaret etti.

01.09.2015 10:36

İmalat PMI Ağustos'ta 49.3'e gerileyerek tekrar daralmaya işaret etti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye PMI İmalat Sanayi Raporu'nu açıkladı. İstanbul Sanayi Odası ve Markit'ten elde edilen son PMI anket verileri, Ağustos ayında Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında kötüleşme olduğuna işaret etti. Yeni işlerde süregelen hafif sıkıntılı dönem, fabrika çıkışlarında üst üste ikinci ay boyunca genel anlamda bir değişiklik olmamasına ve firmaların son altı yıl içinde ikinci kez istihdamda kesintiye gitmelerine yol açtı. Liranın zayıflamasıyla bağlantılı olarak yeni ihracat siparişlerinde meydana gelen hafif artışa rağmen yeni işlerde genel anlamda düşüş gözlendi. Döviz kurları da ay boyunca enflasyon baskısının keskin bir şekilde ivme kazanmasına yol açtı.

İstanbul Sanayi Odası/Markit Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayisinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesi oldu. Bu veriler, yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edildi. 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret ediyor.

Temmuz ayında 50,1 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası Türkiye PMI, Ağustos'ta 49,3'e düşerek Türk imalatçıların ticaret koşullarının genel anlamda kötüleştiğine işaret etti. PMI değeri, 2015 yılının ilk sekiz ayında altıncı kez negatif bölgede kaydedildi ve son değer, bu dönem boyunca ölçülen ortalamaya paralel seyretti. Beş PMI bileşeninin dördü ay boyunca olumsuz etkilenirken, bunlardan en önemlileri istihdam, satın alma stokları ve tedarikçilerin teslimat süreleri oldu. Fabrika çıkışları önemli bir değişiklik göstermedi.

Türk imalatçılar tarafından alınan yeni siparişler Ağustos ayında üst üste sekizinci kez düşüş gösterirken şirketler durgun piyasa koşullarına ve süregelen siyasal belirsizliğe dikkat çekti. Buna rağmen, düşüş hızı Temmuz'da ölçülen marjinal hıza nazaran pek değişiklik göstermedi ve 2015 yılının ilk yarısına göre daha zayıf seyretti. Bunun yanı sıra, yeni ihracat imkanlarında hafif bir yükseliş gözlendi ve firmalar bu durumu zayıflayan liranın rekabeti artırmasına bağladı. Ay boyunca birikmiş işlerin azalmaya devam etmesine rağmen, Ağustos ayına kadar geçen son iki aylık dönemde imalat fabrika çıkışları önemli bir değişiklik göstermedi.

Firmalar kapasitelerini gelen yeni siparişlerin zayıf düzeyine göre ayarladı. İstihdam Haziran 2009'dan bu yana yalnızca ikinci kez gerilerken girdi stokları son yedi ayın en yüksek hızında daralma gösterdi. Yeni girdi satın alma faaliyetleri kısmi bir artış göstererek, ay boyunca teslimat sürelerinde iyileşme gözlenen tedarikçilerin üzerindeki baskıyı hafifletti.

Girdi fiyatları enflasyonu Ağustos ayında keskin bir ivme kazanarak son 18 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Anket katılımcılarına göre, artan maliyet baskılarına katkıda bulunan ana faktör, Türk lirasının değer kaybı oldu. Bunun sonucunda, firmalar kendi fiyatlarını ay boyunca daha büyük bir hızla artırdı.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış Fabrika Çıkışları Endeksi Ağustos ayında önemli bir değişiklik göstermedi ve Türk imalat üretiminde duraklamanın devam ettiğine işaret etti. 2015 yılının ilk yarısı boyunca düşüş gösteren fabrika çıkışları üst üste ikinci ayda da yatay bir seyir izledi. Firmaların fabrika çıkışlarını azalttığı hallerde, bu durum kısmen süregelen siyasi istikrarsızlığa ve seçimlerin ardından ortaya çıkan belirsizliğe, ayrıca doların güçlü seyretmesine bağlandı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İmalat Sanayide Daralma İşareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement