İslam Ekonomi Politiği" Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

İslam Ekonomi Politiği" Toplantısı

İngiltere Durham Üniversitesi İslami Finans Program Direktörü Asutay: "İslami finans dünya ekonomisi içinde 2 trilyon doları zorluyor.

06.03.2014 11:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere Durham Üniversitesi İslami Finans Program Direktörü Dr. Mehmet Asutay, İslami finansın dünya ekonomisi içinde 2 trilyon doları zorladığını, ancak bunun çok büyük bir rakam olmadığını belirterek, "İslami finans konusunda yine de büyük bir yol kat edildi ve her yıl yüzde15' ler civarında bir büyüme sergiliyor" dedi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen "İslam Ekonomi Politiği" konulu toplantıda konuşan Asutay, finansal krizden sonra kapitalist sistemin ciddi eleştiriler aldığını belirterek, alternatif arayışlar arandığını ve İslam ekonomisinin önemli bir alternatif olarak öne çıktığını söyledi.

Asutay, İslam ekonomisi kavramının gelecek dönemde çok daha fazla gündemde olacağını ifade ederek, İslam toplumlarının tarihsel medeniyetler deveranında kendi devirlerinin gelişini hazırlama noktasında büyük bir kendine geliş sürecine girdiğini söyledi.

Ekonominin hayatın en belirleyici dinamiklerinden birisi olduğuna işaret eden Asutay, ancak ekonominin sadece kendi başına var oluşundan ve yaşayabilmesinden bahsedilemeyeceğini, siyaset, bilim, teknoloji, ahlak gibi değerlerle bütünleşerek var olabileceğini kaydetti.

İslam ekonomisinin giderek yükselen hakkaniyet talebini en derin temellendirmeyle karşılamasının mümkün olduğunu bu referanslara sahip bulunduğunu vurgulayan Asutay, "Artık bütün cesametlerine rağmen kapitalizm veya var olan sistemler finansal krizlerin ardından ciddi eleştiriler almaya ve insanlar için umut olmaktan çıkmaya başladı. Bu noktada İslam ekonomisi metodolojisinin üzerine önemli görevler düşüyor" diye konuştu.

Asutay, İslam ekonomisinin derin bir yapısı olduğunu, İslam bankacılığının üzerine düşenin daha sistemli bir şekilde yapılanması ve ekonomik bir değer oluşturması olduğunu vurgulayarak, İslam ekonomisi dendiği zaman akla sadece "faiz haramdır" anlayışının gelmemesi ve İslam ekonomisinin hayatın her alanına entegre olması gerektiğini kaydetti.

İslami ekonominin bankacılıktan her alana kadar temel bir anlayış oluşturmasının büyük önem taşıdığına işaret eden Asutay, insanların günlük hayatıyla doğrudan ilintili, insanı odağına koyan bir modelin İslami ekonominin temeli olması gerektiğini dile getirdi.

"İslami bankacılık 1990'lardan sonra finansal krizlere rağmen ciddi bir gelişme sergiledi"

Asutay, 1990' lardan sonra İslam bankacılığında finansal krizlere rağmen ciddi bir gelişme sergilendiğini, Türkiye'de istenilen seviyede olmasa da hatırı sayılır bir ivme kazanıldığını ifade etti.

İslami finansın dünya ekonomisi içinde 2 trilyon doları zorladığını, ancak bunun çok büyük bir rakam olmadığını vurgulayan Asutay, yine de büyük bir yol kat edildiğini ve İslami finansın her yıl yüzde15' ler civarında bir büyüme sergilediğini söyledi.

Dünyaya bakıldığında İslami finansın ciddi bir ekonomik etki doğuramadığının görüldüğünü kaydeden Asutay, Türkiye'de İslami finansın KOBİ'ler konusunda çok başarılı  olduğunu dile getirdi.

Asutay, İslami finansın daha çok inşaat sektörü ve tüketici kredilerinde öne çıktığını, ancak amacın ağırlıklı olarak üretimi doğrudan destekleyen bir İslami ekonomi modeli olduğunu belirtti.

Müslüman düşünürlerin İslami ekonomiye düşünsel olarak ciddi katkılar sunduğuna işaret eden Asutay, Adam Smith' den önce Gazali'nin iş hayatına ilişkin önemli tezleri ortaya koyduğunu vurguladı.

Mehmet Asutay, hakim olan global ekonomik bir sistem olduğunu ve  onun üzerinde ne yapılması gerektiğinin ortaya konması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bir zamanlar BBC gibi yapılar 'İslami finansın bir geleceği yok' derken şimdi İslami finans enstrümanlarına yönelik yayınlar yapıyor. İslami finansın başarılı olması için gayret göstermeliyiz. Nasıl bir İslami finans modeli istediğimize dair paradigmaları ortaya koymamız lazım. Fıkıhçıların da olaya katılmasıyla farklı görüşler ortaya çıktı. Finansal krizle ortaya çıkan eleştiriler bizi paradigmalar konusunda zorluyor. İslami finansın reel ekonomiye ve girişimciliğe ciddi katkı sunması gerekiyor. İslam ekonomisi ile ilgili çalışmaları ciddi bir şekilde canlandırmalıyız. Ancak İslam ülkelerinde ekonomik problemler var. Ekonomik olarak büyümeyi ekonomik kalkınmaya çevirmede başarısız. Bu Türkiye'de olduğu gibi, nakdin bol olduğu Suudi Arabistan gibi ülkelerde de söz konusu..."

Asutay, İslami finansın geliştiği ülkelerde insan gelişmişliğini ölçmek için bir araştırma yaptıklarını ama beklediklerini bulamadıklarını, zira ekonomik büyümenin ekonomik kalkınmaya evrilemediğini sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İslam Ekonomi Politiği' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement