İstanbul'da ilkbahar-yaz dönemi yeni sezon ürünlerinin piyasaya girmesiyle giyim harcamaları grubunda yer alan maddelerin fiyatlarında yaşanan artışların yanı sıra, ku¨ltu¨r, eğitim ve eğlence, ulaştırma ve haberleşme ile konut harcamaları gruplarındaki maliyet kaynaklı fiyat hareketleri bu ay ki enflasyonun belirleyicileri oldu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan ve 2013 nisan ayında yüzde 2,55 artış gösteren 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, mayıs ayında yüzde 1,13 artış kaydetti. Söz konusu bu oran Mayıs ayları itibariyle son yedi yılın en yüksek artış oranı oldu.
2013 mayıs ayında kültür, eğitim ve eğlencede yüzde 9,85, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 3,81, giyimde yüzde 2,89, konutta yüzde 2,13, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 1,25 oranında artış, gıdada yüzde -0,81, ev eşyası harcamalarında ise yüzde -0,54 oranında azalış izlenirken, diğer harcamalar grubunda fiyat değişimi kaydedilmedi.
2012 yılı mayıs ayında yüzde 10,57 olan yıllık perakende fiyat artış oranı, 2013 yılının aynı ayında yüzde 7,94 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise son altı aydan bu yana düşüş eğilimini devam ettirerek 2013 Mayıs ayında yüzde 8,97 olarak gerçekleşti.
Toptan eşya fiyatları-
Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2013 Nisan ayında yüzde 0,52 oranında artan Toptan Eşya Fiyatları Endeksi mayıs ayında yüzde 0,24 oranında artış gösterdi. Gıda maddeleri grubunda yer alan bazı maddelerin yurt içi ve yurt dışı borsalara bağlı fiyat hareketlerinin yanı sıra, kimyevi maddeler ile inşaat malzemeleri gruplarındaki bazı ürünlerdeki maliyet kaynaklı fiyat artışları, petrol ürünlerine yapılan yukarı yönlü¨ fiyat ayarlamaları bu ayki artışın ana nedenlerini teşkil etti.
Mayıs ayında kimyevi maddeler grubunda yüzde 2,49, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 2,38, inşaat malzemelerinde yüzde 0,73, mensucat grubunda yüzde 0,56, gıda maddelerinde yüzde 0,12 oranında artış kaydedilirken, madenlerde yüzde -2,27, işlenmemiş maddelerde yüzde -1,83 oranında azalış görüldü.
2012 Mayıs ayında yüzde 10,09 olan yıllık toptan fiyat artış oranı, 2013 yılı mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,30, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 5,68 olarak gerçekleşti.
İTO değerlendirmesi-
Açıklamada, mayıs ayında ABD Merkez Bankasınca yapılan tahvil alımlarının azaltılabileceği vurgusu, Çin'deki imalat sanayi üretimindeki gerilemenin devamı doların diğer ülke paraları karşısında değerlenmesine ve faiz oranlarının da küresel bazda artmasına yol açtığı hatırlatıldı.
İTO'ya göre, Türkiye'de ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz oranlarında indirime gitmesinin ekonominin ilk kez iki reyting kuruluşu tarafından yatırım yapılabilir olarak puanlanmasının uzun vadeli yatırımların ve fonların önündeki engeli büyük oranda kaldırdı.
Küresel ölçekte uygulanan parasal genişleme politikalarının önümüzdeki dönemde mali ve finansal politikalarımız üzerinde etken olabileceği, kredilerde yaşanan büyüme ve iç talepteki artış ile uluslararası enerji fiyatlarının seyrinin ise enflasyon ve cari açık yönünden tehdit olmaya devam edebileceği du¨şu¨nu¨lüyor.
- İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › İTO'ya Göre Fiyat Artışları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?