Kayserili Girişimci Çin Sarımsağını Türkiye'de Üretiyor - Son Dakika
Ekonomi

Kayserili Girişimci Çin Sarımsağını Türkiye'de Üretiyor

Kayserili Girişimci Çin Sarımsağını Türkiye\'de Üretiyor

Kayserili bir girişimci, dünyanın 'sarımsak ambarı' olarak bilinen ve bu alandaki piyasayı elinde bulunduran Çin'den ithal ettiği tohumlarla, sarımsak üretiminde verimi iki katına çıkardı.

29.05.2013 11:59

Kayserili bir girişimci, dünyanın 'sarımsak ambarı' olarak bilinen ve bu alandaki piyasayı elinde bulunduran Çin'den ithal ettiği tohumlarla, sarımsak üretiminde verimi iki katına çıkardı.

Kayserili sucuk ve pastırma üreticisi Nuri Korkmaz, ürettiği sucukta kullandığı sarımsağın maliyeti yükseltmesi nedeniyle daha düşük fiyata Çin'den sarımsak ithalatına başladı.

Maliyetleri daha da düşürmek isteyen Kayserili girişimci, Çin sarımsağını ithal etmek yerine Türkiye'de üretmek için harekete geçti. Korkmaz, ithal ettiği tohumlarla sarımsağı ile meşhur Kastamonu'nun Taşköprü ilçesi başta olmak üzere Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta Çin sarımsağı üretimine başladı. Yerli cinse göre Çin sarımsağının tanelerinin daha iri olduğunu belirten Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada yerli sarımsaktan dekar başına 600 ila 1 ton 200 kilogram verim alabilen çiftçilerin, Çin'den ithal edilen tohumlarla verimi 2,5 tona kadar çıkardığını söyledi.

Taşköprü sarımsağını da Çin de üretmek istemiş

Çin'de de üretim yapmak için Kastamonu'dan sarımsak tohumu götürdüklerini ancak Taşköprü sarımsağının bu ülkedeki şartlara uyum sağlayamadığını anlatan Korkmaz, şöyle konuştu:

"Fakat Çin sarımsağı Türkiye'nin her yerinde yetiştirilebiliyor. Kastamonu başta olmak üzere Gaziantep ve Kahramanmaraş'da üretim yapıyoruz. Buralarda üretim yapmaya başladıktan sonra birçok çiftçi bizden ekim için tohum istedi. İlk zamanlarda ithal sarımsak getirdiğimiz ve Türkiye'de üretim yaptığımız için Kastamonulu üreticiler başta olmak üzere bazı çiftçiler tepki göstermişti. Ama artık Türkiye'de Çin sarımsağının üretimine yönelik talep her geçen gün artıyor. Çünkü yerli sarımsaktan iki kat daha fazla verim alınıyor, çiftçi için daha karlı bir üretim."

İç piyasadaki talebe göre ithal ettikleri sarımsağın bir bölümünü tohumluk olarak kullandıklarını ifade eden Korkmaz, bir bölümünün de evlerde ve sanayide kullanılmak üzere satıldığını söyledi.

"Fiyatlar artınca mecburen ithalat yapıyoruz"

Talebin arttığı dönemlerde sarımsak fiyatlarının da yükseldiğini ve ithalat yapmak zorunda kaldıklarını belirten Korkmaz, sucuk üretimi yaptıklarını ve yüksek fiyatlı yerli sarımsak kullandıklarında sucuğun da fiyatını arttırmak durumunda kaldıklarını söyledi.

Maliyeti düşürmek için sarımsak ithalatına başladığını kaydeden Korkmaz, şöyle devam etti:

"Türkiye'de talep artınca sarımsağın kilo fiyatı 10 liraya kadar çıkıyor. İthal sarımsak ise her şey dahil 5 liraya mal oluyor. Arada yarı yarıya fark var. Fiyat yükselince Çin'den daha ucuza sarımsak ithal ediyoruz. 1990'lı yıllarda sarımsağın çok pahalı olduğu dönemlerde 1 kilo pastırma fiyatına 1 kilo sarımsak olduğunu iyi biliyorum. Fiyatlar artınca biz de mecburen ithalat yapıyoruz. İthalat hem sanayicinin hem de çiftçinin işine geliyor. Şimdi üretimini de biz yapıyoruz."

Zahmetsiz olduğu için ev hanımları Çin sarımsağını tercih ediyor

Çin sarımsağının yerli sarımsağa göre daha iri taneli olduğunu ve kolay soyulduğuna dikkati çeken Korkmaz, bu nedenle ev hanımlarının yemeklerde daha az zahmet çekmek için yerli yerine Çin sarımsağını tercih ettiğini vurguladı.

Çin sarımsağındaki diş sayısının 11-13 civarında olduğunu, yerli cinste ise bu sayının 35'e kadar çıktığını anlatan Korkmaz, sarımsağın dişleri küçüldükçe hem soymanın zorlaştığını hem de daha fazla sarımsak soymak zorunda kalındığını ifade etti.

"Çin sarımsağı da Taşköprü sarımsağı kadar kaliteli ve lezzetli"

İthal sarımsağın "kalitesiz" ve raf ömrünün kısa olduğu yönünde yanlış bir inanış olduğunu iddia eden Korkmaz, tarlada hasat edilen sarımsağın iyice kurutulduktan sonra buzhanelerde eksi 1 ile 3 derece arasında saklandığında 18 ay boyunca özelliğini kaybetmeden taze olarak korunabildiğini öne sürdü.

Yerli sarımsağın da açıkta 8 ay ömrünün olduğunu ifade eden Korkmaz, "Çin sarımsağı da Taşköprü sarımsağı kadar kaliteli ve lezzetli. Zaten kalitesi kullanılamayacak kadar düşük olsa iç piyasada talep görmez ve üretimi yapılmaz. Yerli sarımsak da uygun saklama koşulları oluşturulduğu zaman raf ömrü 24 aya kadar çıkabilir" diye konuştu.

İthal sarımsağın tüm kontrolleri yapılarak ülkeye getirildiğini vurgulayan Korkmaz, endişe duyulmadan güvenle tüketilebildiğini sözlerine ekledi. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kayserili Girişimci Çin Sarımsağını Türkiye'de Üretiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement