Klima Kullanmanın Püf Noktaları - Son Dakika
Ekonomi

Klima Kullanmanın Püf Noktaları

Klima Kullanmanın Püf Noktaları

MMO Antalya Şube Başkanı Barut: "Klima kullanımında iç sıcaklıkla dış sıcaklık arasındaki farkın 10 dereceyi geçmemesi gerekiyor. Örneğin dışarıda sıcaklık 40 derece ise klima 29 30 derecede çalıştırılmalı" "İnsanların yüzüne, vücuduna direkt temas ederse klima insanları rahatsız eder. Klima, konfor için alınır, siz o konforu kenara itmiş olursunuz"

13.07.2013 13:27

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, klima kullanımında iç sıcaklıkla dış sıcaklık arasındaki farkın 10 dereceyi geçmemesi gerektiğini bildirdi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Barut, yaz sıcaklarının arttığı ortamda klima satışlarının da arttığını ancak gelişigüzel taktırılan klimaların insan sağlığını ve güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.

Klima satın alırken ve taktırırken odanın büyüklüğü ve rengi, odadaki pencere ve kişi sayısı, aydınlatılması, güneş görme oranı, cephesi, içinde ısı yayan cihazlar gibi çok sayıda ayrıntının dikkate alınması grektiğini anlatan Barut, gelişigüzel taktırılan klimaların enerji sarfiyatını artırdığını, istenilen sonucun da alınamadığını vurguladı.

Klimanın klimacıdan alınması gerektiğini, çünkü sadece klima işi yapan kişilerin konunun uzmanı oldukları için teknik detaylara daha çok sahip olduklarını dile getiren Barut, "Enerji maliyetini artıran ve istenilen sonucu vermeyen bu ve benzeri hatalar, makine mühendislerine danışılmadan klima tercihinden kaynaklanmaktadır" dedi.

Barut, klima kullanımı ile ilgili şu tavsiyelerde bulundu:

"Klima cihazlarının montajı yetkili servislere veya usta tesisatçılara yaptırılmalı, montaj sırasında garanti şartlarına uyulmalıdır. Klimaların veriminin ve ömrünün artması için periyodik bakım ve kontroller yaptırılmalıdır. Klima, örneğin kurutma, yiyecek içecek soğutma ya da ısıtma gibi amaç dışı kullanılmamalıdır. Klima kullanımında iç sıcaklıkla dış sıcaklık arasındaki farkın 10 dereceyi geçmemesi gerekiyor. Örneğin dışarıda sıcaklık 40 derece ise klima 29-30 derecede çalıştırılmalı. Klimayı 20 derecede çalıştırıp birden 45 dereceye çıkarsanız vücut şoka uğrar. Gerek iç gerekse dış tarafta hava giriş ve çıkışlarına akışı engelleyecek herhangi bir cisim konulmamalı, mekanın güneş ışığı girerek ısınması, perde kapalı tutularak önlenmelidir."

Solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş kişiler, çocuk ve yaşlılara dikkat

Klimanın konulacağı yerin de çok önemli olduğuna işaret eden Barut, vücutla direkt temas edecek şekilde klima montajının yapılmaması gerektiğini bildirdi. Barut, "İnsanların yüzüne, vücuduna direkt temas ederse klima insanları rahatsız eder. Klima, konfor için alınır, siz o konforu kenara itmiş olursunuz. Tavsiyem araçlar için de aynıdır. Arabaya bindiğiniz zaman klima fanları size direk üflememeli, sağa sola üflemeli. Ayrıca arabalarda yan camlar hafif açık bırakılmalı ki hava sirkülasyonu olsun" diye konuştu.

Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş kişiler ile çocuk ve yaşlıların klima kullanımına çok dikkat etmesi gerektiğine dikkati çeken Barut, klima sistemlerinin nemlendirme bölümlerinde üreyen küf mantarlarının alerjik zatürreye neden olabileceğini, bu nedenle klimaların temizliğinin son derece önemli olduğunu söyledi.

Alışveriş merkezlerindeki havalandırmanın önemine de işaret eden Barut, bazı alışveriş merkezlerinde insanların 15-20 dakika sonra yorgunluk duymaya başladığını belirterek, "Hava kalitesi düşük olduğu ve havalandırma cihazlarının kirden dolayı gerekli emişi yapamadığı için hava kalitesinin düşüyor, insanlarda yorgunluk meydana geliyor" dedi.

Şu anda piyasada satılan klimaların inverter ve inverter olmayan klimalar diye ikiye ayrıldığını ifade eden Barut, yüzde 20-50 arasında değişen enerji tasarrufları nedeniyle inverter klima kullanılmasını tavsiye etti. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Klima Kullanmanın Püf Noktaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement