GYODER Başkanı Aziz Torun: Konutta 'İstersen Al' Devri Bitti - Son Dakika
Ekonomi

GYODER Başkanı Aziz Torun: Konutta 'İstersen Al' Devri Bitti

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, "Konuta talep artıyor ancak satın alma gücü artıyor mu? 'İstersen al' devri bitti." dedi.

10.05.2016 13:03  Güncelleme: 16:12

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, "Konuta talep artıyor ancak satın alma gücü artıyor mu? İhtiyaç tamam da bu ihtiyaca göre konut üretebiliyor muyuz? 'İstersen al' devri bitti. Biz üretim yaparken satın alma gücüne göre talebi göz önünde bulundurmalıyız." dedi.

GYODER tarafından Raffles Hotel İstanbul'da düzenlenen Gayrimenkul Zirvesinin 15'incisi başladı.

Aziz Torun, gayrimenkul sektörünün 2 milyon kişiye istihdam sağladığını, 200 alt sektörü desteklediğini ifade etti.

"BU MODEL BİZİ YARI YOLDA BIRAKABİLİR"

"Fırtınalı, tipili kışa dönersek ne yapacağız? Bir hazırlığımız var mı? Gayrimenkul sektörü olarak ben olduğundan emin değilim, endişelerim var. Biz 10 yıldır hep 'yapıyoruz satıyoruz' diyerek yolumuza devam ediyoruz ama bu model bizi yarı yolda bırakabilir. Sayın bakanın söylediği gibi böyle bir olumsuzlukta en önce ve en fazla etkilenecek sektör gayrimenkul sektörüdür. Gerek yerli gerek yabancı yatırımcının gayrimenkul alımlarını erteleyecektir. Kredi imkanları zorlaşacaktır. Sektör olarak planlarımızı hep iyimser tahminlere göre yapma alışkanlığından vazgeçmeliyiz. Planlarımıza B ve C şıkkını da eklemeliyiz."

"KONUTTA 'İSTERSEN AL' DEVRİ BİTTİ"

Torun, konuta yönelik talebin her geçen gün konut arzı gibi arttığını belirterek, şöyle devam etti:

"Konuta ihtiyaç genç nüfus, nitelikli konut talebi gibi nedenlerle artıyor ancak satın alma gücü artıyor mu? İhtiyaç tamam da bu ihtiyaca göre konut üretebiliyor muyuz? ya da arz edilen konut fiyatlarına göre talep devam edecek mi? Artık 'istersen al' devri bitti. Biz üretim yaparken satın alma gücüne göre talebi göz önünde bulundurmalıyız. Gelecek için bunu yapıyoruz diyemiyorum."

Torun, salonda bulunan üreticilerin büyük kısmının metrekaresi 4 bin liranın altında konut üretme imkanı olmadığını ifade ederek, orta ve alt gelir grubuna bu şartlarda konut üretemeyeceklerini vurguladı.

"UCUZ ARSA YOK"

"Ucuz arsa yok. dolayısıyla kamu desteği olmadan sektörün ucuz konut üretme imkanı yok" diyen Torun, bugünkü maliyet ve fiyatlara göre satın alma gücüne sahip alıcı sınırsız değil. Bir arz talep yetersizliği var ya da bir talep yetersizliği ile karşı karşıya kalabiliriz" ifadelerini kullandı.

Torun, bu riski bertaraf etmek için sektör analizlerine, proje bölgesinin demografik yapısına, gelir seviyesine, hedef kitleye uygun konsept proje geliştirmeye, araştırma ve geliştirme konularında fizibilite yapmaya gerek olduğunu vurguladı.

GYODER Başkanı Aziz Torun: Konutta \'İstersen Al\' Devri Bitti
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi GYODER Başkanı Aziz Torun: Konutta 'İstersen Al' Devri Bitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • İyniyetliyorumcu: 40 daire li binayı 1 trilyon a yap daire nin tanesini 170 den aat tapu da 60 70 göster sonra da b atıyoruz de Gerçekten bu devlet çok büyük devlet 14 1 Yanıtla
  • guney: Fabrika yi kapat.uretimi bitir...sanayii bitsin...Bütün enerjiyi inşaata yatır...Arap ulke leri gibi...Borcu borçla kapatan büyük ülke. Ne olacaktı.14 yıllık yatırım hep inşaat. ..Bunun sonucu belli.HERKES BATA ÇAK....HAYIRLI OLSUN.BORC YIGIDIN KA M CI SI. ..YER SEN. ... 12 0 Yanıtla
  • İyniyetliyorumcu: Kötü niyetli yorumcu ya ev almak istiyorsun senden istenilen para 250 milyar ama çekebilecegin kredi 70 milyar şimdi bu ev 100 milyar mi 70 milyar mj yok sa 250 milyar mi 0 0 Yanıtla

Advertisement