Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Göktaş, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun (KGK) yayınladığı Bağımsız Denetim Yönetmeliği'nin hukuk kurallarına aykırı olduğunu ve dünyada örneği bulunmadığını belirterek, mali müşavirleri mağdur eden bu yönetmeliğin bir an önce düzeltilmesini istedi.
Bağımsız Denetim Yönetmeliği konusunda yaşadıkları sıkıntıları İHA'ya anlatan Mersin SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Göktaş, yönetmeliği yayınlayan KGK'nin 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulduğunu anımsatarak, böyle önemli bir konuda bir kurumun KHK ile kurulmasının sakat doğduğunun göstergesi olduğunu öne sürdü. Dünyada bu tür kurumların kanunla kurulduğuna işaret eden Göktaş, "Ayrıca Türkiye'de yıllar önce yayınlanmış Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Kanunu var ve bunların illerde odaları ve Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) var. Mali müşavirlik ve bağımsız denetim konusunda yıllardır eğitimler yapıyor. Zaten bu konulara vakıf olanlara mali müşavirlik ruhsatı veriliyor ve bu işi yapıyorlar. Çıkan yasalarda da bağımsız denetçi olabilmek için mali müşavirlik şartı aranıyor. Tüm dünyada da bağımsız denetimi kim yapacak, uyulması gereken kurallar, ruhsatlandırılması, sicilleri, disiplin kovuşturmalarının hepsi mali müşavirlerin olduğu kanunla kurulmuş örgütler tarafından yapılıyor. Ama bizde bu yetki KGK'ye verildi ve standartları o belirliyor. Devlet bir yerde denetliyor, kendi bağımsız denetçi görevlendiriyor, bunların atamasını yapıyor, ayrıca bağımsız denetimin doğru yapılıp yapılmadığının da denetlemesini kendi yapıyor. Yani işi yapacakları o belirliyor, sicillerini o tutuyor, disiplinini o tutuyor, bunları görevden alıyor. Devlet adına da denetlemeyi bu yapıyor. Yani tüm karpuzları koltuk altına toplamış, bu kadar karpuzu taşımaları da mümkün değil" dedi.
"TÜRKİYE'DE DE DÜNYADAKİ KURALLAR UYGULANSIN"
TÜRMOB olarak Türkiye'de de dünyadaki kuralların uygulanmasını istediklerini vurgulayan Göktaş, "TÜRMOB'da tüm mali müşavirlerin sicilleri var. Bunların hepsi ruhsat almışlar. TÜRMOB'da aldığı disiplin cezalarıyla ilgili veya almamışsa tüm dosyaları istatistiki olarak da mevcut. Ayrıca, TÜRMOB Türkiye genelinde bu tür eğitimler yaptı, eğitime bu kadar zaman ve para harcadı" diye konuştu.
TÜRMOB'un bağımsız denetime her türlü hazır olmasına rağmen KGK'nin kendine göre gerekçelerle daha yönetmelik yayınlanmadan Sakarya Üniversitesi ile bağımsız denetim eğitimi konusunda anlaşmasını da eleştiren Göktaş, "Halbuki daha ortada yönetmelik yok. Olmayan yönetmelikle nasıl bir üniversiteyle eğitim anlaşması yapıyorsun? Bu, hukuk devletinde izah edilemez bir girişim" ifadelerini kullandı.
TÜRMOB'un bağımsız denetçi eğitimini hem yüz hem el ve parmak izi tanıtımı yaparak odalar vasıtasıyla gerçekleştirdiğini dile getiren Göktaş, KGK'nin böylesine ciddi bir eğitimi muhatap almamasına tepki göstererek, şunları söyledi:
"Kurum, kendi sicilini kendi oluşturmaya çalışıyor, kendi disiplin sistemini kendi kurmaya çalışıyor. Hem kendi pişiriyor hem kendi yemek istiyor. Bu olmaz, dünyada da yok. Sıkıntımız bu."
Bağımsız Denetim Yönetmeliği'nin Türkiye'deki binlerce mali müşavir ve yeminli mali müşaviri mağdur edeceğini öne süren Göktaş, yönetmeliğin zaman geçirilmeden düzeltilmesi gerektiğini kaydetti. "Bunun mücadelesini devam ettireceğiz. Bunun doğru yola gelmesi, dünyadaki standartlara uyulması lazım, bizim istediğimiz o" diyen Göktaş, şirketlerin faaliyetlerinin yasalara uygun olarak yapılıp yapılmadığının tarafsız, objektif bir gözle denetlenmesi gerektiğine, bu anlamda bağımsız denetimin önemli olduğuna dikkat çekti. Binlerce mali müşavirin bu konuda göreve hazır olduğunu ancak Bağımsız Denetim Yönetmeliği ve eğitimler ile başka yerlere aktarılmaya çalışıldığını kaydeden Göktaş, sözlerini şöyle tamamladı:
"Üniversiteler bu eğitimleri vermek için 3-4 bin lira para istiyorlar. TÜRMOB bu eğitimleri hiç para almadan yaptı. Biz SMMMO olarak Mersin'de bir kuruş para almadan üyelerimize bağımsız denetim eğitimini tamamladık. TÜRMOB'da hiçbir rant paylaşımı yok. Ama şu an ilanları görüyoruz, 3-4 bin liradan bahsediyor eğitimle ilgili. Bunu da 50-60 bin kişiyle çarptığınızda rahat 200 milyon liralık bir pasta var. Herhalde TÜRMOB'un bedava eğitimini ondan istemiyorlar. Bunu paraya dönüştürmek istiyorlar gibi geliyor. İşte Türkiye'deki tablo bu, bizim itirazımız buna." - MERSİN
Son Dakika › Ekonomi › Mali Müşavirler Mağdur - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?