Manisa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Salihli Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile hafriyat yönetim sisteminin işleyişiyle ilgili toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda ilçe belediyelerinin düzenlemesi gereken yapı ruhsatına tabi atık taşıma ve kabul belgesinin düzenlenmesi, bu esnada oluşabilecek aksaklıkların giderilmesi konusunda görüşmelerde bulunuldu.
Manisa'nın büyükşehir olmasının ardından Büyükşehir Belediyesi kontrolüne geçen hafriyatların bertarafı için Manisa Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını sürdürüyor. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında ilçe belediyeleriyle toplantılar gerçekleştiriliyor. Salihli Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleriyle de yapılan toplantıda hafriyat yönetim sisteminde ilçe belediyesi ile Manisa Büyükşehir Belediyesinin yapacağı görevler görüşülüyor. Konu hakkında bilgi veren Manisa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, Manisa'nın tamamını kapsayan hafriyat yönetim sistemi kurduklarını belirterek, "Bu sistemle ilçe belediyelerinin yapacağı görevler ve bununla ilgili gerekli koordinasyon ve sorumlulukları değerlendiren eğitim seminerleri hazırlıyoruz. Bu toplantılarda ekiplerimiz ilçe belediyelerine giderek ilgili teknik personelle birlikte neler yapılması gerekliliği hakkında görüşmelerde bulunuyoruz. Salihli Belediyesinde görevli arkadaşlarla da ilçe belediyelerinin düzenlemesi gereken yapı ruhsatına tabi atık taşıma ve kabul belgesinin düzenlenmesi, bu esnada oluşabilecek aksaklıkların giderilmesi konusunda toplantı gerçekleştirildi" dedi.
Hafriyat yönetim sisteminde de bahseden Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, "Yaklaşık olarak 430'un üzerinde araç takip sistemi bulunan, Salihli, Akhisar, Soma, Kırkağaç, Ahmetli, Şehzadeler, Yunusemre ve Turgutlu ilçelerini şimdilik kapsayan sistemi, 2018'in sonuna doğru tüm ilçelere yaymayı planlıyoruz. Bu sistem her ilçede tadilat atıklarının, hafriyat molozlarının değerlendirilmesi, geri dönüştürülmesi ve bertarafını kapsayan büyük bir sistem" diye konuştu.
Büyük bir ilçe olan Salihli'de hafriyat konusunda geride kalan dönemler zaman zaman sıkıntılar yaşandığını aktaran Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, "Bu sisteme başladığımız andan itibaren Salihli'de 300 bin tona yakın, Manisa genelinde ise 2015'ten itibaren 4 milyon tonun üzerinde hafriyat bertarafı gerçekleştirdik. Bir aracın ortalama 20 ton aldığını değerlendirsek muazzam bir hafriyat yükü ediyor ve çevre kirliliğinin önüne geçilmiş oluyor" dedi.
Hafriyat yönetim sisteminin yanı sıra geri dönüşüm tesisi kurulması gibi yeni bir projelerinin olduğunu söyleyen Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, "Bu projede de yüzde 80-90 oranında çalışmalarını tamamladık. Yerimizi bulduk. Plaka tanıma sistemi kurduruyoruz, kantarımızı ve diğer ekipmanlarımızı kurduruyoruz. Ondan sonra da kırma-eleme tesisini kurup, kentsel dönüşümle yıkılan binalardaki molozların, beton kırıklarının, demirlerin tamamen tesisimize getirilip geri dönüşümünün yapılması planlanıyor. Bu geri dönüşüm ile MASKİ'nin boruları altında kullandığı dolgu malzemesi, Fen İşleri Daire Başkanlığı'nın asfalt atımında serim malzemesi olarak kullanılabilecek. Böylece Manisa Büyükşehir Belediyesinin her yıl alımını gerçekleştirdiği bu malzemenin tamamen ücretsiz karşılanmasını hedefliyoruz. Bu yatırımı da 2017 sonuna kadar yasal izinlerini bitirip, 2018 yılında faaliyete sokmayı planlıyoruz" diye konuştu. - MANİSA
Son Dakika › Ekonomi › Manisa, Hafriyattan Arındırılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?