Nasa'nın Görüntü Teknolojisi 14 Milyon Dolara Sinemaya Girdi - Son Dakika
Ekonomi

Nasa'nın Görüntü Teknolojisi 14 Milyon Dolara Sinemaya Girdi

Nasa\'nın Görüntü Teknolojisi 14 Milyon Dolara Sinemaya Girdi

Mars Entertaintment, Nasa'da Kullanılan 3d Teknolojisinin Sinemaya Uyarlanmış Hali Real D'yi, 14 Milyon Dolar Yatırımla Türkiye'ye Getirdi.

19.11.2007 02:33

Mars Entertaintment, NASA’da kullanılan 3D teknolojisinin sinemaya uyarlanmış hali Real D’yi, 14 milyon dolar yatırımla Türkiye’ye getirdi.

Avrupa’da sadece 25 sinemada bulunan sistemin Cinebonus Kanyon ve Nautilus sinemalarındaki uyarlaması 3.5 milyon dolara mal oldu. Real D 3 D ilk olarak, 23 Kasım’da Ölümsüz Savaşçı filminin Türkiye galasında kullanılacak.

NASA’da kullanılan 3D teknolojisinin sinemaya uyarlanmış hali Real D, 14 milyon dolar yatırımla Türkiye’de. Mars Entertaintment, Avrupa’da sadece 25 sinemada bulunan Real D 3 D’yi Cinebonus Kanyon ve Nautilus sinemalarında kullanabilmek için 3.5 milyon dolarlık yatırım yaptı. Mars Entertaintment Group Kurucu Ortağı Muzaffer Yıldırım, üç boyutlu Hollywood filmlerinde, filmin tamamını 3 boyutlu izlemeyi mümkün kılan sistem için 2009 yılı sonuna kadar yapacakları yatırımın 14 milyon doları bulacağını söyledi. Real D sistemiyle baş ağrısı ve gözlerde yorulma gibi yan etkiler ortadan kalkarken, yüksek çözünürlük özellikteki dijital filmler, 35 milimetre formattaki filmlerden üstün görüntü ve renklere sahip. Film vizyona girdikten 5 hafta sonra bile aynı kalitede izlenebiliyor.

BU BİR DEVRİM: Muzaffer Yıldırım, sistemi Türkiye’ye getirebilmek için 2 yıl uğraştıklarını belirterek, Real D teknolojisinin sinemada gerçek bir devrim yarattığını, bu nedenle Türkiye’ye getirmeyi çok istediklerini kaydetti. Yatırımın geri dönüşüyle ilgili olarak Yıldırım "Bu vizyona girecek dijital 3 boyutlu filmlerin sayısıyla da doğru orantılı. Dünyada film üreticileri sektörün bu yönde gelişeceğini düşünüyor. 2009’da vizyona girecek filmlerin yüzde 50’si bu formatta olacak" diye konuştu. Yıldırım, yeni açılacak işletmelerde de bu sistemi kullanacaklarını söyledi.

EN BÜYÜK YATIRIM: Yıldırım, 2009’un sonunda Real D salonları, diğer işletmelerde de yer aldığında, toplam 14 milyon dolara çıkacak yatırımın bugüne kadar Türkiye’de sinema salonunda tek kalemde yapılmış en büyük yatırım olacağını dile getirdi. Real D sistemini Türkiye’ye getirme sürecinde ortakları Colony Capital’in olumlu etkisi olduğunu da anlatan Yıldırım "Her iki şirket de Los Angeles merkezli. Colony Capital tüm dünyada yaptığı yatırımlar ile oldukça iyi tanınıyor. Mars Entertainment Group olarak bizim bakış açımız ve büyüme planlarımız ile Colony Capital ortaklığımız sayesinde anlaşmayı imzaladık" dedi.

PAZARIN YÜZDE 40’I: 2007 sonunda Mars’ın sinema sektöründeki pazar payının yüzde 18’e ulaşacağını bildiren Muzaffer Yıldırım şunları söyledi: "Önümüzdeki 18 ay içinde yapacağımız 60 milyon dolarlık yatırım ile pazar payımızı yüzde 40 civarına taşımayı hedefliyoruz. Mars Entertainment Group olarak bu yıl 70 milyon dolar ciro hedefimiz var. 2008 sonunda ise bu hedefi yüzde 100 artışın da üzerine çıkarak, yaklaşık 150 milyon dolara taşımayı planlıyoruz."

Korsan piyasası bu sistemle yok olacak

REAL D sisteminin korsan film piyasasına etkisini Muzaffer Yıldırım şöyle değerlendirdi: "Evdeki sinema sistemleri ile yüksek çözünürlüklü dijital 3 boyutlu olarak üretilen filmi izlemek teknolojik olarak mümkün değil. Bu da direkt olarak korsan film satışını olumsuz yönde etkileyecek ve bu piyasayı yok edecektir." 21 Century Fox, Dreamworks, Sony, Paramount gibi Amerika’nın önde gelen yapım şirketleri 2008’den sonra filmleri Real D 3D formatında üretmek için anlaşma imzaladı.

Anthony Hopkins de galaya davetli

TÜRKİYE’de Real D 3D formatında vizyona girecek olan ilk film Robert Zemeckis’in yapımcılığını üstlendiği; Anthony Hopkins, Angelina Jolie, John Malkovich, Ray Winstone ve Robin Wright Penn’in rol aldığı Beowulf (Ölümsüz Savaşçı). Filmin 23 Kasım’da yapılacak galasına Anthony Hopkins’in katılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Nasa'nın Görüntü Teknolojisi 14 Milyon Dolara Sinemaya Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement