Ödemeler Dengesi Verileri - Son Dakika
Ekonomi

Ödemeler Dengesi Verileri

Ödemeler Dengesi Verileri

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, cari açıktaki düşüşle ilgili konuştu.

13.02.2013 16:15  Güncelleme: 16:11

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "İhracat rakamlarının artmasıyla cari açığı azaltmış olduk. Bu durumu sanayiciler olarak olumlu karşılıyoruz" dedi.

Zeytinoğlu, Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine ilişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011'de 77 milyar dolar olan cari açığın geçen yıl 48,8 milyar dolara gerilediğini hatırlatarak, söz konusu rakamı tahmin ettiklerini kaydetti.

Alınan ekonomik tedbir ve çabaların cari açığın azalmasında etkili olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, bundan sonra cari açıkta önemli bir düşüşün olabileceğini gözlemleyemediklerini söyledi.

Zeytinoğlu, ithalat rakamlarının sabit kaldığına dikkati çekerek, "İhracat rakamlarının artmasıyla cari açığı azaltmış olduk. Bu durumu sanayiciler olarak olumlu karşılıyoruz. Ancak önümüzdeki günlerde bu düşüşün devam etmeyeceğini görüyoruz. Bizim çözüm önerimiz hep söylediğimiz, imalatın ve ihracatın desteklenmesi lazım. İmalatı desteklerken dolaylı vergilerin azaltılmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu aynı zamanda ihracatı da destekliyor" diye konuştu.

-Finansal yatırım araçlarının getiri oranları-

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), bu yılın Ocak ayına ilişkin "finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları"na da değinen Zeytinoğlu, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) getirisinin sıcak para olması nedeniyle yüksek olduğunu bildirerek, Türkiye'ye gelen sıcak paranın yarısından fazlasının borsada değerlendirildiğini kaydetti.

Zeytinoğlu, borsada değer artışına neden olan sıcak paranın dezavantajının, artan döviz arzı ile liranın değerlenmesi olduğuna dikkati çekerek, söz konusu durum nedeniyle ihracatta zorlanıldığını söyledi.

Muhabir: İbrahim Aktaş

Yayıncı: Murat Paksoy - KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ödemeler Dengesi Verileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement