Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, "Ülke ekonomisine katma değer oluşturacak ürünleri destekleyeceğiz, işletmelerimizin yapacağı teknolojik ürün yatırımlarını teşvik edeceğiz" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, The Green Park Hotel'de düzenlenen KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı'nın tanıtımı ve protokol imza töreninde konuştu. Çelik, ülke ekonomisine katma değer oluşturacak ürünleri destekleyeceklerini belirterek, "KOBİ'ler için erken ödemeyle yatırıma gerekli finansman sağlayabilmeleri, 'proje sonunda ödeme' yerine dönemsel ödemelerle yatırımın tamamının gerçekleşmesi beklenmeden 4 ayda bir destek ödemesi almaları, makine-teçhizat ve yazılım alımlarında yüzde 100 desteklenmeleri gibi çok büyük yenilikler getirdik. Teknoyatırım'ın temel amacı, teknoloji alanlarında yer alan Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünleri ticarileştirmek. Bunu yaparken ülke ekonomisine katma değer oluşturacak ürünleri destekleyeceğiz, işletmelerimizin yapacağı teknolojik ürün yatırımlarını teşvik edeceğiz. Teknolojik ürün odaklı yatırım yapmak isteyen KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırdık. Söz konusu destekten faydalanan işletmelerin finans sektörü açısından da olumlu değerlendirilecek" ifadelerini kullandı.
"İşletmelerin ihtiyaçlarına yönelik yeni destek programları üzerinde çalışıyoruz"
KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt ise, "Kurumun başarılı çalışmalarına bundan sonra özellikle imalat sanayisindeki KOBİ'lerin teknoloji, ihracat, katma değer ve karlılıklarını artırmaya yönelik destek programlarıyla devam edecek. KOBİ'leri her yönüyle güçlendirecek ve ekonominin temel itici gücü haline getirecek strateji ve eylemleri önemsiyoruz. İşletmelerin ihtiyaçlarına yönelik yeni destek programları üzerinde çalışıyoruz. Katma değerli üretimi özendirecek ve firmaların kapasite kullanımlarını artıracak bir anlayışla hareket ediyoruz. KOSGEB olarak bu tür destek programlarını icra ederken özellikle KOBİ'lerimizi büyük firmalarla entegre ederek bu programları yürüteceğiz. KOBİ'lere öncelikle firma, proje ve sektör bazlı destekler vermeye çalışacağız" diye konuştu.
"5. nesil uçaklar 2023'te ilk uçuşunu yapacak"
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, 5. nesil uçaklara ilişkin çalışmaları başlattıklarını söyleyerek, "Bu uçaklar 2023'te ilk uçuşunu yapacak, 2029'da teslimine başlayacağız. 2031 itibarıyla da dünyadaki 5. nesil en iyi uçaklardan birini bitirmiş olacağız. Bunun alt sistemleri, teknolojileri var. Bu tip teknolojileri artık yurt dışından alma şansımız kalmıyor. Bu sistemlerle ilgili KOBİ'lerle çalışmak istiyoruz" diye konuştu.
Üzerinde çalıştıkları projelere ilişkin bilgi veren Kotil, "Bunların alt sistemlerini Türkiye'de yapmamız gerekiyor. TAI her şeyi yapar ama o uçağın ve helikopterin maliyetinin yüzde 60'ını yurt dışına verir. Biz bunları KOSGEB'in desteğiyle geliştirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından program kapsamında ilgili firmalarla KOSGEB arasında protokoller imzalandı. Programda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çelik'e hediye de takdim edildi. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Sanayi Bakanlığı, Türkiye Ekonomisine Katma Değer Oluşturacak Ürünleri Destekleyecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?