Sarıgöl Ovası Beyaza Büründü - Son Dakika
Ekonomi

Sarıgöl Ovası Beyaza Büründü

Sarıgöl Ovası Beyaza Büründü

Manisa'nın Sarıgöl ilçesindeki sofralık sultaniye üzüm bağları, ürünlerin korunması için beyaz naylon kanaviçeyle örtülünce Sarıgöl Ovası beyaza büründü.

02.08.2014 14:29

Manisa'nın Sarıgöl ilçesindeki sofralık sultaniye üzüm bağları, ürünlerin korunması için beyaz naylon kanaviçeyle örtülünce Sarıgöl Ovası beyaza büründü.

Sarıgöl'deki üzüm üreticileri, üzümlerini korumak amacıyla ürünlerinin üzerini örtmeye başladı. Üzüm hasatlarının kasım ayına kadar devam ettiği Sarıgöl ovasında bu yıl 70 bin dekarlık üzüm alanı koruma amaçlı örtü altına alındı.

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, üzümlerin daha uzun süreli dayanması için bağların üzerinin naylon örtülerle kaplandığını belirterek "Bağların dolu, yağmur, toz, çiğ ve kırağıdan korunması için her yıl ağustos ayının ortalarına doğru örtü çalışmaları yapılır. Bu yıl üzüm bağlarımız 15 gün erken örtüldü" dedi.

Sarıgöl ve köylerinde 85 bin dekarlık alanda sultaniye üzümü yetiştirildiğini hatırlatan Ülgen, şöyle konuştu: "Dokuz türde çekirdekli sofralık üzüm türleri var. 2013 yılındaki dolu olayında büyük kayıp yaşandı. Bu yıl tam aksine üzüm bolluğu var. 2014 yılında ilçemiz çevresinde 400 bin yaş üzüm olmasını bekliyoruz. 2014 yılında 85 bin dekarlık üzüm alanının 70 bin dekarlık alanı örtü altına alındı. Böylece üzüm bağları koruma altına alındı. Sarıgöl ovası açık hava sera gibi oldu."

35 BİN KİLOMETRE

Üzüm bağlarını örtmek için kullanılan beyaz naylon kanaviçenin bir topunun 500 metre uzunluğunda olduğunu belirten Ülgen, sözlerine şöyle devam etti: "Bir örtü topunun iki yıl dayanıklı olanının fiyatı 700 TL, dört yıl dayanıklı olanı 950 TL. Üreticilerimiz bunları çeşitli kurum ve kuruluşlardan temin ediyor. Sarıgöl ovasında 2014 yılı için kullanılacak olan naylon beyaz kanaviçelerin uzunluğu 35 bin kilometre. Metre olarak uzunluğu 35 milyon metreyi buluyor." Ülgen, örtüyle koruma altına alınan bağlardan kasım ayı sonuna kadar sofralık yaş üzüm hasadı yapılabildiğini de söyledi.

"ÜZÜMLERİ PEŞİN SATIN"

Ülgen, 15 Ağustos itibari ile başlayacak üzüm kesim çalışmaları nedeniyle üzüm üreticilerinin ürünlerini satmaları konusunda şöyle uyarıda bulundu: "Her yıl üzümcü üreticilerimiz, üzüm paralarını alamadıkları için mağdur duruma düşüyor. Bu yıl çok dikkatli olmalarını, üzümlerini peşin satmalarını istiyorum. Üzümlerini satarken Ziraat Odası'na gelsinler firma hakkında gerekli bilgileri araştırarak söyleyelim. Biz çiftçilerimizin mağdur olmalarını istemiyoruz."

Sarıgöllü üzüm üreticisi Emin Çepel de 40 dekar üzüm bağının bulunduğunu belirterek "Üzümlerimizi koruma amaçlı olarak örtü alına alıyoruz. Kasım ayına kadar örtü altında ürünlerimizi koruyoruz" diye konuştu. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Sarıgöl Ovası Beyaza Büründü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement