Sorunlar Arabuluculukla Çözülüyor - Son Dakika
Ekonomi

Sorunlar Arabuluculukla Çözülüyor

Sorunlar Arabuluculukla Çözülüyor

TESK Başkanı Palandöken: "Hukuk meseleleri insanların çalışma hayatlarındaki sistem içerisinde büyük önem arz ediyor.

23.12.2013 15:29

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, arabuluculuğun önemine değinerek, "Hukuk meseleleri insanların çalışma hayatlarındaki sistem içerisinde büyük önem arz ediyor. Bu meseleler bazen yıllarca devam ediyor ve insanlar birbirlerini kırıyor. Halbuki bu sistemde iki kişi toka yaparak, medeni bir şekilde sonuca varabiliyor" dedi.

Palandöken, TESK Otel'de düzenlenen Arabuluculuk Toplantısı'nın finalinde yaptığı konuşmada, esnafın bir özelliğinin de iki kişinin uyuşmazlığını çözmesi olduğunu söyledi.

Arabuluculuğun, çözümlerin hızlı bir şekilde yapılabilmesinin sağlanacağı bir kurum olduğuna işaret eden Palandöken, bunun sonucunda tarafların daha az masraf  yapacağını ve adaletin daha erken tecelli edeceğini dile getirdi.

Palandöken, Türkiye'nin 10 şehrinde bu etkinlikleri gerçekleştirdiklerini kaydederek, "Hukuk meseleleri insanların çalışma hayatlarındaki sistem içerisinde büyük önem arz ediyor. Bu meseleler bazen yıllarca devam ediyor ve insanlar birbirlerini kırıyor. Halbuki bu sistemde iki kişi toka yaparak, medeni bir şekilde sonuca varabiliyor" ifadelerini kullandı.

Söz konusu çalışmaların önemine değinen Palandöken, sistemle alacakların anında çözüme kavuşacağını, bekleme sürelerinin de asgari düzeye ineceğini belirtti.

İki ayda 9 dava arabuluculukla çözüldü

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yüksel Hız da Adalet Bakanlığı'nın uzun süredir yargıdaki iş yükünü azaltmak amacıyla bir takım çalışmalar yaptığını anımsa.

İnsanların mahkemeye gitmeden alternatif olarak neler yapılabileceği noktasında uzlaşma gibi müesseselerin olduğuna dikkati çeken Hız, "Herkesin kazandığı, mahkemenin iş yükünü azaltacak arabuluculuk sistemi 2012 yılında TBMM'de kanun olarak kabul edildi. 22 Haziran 2013 tarihi itibariyle de tamamıyla yürürlüğe girdi" diye konuştu.

Hız, arabuluculuğun herkese kazandıracak bir yöntem olduğunu vurgulayarak, buradaki hususun kültür itibariyle de topluma çok yabancı olmadığını dile getirdi.

Arabuluculuğun esas muhatabının esnaf ve sanatkarlar olduğunu ifade eden Hız, "Alacak ve borçlu noktasında uyuşmazlığın tarafları esnaf ve sanatkarlardır. Sizler açısından en kısa sürede, en az gürültüyle sonuç alabilmek en önemli husus. Vakit nakittir" değerlendirmesinde bulundu.

Hız, kanunun getirdiği yetki çerçevesinde Arabuluculuk Daire Başkanlığı kurulduğunu bildirerek, "Yapılan çalışmalar neticesinde bu yıl itibariyle 46 eğitim kuruluşu arabuluculuk eğitimi verdi. Bin 457 aday arabulucu oldu, bunlardan 802'si sicile kayıtlı. 21 Aralık itibariyle yeni bir sınavımız var ve bin 700 civarında yeni adayımız var" ifadelerini kullandı.

Hız ayrıca, iki ay içerisinde değişik konularda arabuluculukla çözülen 9 tane dosya bulunduğunu ve bunun beklenenden de güzel bir gelişme olduğunu belirtti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Sorunlar Arabuluculukla Çözülüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement