Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilgi Toplumu, Bilgi-İletişim Teknolojileri ve İnovasyon Komisyonu Başkanı Esin Güral Argat, "Türkiye artık teknolojiyi sadece ithal eden, kullanan sınıfında değil, hedefleri gereği teknolojiyi üreten, bilgiyi üreten ve katma değerli üretim süreçlerine dayalı ürünlere sahip ülke durumuna gelmek zorunda" dedi.
Argat, TÜSİAD tarafından Samsung ana sponsorluğunda, Kibar Holding, Koç Holding ve Siemens sponsorlukları, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası'nın destekleriyle "Science, Technology, Engineering, Mathematics (STEM) / Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik" eğitiminin önemini ve bu alanda iş gücüne duyulan ihtiyacı vurgulamak amacıyla düzenlenen zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, TÜSİAD olarak, Türkiye'nin kalkınması ve toplumsal refahı için, teknoloji ve inovasyon kapasitesinin ve eğitim kalitesinin yükseltilmesini, en kritik konular olarak gördüklerini söyledi.
"Ülkemizin ilk 10 ekonomi arasında olma hedefini gerçekleştirmesinde en temel ve öncelikli unsur bilgi ekonomisine geçmemizi sağlayacak temel politikaların oluşturulmasıdır" diyen Argat, şöyle devam etti:
"Peki, ana girdisi bilgi olan bilgi ekonomisine hangi kaynaklarla dönüşeceğiz? Elbette ki bilgiyi üretecek ve bilgiyi kullanacak yüksek donanımlı ve yetkin bireylerle. Bu nedenle, yeni kuşaklara, katma değeri yüksek beceriler kazandırılmasını çok önemli ve gerekli görüyoruz. Bu becerilerin başında ise STEM, yani bilim, teknoloji, matematik ve mühendislik gelmekte. Çünkü STEM, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ana dinamiğini oluşturmakta."
Argat, inovasyon ve teknolojide yetkinleşen, katma değeri yüksek ürün ve hizmetleri üreten ülkelerin, dünya ekonomisinde belirgin olarak ayrışmakta olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin artık teknolojiyi sadece ithal eden, kullanan sınıfında değil, hedefleri gereği teknolojiyi üreten, bilgiyi üreten ve katma değerli üretim süreçlerine dayalı ürünlere sahip ülke durumuna gelmek zorunda olduğunu söyledi. Bunun da ancak STEM alanında bir dönüşüm ve gelişimle söz konusu olacağını dile getiren Argat, şunları kaydetti:
"Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Rekabetçilik Endeksi'ne baktığımızda gördüğümüz tablo çok net. Rekabetçiliğin önemli belirleyicilerinden biri inovasyon. İnovasyon 'Şirketlerin inovasyon kapasitesi, bilimsel araştırma kurumlarının niteliği, şirketlerin Ar-Ge harcamaları, üniversite-sanayi iş birliği, ileri teknolojiler için kamunun satın alma politikaları, bilim insanlarının ve mühendislerin varlığı, patentler ve fikri mülkiyet haklarının korunması' bileşenlerinde değerlendirilmekte. Ancak bu bileşenlerde ülkemizin konumu maalesef arzu ettiğimiz noktada değil. 'İnovasyon' başlığı altında 144 ülke içerisinde 56. sıradayız. Bu konumumuzu sürdürerek orta gelir tuzağının içerisinden çıkmamız mümkün değildir."
"Bilgiyi ve teknolojiyi üretemeyenin şimdiden sonraki dünyada varlığını sürdürebilmesi çok zor"
Argat, Türkiye'nin küresel ve yüksek rekabetin varolduğu dünya pazarlarında, daha zorlayıcı rakiplere karşı üretim yapmak durumunda olduğuna işaret ederek, bunu sağlamak içinde sürekli olarak yeni üretim teknolojilerinin, yeni iş modellerinin geliştirilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Kendini yenileyemeyen, çevik olamayan firmaların uzun ömürlü olmadığını belirten Argat, "Bilgiyi ve teknolojiyi üretemeyenin şimdiden sonraki dünyada varlığını sürdürebilmesi çok zor, yarın içinse hatta, mümkün değil.
Üretim alanında yenilikçi olabilmenin motoru, bilgi normlarında yetiştirilmiş nitelikli insan kaynağıdır. İnanıyorum ki, STEM becerilerine yapılacak yatırım, bireylerin kişisel gelişimini, daha iyi işlere ulaşmasını ve de daha iyi bir yaşam sürmesini sağlayacak. Öte yandan, ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasında da önemli bir ivme kazandıracaktır" diye konuştu.
Zirve kapsamında öğleden sonra yapılacak "Geleceğin Dünyasına Hazır Nesiller" başlıklı oturumda, STEM alanında düzenlenen uluslararası yarışmalarda ödül kazanan gençlerin ve eğitim politika analistlerinin katılımıyla STEM eğitimi ve kariyerlerine ilgiyi artırma konusunda yenilikçi yaklaşımlar, "Üniversitelerin STEM Eğitimindeki Rolü, İhtiyaçlar ve Beklentiler" başlıklı oturumda ise üniversite rektörleri tarafından STEM eğitiminin Türkiye'nin yenilikçilik kapasitesi açısından rolü, üniversite-sanayi iş birliği ve geleceğe yönelik iyileştirme önerileri tartışılacak.
Etkinlikte ayrıca TüSİAD'ın "STEM Alanında Eğitim Almış İşgücüne Yönelik Talep ve Beklentiler Araştırması"nın sonuçları da açıklandı. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Stem Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?