Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, arazilerin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçmek için başlatılan yasal ve yapısal değişikliklerin sürdüğünü belirterek, "Bakanlar Kurulu'nda imzalar tamamlanmak üzere. TBMM'ye çok kısa bir süre içerisinde gelecek" dedi.
Eker, "2013-2017 Stratejik Planı", tarımın makro göstergeleri ve 2023 tarım vizyonu ile ilgili basın toplantısı düzenledi. 2023 yılı vizyonunda gıda maddeleri dış ticaretinde net ihracatçı konumunu geliştiren bir Türkiye öngördüklerini dile getiren Eker, rekabet gücünü artışmış, tarımsal gayri safi yurtiçi hasılasını 150 milyar dolara ulaştırmış, tarımsal ihracatını 40 milyar dolara çıkarmış, parçalı arazilerini birleştirerek arazi toplulaştırma işlemlerini tamamlamış, tarım arazilerinin bölünmesini önleyen bir yapıya kavuşturmuş, dünyada ve bölgesinde tarımda söz sahibi bir Türkiye hedeflediklerini belirtti.
Eker, bu süre içerisinde hedeflere ulaşmak için bir takım tedbirler alındığını, arazilerin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçmek için başlatılan yasal ve yapısal değişikliklerin sürdüğünü vurgulayarak, "Bakanlar Kurulu'nda imzalar tamamlanmak üzere Sayın Başbakan'ın imzasını bekliyor, geçen hafta yoktu, yurtdışındaydı. TBMM'ye çok kısa bir süre içerisinde gelecek. Türkiye'de tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçecek düzenleme, hem Medeni Kanunu'nda hem de Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu'nda değişiklik öngören, böylece artık miras yoluyla tarım arazilerinin bölünemeyeceği bir yapı tesis edilmiş olacak" diye konuştu.
Tarımsal desteklemeleri, tarım havzaları modeli kapsamında belirlenen ürünler ve bölgeler itibariyle başlattıklarını, bundan sonraki dönemde bütün ürünler ve bölgeler için hayata geçirmeyi öngördüklerini ifade eden Eker, meraların ıslahı ve kullanımda yaşanan sorunların çözülmesi konusunda da adımlar atıldığına ve yasal düzenlemelerin yapıldığına dikkati çekti. Eker, ıslah çalışmalarını hızlandıracaklarını söyledi.
Gıda sanayi ile birlikte tarımsal sanayinin geliştirilmesinin önümüzdeki günlerde en önemli stratejilerinden biri olacağına işaret eden Eker, bu konuda Türkiye'ye 4 bin tesis kazandırdıklarını, bu tesislerin her birine yüzde 50 yatırım tutarını hibe olarak ödediklerini bildirdi.
Eker, tarım arazilerinin sulanması konusunda GAP ve GOP projelerinin büyük bir hızla devam ettiğini belirterek, "Onların tamamlanmasıyla birlikte Türkiye'nin sulanabilir arazilerinin tamamı sulandığında, tarımsal hammaddelerin üretiminde bugünkü durumuna nispetle çok daha iyi bir konuma gelinecek" dedi.
-Tarımsal GSYH 62,5 milyar dolar-
Bakan Eker, 2012 yılı itibariyle Türkiye'nin tarımsal gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) 62,5 milyar dolar olduğunu, bu rakamın Türkiye'nin GSYH'nın yaklaşık yüzde 8'ine tekabül ettiğini söyledi.
Türkiye'nin tarım nüfusunun 17 milyon 200 bin olduğuna dikkati çeken Eker, bu rakamın da nüfusun yüzde 23'üne denk geldiğini belirtti.
Türkiye'de toplamda 24,8 milyon insanın çalıştığını, bunun 6 milyon 100 bininin tarım sektöründe olduğunu vurgulayan Eker, neredeyse Türkiye'de çalışan her 4 kişiden birinin tarım sektöründe bulunduğunu bildirdi.
Eker, AB'de ortalama 100 kişiden 4'ünün, ABD'de 100 kişiden 1'inin tarımda çalıştığını ifade ederek, Türkiye'de bu oranın yüzde 24,6 olduğunu kaydetti.
Tarımda belirli bir nüfusu tutmayı ve refah düzeyini artırmayı hedeflediklerinin altını çizen Eker, "Köy nüfusu ile kent nüfusu arasındaki veya tarım nüfusu ile hizmet ve tarım sektöründe çalışanların gelirleri arasında çok yüksek bir fark olduğu zaman kontrol edilemez bir göç söz konusu olur" dedi.
Kırsal alanda tarımda çalışan nüfusun gelirinin, şehirde çalışan vatandaşların gelirlerine göre nispeten daha düşük olduğuna işaret eden Eker, bunun önüne geçecek tedbirlerin alınması gerektiğini bildirdi.
Bakan Eker, ayrıca 2012 yılı itibariyle Türkiye'nin net tarımsal gıda maddeleri ihracatının 15 milyar dolar, ithalatının ise yaklaşık 10 milyar dolar olduğunu söyledi.
(Sürecek) - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Tarım Sektöründe '2013-2017 Stratejik Planı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?