Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Son iki ayda Türkiye'ye yönelen sermaye akımlarının artmış olması bizler açısından sevindirici. Türkiye ile ilgili kırılganlık söylemlerini aşağıya çekiyor." dedi.
Ağbal, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) - MASAK Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada,? para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda bankaların önemli bir paydaş olduğunu ifade etti.
Bankaların sadece kara para aklama ile mücadele değil, her bakımdan ekonominin temel direklerinden bir tanesi olduğunu belirten Ağbal, "Bugün ekonomiyle ilgili bir kaç şey konuşacaksak bunun başında bankalarımız var. Ekonomimizin güçlü yanlarını konuşurken söylediğimiz iki konu var. Birincisi güçlü bankacılık sistemine sahip olmamız. İkincisi ise güçlü maliye politikasıdır. Mali disiplini esas alan sürdürülebilir maliye politikasının devam ettirilebilmesidir." diye konuştu.
Bakan Ağbal, son dönemde global krizden bu yana ileriye dönük iyimserlikler içinde olunsa da global anlamda gerçekleşmelerin bu iyimserlikle uyuşmadığını dile getirdi.
Gelişmekte olan ülkelerde bir miktar kırılganlık olabileceğini ifade eden Ağbal, ancak 2016 yılının 2015'ten daha iyi bir yıl olacağını öngördüklerini söyledi.
Naci Ağbal, şöyle devam etti:
"Ocak ayındaki ilk gelen rakamlar maalesef piyasalardaki beklentileri bir miktar olumsuza döndürdü. Ama kırılganlıklarda ya da değişimde öyle bir hız var ki, şubat ayının ortalarına geldik şimdi piyasalar olumluya döndü. Global krizden sonra dünya ekonomisi hala istenilen noktalarda değil. Hala global kriz öncesi seviyelerin çok uzağında. Özellikle finansal kırılganlıklar devam ediyor. Büyümenin aşağıya gelmesiyle küresel ticarette daralma var. Bütün bunlar gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri etkiliyor. Dünya değişim ve dönüşüm döneminden geçiyor. İyimser açıklamaların yanında karamsar açıklamaları da birlikte görüyoruz. Bunların karşısında bir ihtiyatlı duruş sergilemek zorundayız.
Son 14 yıldır önceki yıllara kıyasla önemli kazanımlar elde etti. Ekonomimizin genel çerçevesini oluşturan temel parametreler geçmiş dönemlerle mukayese edilemeyecek kadar iyi. Ama bu bizim ihtiyatlı duruş sergilememizi asla ortadan kaldırmıyor. İyi haberlerden memnun olacağız. Risklerin varlığını bileceğiz ve onları yöneteceğiz."
Türkiye ekonomisinin bu yıl geçen yıldan daha iyi performans göstereceğini beklediklerini ifade eden Ağbal, enflasyon bakımından 2016'da geçen yıldan daha düşük bir seviye beklediklerini kaydetti.
Ağbal, bunlara rağmen bir takım risklerle karşı karşıya kalındığını ve bunların hep birlikte yönetileceğini vurguladı.
Şubat ayının ilk yarısından itibaren dünya piyasalarından gelen olumlu havanın Türkiye ekonomisini sevindirdiğini belirten Ağbal, "Bunlar Türkiye ekonomisine olan güveni artırıyor. Son iki ayda Türkiye'ye yönelen sermaye akımlarının artmış olması bizler açısından sevindirici. Türkiye ile ilgili kırılganlık söylemlerini aşağıya çekiyor. Ama bütün bunlar reform heyecanımızı ve ihtiyatlı duruşumuzu aşağıya çekmiyor hatta daha yukarı çekiyor" değerlendirmesini yaptı.
"Türkiye yeni, modern yatırım ortamını teşvik eden bir gelir sistemine kavuşacak"
Hükümete gelir gelmez reform programı açıkladıklarını ve bunlarla ilgili yapılan düzenlemeler anlatan Ağbal, özelikle iş gücü piyasasının rasyonelleştirilmesi ve işgücü piyasasındaki katılıkların giderilmesinin en önemli reform alanlarından bir tanesi olduğunu söyledi.
"Güvenceli esneklik" düzenlenmesinin komisyondan geçtiğini ve yakın zamanda Meclis'ten geçirmek suretiyle iş gücü piyasasındaki önemli katılıklardan bir tanesini gidermiş olacaklarını ifade eden Ağbal, diğer önemli bir konunun ise kıdem tazminatı olduğuna dikkati çekti.
Bakan Ağbal, bu konunun geçmiş on yılların mevzusu olduğunu belirterek, "Mevcut kıdem tazminatı sistemi işveren kadar çalışanı da memnun etmiyor. Rasyonel olmayan unsurlar içeriyor. Hem çalışan hem de işveren için rasyonel olmayan hususlar içeren bu sistemi değiştirelim. Kıdem tazminatını çalışan için alınabilen ve realize edilebilen bir sisteme dönüştürelim." dedi.
Ağbal, yeni düzenlemeyle kıdem tazminatının işletmelerin üzerinde oluşturduğu maliyetleri ve riskleri aşağıya çekileceğini, böylece işletmelerin rekabetçiliğinin artırılacağına işaret etti.
Yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda da çalışmaların sürdürdüğünü ifade eden Ağbal, diğer düzenlemelere ilişkin şu bilgileri verdi:
"Gelir vergisi reformu Plan Bütçe Komisyonunu geldi. Şu anda alt komisyonda. TBB ve diğer sosyal taraflardan görüşler aldık. Alt komisyonda çalışmalar hızlı bir şekilde tamalanacak. Türkiye yeni, modern yatırım ortamını teşvik eden bir gelir sistemine kavuşacak. Vergi usul kanunu ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Özellikle mükellef haklarını güçlendiren vergi usul sistemi hepimiz için önemli. Bu toplantıda söylediler. 'Mükellef öngörülebilirlik istiyor. Mükellefler sürprizlere kapalı olmak istiyor. Vergiye uyum maliyetlerinin aşağıya çekilmesini istiyor'. Yapacağımız kanun ve düzenlemelerle hepsi hayata geçecek. Vergi usul kanuna ilişkin Bankalar Birliğinden görüşler geldi, onları da değerlendireceğiz."
(Sürecek)
Son Dakika › Ekonomi › Tbb-Masak Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?