Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporu'nda, tasarrufların artırılması amacıyla yapılan reformların ve özellikle bireysel emeklilik sisteminde atılan adımların olumlu etkilerinin görülmeye başlandığı belirtildi.
TCMB tarafından ilki yayımlanan Finansal İstikrar Raporu'nda bankacılık sektörünün güçlü likidite oranları ve sermaye yapısı ile büyümesini sürdürürken aktif kalitesini korumayı da başardığı belirtilerek, şu tespitlere yer verildi:
"Sektör için tahsili gecikmiş alacaklara dönüşüm oranları düşük seviyelerde yatay bir seyir izlemektedir. Aktif kalitesine yönelik kayda değer bir kaygı bulunmamakla birlikte, ekonomik konjonktürün olumlu seyrettiği ve bankaların karlılıklarının güçlü olduğu dönemlerde tahsili gecikmiş alacaklar için yasal zorunluluğun daha üzerinde karşılık ayırmalarının ihtiyatlı bir davranış olacağı değerlendirilmektedir. Bankacılık sektörü yüksek sermaye yeterlilik oranlarını
korumakta olup, mevcut düzenlemelerin Basel III standartlarına uyumlu hale getirilmesine yönelik çalışmalar sürmektedir. Sektörün kredi ve piyasa hareketlerinden kaynaklanabilecek şoklara karşı güçlü özkaynak yapısına sahip olduğu görülmektedir. Önümüzdeki dönemde, başta Finansal İstikrar Komitesi olmak üzere çeşitli platformlarda yürütülen çalışmaların sektörün sağlıklı işleyişine katkısının devam edeceği öngörülmektedir."
Finansal istikrar açısından reel sektörün borçluluğu ve yabancı para net açık pozisyonu yakından takip edildiği kaydedilen raporda, "Yurt dışından temin edilen kredilerin büyük bölümünün uzun vadeli olması ve bu kaynakların hem nitelik hem de bölgesel dağılım yönlerinden çeşitlilik göstermesi reel sektörün borçluluğuna dair riskleri sınırlamaktadır. Diğer taraftan, iç talepteki ılımlı toparlanmaya rağmen küresel ekonomideki yavaş büyüme ve dış talepteki zayıf seyir Borsa İstanbul'da işlem gören firmaların cirolarını ve karlılıklarını olumsuz yönde etkilemiştir" değerlendirilmesi yapıldı.
-Tüketim harcamaları
Hanehalkı gelişmelerine bakıldığında, tüketim harcamalarının yıllık artış hızının gerilediği, ancak özellikle faiz oranlarının gerilemesine paralel olarak bireysel kredi talebinin yakın dönemde arttığının görüldüğü ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi:
"Kredi kullanımına bağlı olarak hanehalkının hem faiz ödemeleri hem de toplam yükümlülükleri artmakla birlikte GSYİH ve harcanabilir gelire oranla hanehalkı borçluluğu diğer G20 ülkelerine kıyasla halen düşük seviyesini korumakta ve önceden yapılan düzenlemelerin de etkisiyle faiz ve kur riski taşınmamaktadır. Diğer taraftan, faiz oranlarındaki gerileme özellikle konut kredilerinde hanehalkına kredilerini yeniden yapılandırma fırsatı vererek, faiz maliyetinin düşmesini sağlamaktadır. Ayrıca, tasarrufların artırılması amacıyla yapılan reformların ve özellikle bireysel emeklilik sisteminde atılan adımların olumlu etkileri de görülmeye başlanmıştır. Tasarrufların yatırım, büyüme ve finansal
istikrar üzerindeki olumlu etkilerini göz önüne alan Bankamız da tasarruf oranlarının artırılması ve kuruş kullanımının özendirilmesi için farkındalık yaratmak amacıyla ulusal çapta bir kampanyanın hazırlıklarına başlamıştır."
Finansal istikrarın önemli bir bileşenin etkin finansal piyasa altyapıları olduğu ve son finansal krizlerin ardından yaşanan gelişmelerin sistemik öneme sahip finansal altyapılara verilen önemi artırdığı belirtilen raporda, "Ülkemizde de ödemeler alanındaki yasal altyapının güçlendirilmesine yönelik mevzuat çalışmaları devam etmektedir. Bu çerçevede, yeni Sermaye Piyasası Kanunu yürürlüğe girmiş ve Bankamız tarafından ödemeler alanını düzenleyen yeni bir kanun taslağı hazırlanmıştır. Yasalaşma çalışması son aşamaya gelen kanun taslağı ile ödeme ve menkul kıymet mutabakat sistemleri, ödeme hizmetleri ve elektronik para kuruluşları ile ilgili en iyi örnekleri ve ülke ihtiyaçlarını dikkate alan bir mevzuat çerçevesinin oluşturulması hedeflenmiştir. Taslak ile bir yandan ödemeler alanında lisans, gözetim ve denetim süreçleri tanımlanmakta; diğer yandan finansal erişimi ve aktörler arası rekabeti artıracak bir sistemin altyapısı hazırlanmaktadır" ifadeleri kullanıldı.
Finansal istikrarın korunması hedefine yönelik makro ihtiyati tedbirler yapısal reformlarla da desteklenmektedir
Raporda şunlar kaydedildi:
"Yurt dışında küresel ekonomi ve küresel piyasalar olumlu gelişme gösterirken, uluslararası kredi kuruluşlarının ülkemize ilişkin kredi notu artışlarına da yansıdığı şekilde, yurt içinde özellikle kamu kesimi, ekonomi ve ödemeler dengesi son Finansal İstikrar Raporu'nda incelenen 2012 yılı Eylül ayına göre daha olumlu bir görünüm çizmiştir. Bankacılık sektörü, hanehalkı ve firmaların risklilik düzeyinde ise belirgin bir değişim yaşanmamıştır. Finansal istikrarın korunması hedefine yönelik makro ihtiyati tedbirler yapısal reformlarla da desteklenmektedir."
- İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › TCMB Finansal İstikrar Raporu Açıklandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?