Türkiye Tüketici Ürünleri Pazarı, etkileri en fazla 2009 yılında hissedilen ekonomik kriz sonrasındaki en yüksek cirosal değerine ulaştı. Geçen yılın toplam pazar değeri 31 milyar lira olarak gerçekleşti.
GfK TEMAX tarafından yapılan araştırmaya göre 2013, Türkiye Tüketici Teknolojisi Ürünleri Pazarı'nda büyüme yılı oldu.
Türkiye Tüketici Teknolojisi Ürünleri Pazarı, 2013'ün son çeyreğinde de büyümeye devam etti. Geçen yılın son çeyreğinde pazar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7'lik büyüme performansıyla 8,5 milyar liralık ciroya ulaştı.
AKILLI TELEFONLAR VE TABLETLER SÜRÜKLEDİ
Global sektörel gelişme trendlerine paralel olarak Türkiye pazarında da büyümeye en fazla katkı akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar gibi yüksek teknoloji ürünlerinden geldi. Pazar bir önceki sene aynı döneme göre adetsel olarak da yüzde 4,8 büyüdü.
Geçen yılın toplam pazar değeri ise 31 milyar lira olarak gerçekleşti ve son yıllardaki en yüksek değeri yakaladı. 4. çeyrek boyunca, sırasıyla telekom, ofis ekipmanları ve sarf malzemeleri, bilişim teknolojileri, küçük ev aletleri, büyük beyaz eşya ve tüketici elektroniği pozitif büyüme oranları sergilerken, görüntüleme sektörü cirosal olarak daraldı.
Telekom sektöründe 2013'ün son çeyreğinde geçen seneye göre yüzde 44 artış yaşandı. Yıl boyu büyümeye devam eden akıllı telefon pazarı nedeniyle telekom sektörü 2013'ü toplamda yüzde 46 büyüme ile kapatmış oldu.
KLASİK CEP TELEFONLARI YARI YARIYA DÜŞTÜ
Klasik cep telefonları ise adette yüzde 50'nin üstünde daraldı. Sonuç olarak toplam telekom sektöründe 2013 yılında 10,6 milyar lira ciro elde edildi. Yeni ürün lansmanları son çeyreği etkiledi, lokal markalar da pazarı hareketlendirdi. İkinci yarı yılda satışa çıkan Phablet (5.6-7 inç arası ekrana sahip telefonlar) paylarını arttırdı, son çeyrek toplamında adetsel olarak yüzde 5 paya sahip oldu. Bu yıl yeni ürün lansmanları pazarda etkili olacak. Cep telefonlarında taksit uygulamasının kaldırılması, aralık ayında başlayan kur artışlarının negatif yansıması da 1. çeyrekte etkisini gösterecek. Bu nedenlerden ötürü fiyat artışları yaşanabileceği, akıllı telefon pazarının büyümesinin yavaşlayabileceği belirtiliyor.
KUR ARTIŞI PAZAR DİNAMİKLERİNİ DEĞİŞTİRİYOR
Bilgi teknolojileri sektörü 2013'ün son çeyreğinde geçen seneye göre yüzde 22 büyüyerek diğer sektörler arasında üçüncü oldu. Büyüme, diğer çeyreklerde olduğu gibi ağırlıklı olarak tabletlerden kaynaklandı. Tablet pazarında 85'in üzerinde marka rekabet halindeyken sunulan modellerin çoğunluğu giriş seviyesi ürünler oldu. Bununla beraber yerli markalar da pazara yeni modeller sunmaya başladı.
Sadece WiFi özellikli ürünlerin bulunduğu segment büyüdü. Sektörün en büyük ürün grubu olan dizüstü bilgisayarlar, geçen seneye göre ciroda yüzde 3 büyürken adette yüzde 7 daraldı. Masaüstü bilgisayarlarda sene boyunca all-in-one yani hepsi-bir-arada bilgisayar segmenti artış gösterdi, bu da ürün grubu için cirosal büyüme getirdi.
EKONOMİK GELİŞMELER SATIŞLARI ETKİLİYOR
2013'ün son çeyreğinde bilgi teknolojileri sektöründeki satışları en çok etkileyen faktörler, ülkedeki ekonomik ve siyasi gelişmelerden ötürü yaşanan kur değişimi ve tabletlerin giderek artan popülerliği oldu. Sonuç olarak bilgi teknolojileri sektörü 2013'ü 2012'ye göre Türk Lirası bazında yüzde 26,5 cirosal büyümeyle kapadı. Bu yıl tabletlerin pazarda etkili olmaya devam etmesi, ayrıca global oyuncuların tablet pazarında daha çok görünmesi bekleniyor.
Büyük beyaz eşya sektörü, 4. çeyrekte 1,85 milyar lirlık ciro ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9'luk bir büyüme gösterdi. 2013 toplamında ise sektör cirosu 7,2 milyar liraya ulaşarak seneyi 2012'ye göre yüzde 9'luk bir büyüme ile kapattı. En çok büyüme çamaşır makinelerinde görüldü.
Kategorilerin hepsinde yüksek enerji sınıflı ürünlerin payı arttı. Özellikle çamaşır makinelerinde A+++ ürünlerin payı Avrupa pazarının üstüne çıkarken buzdolaplarında A++ ürünlerin payı Avrupa pazarıyla neredeyse eşitlendi.
TAKSİT SINIRLAMASININ ETKİLERİ GÖRÜLÜYOR
Kredi kartlarında taksit sınırlaması ile ekonomik ve siyasi olarak son dönemdeki görece negatif konjonktürün diğer sektörlerde olduğu gibi beyaz eşya sektöründe de 2014 yılında büyümeyi sınırlayıp 2013 yılına göre stabil bir pazar ortaya çıkmasına yol açabileceği belirtiliyor. Küçük ev aletleri sektöründe pozitif perfomansa katkı sağlayan ilk üç kategori elektrik süpürgesi, ütü ve sıcak içecek hazırlama oldu. Türkiye daha çok çay tüketen bir ülke olmasına rağmen Türk kahve makinelerinin performansı da dikkat çekti.
Türk kahve makinesinin yanı sıra Espresso makinesi ve filtre kahve makinesi de yeni yıl döneminde rekor kıran satış rakamlarına ulaştı. Geçen yılın son çeyreğinde tüketici elektroniği sektörü cirosal olarak yüzde 8 büyüdü ve 2013 toplamında 4,4 milyar lira ciroyu yakaladı.
Değerlendirme Raporda, 2013 yıl sonu sonuçlarına göre Türkiye Tüketici Ürünleri Pazarı'nın, etkileri en fazla 2009 yılında hissedilen ekonomik kriz sonrasındaki en yüksek cirosal değerine ulaştığı ifade edildi.
Sene boyunca özellikle cirosal büyümeye en fazla katkı sağlayan unsurların başında cep telefonlarından akıllı telefonlara geçiş süreci geldiğine işaret edilen raporda, bununla birlikte yine 2013 yılı boyunca tablet bilgisayar satışlarındaki önemli artışın da sektörel büyümeye yüksek bir ivme kazandırdığı belirtildi. Yıl içerisinde ilk defa tablet bilgisayarların adetsel olarak dizüstü bilgisayarlardan daha fazla sattığına değinilen raporda, son dönemlerde sektörün bu denli büyümesinde en çok akıllı telefon ve tablet bilgisayar gibi yüksek teknoloji ürünlerinin katkısı olduğu ifade edildi.
Son Dakika › Ekonomi › 2013, Teknoloji Büyüme Yılı Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?