TİSK, IMF'nin 2013 ve 2014 yıllarının dünya ekonomisi açısından pek de parlak geçmeyeceğini vurguladığına dikkat çekerek, "IMF'ye göre, Türkiye'de cari açık ve dış ticaret haddi nedeniyle dış dengede sorun var. Türkiye'nin uzun dönem büyüme oranı olan yüzde 4.8'i aşması için yeni politikalara yönelmesi gerekiyor" dedi.
ANKARA, IMF'nin 2013 ve 2014 yıllarının dünya ekonomisi açısından pek de parlak geçmeyeceğini vurguladığına dikkat çekerek, "IMF'ye göre, Türkiye'de cari açık ve dış ticaret haddi nedeniyle dış dengede sorun var. Türkiye'nin uzun dönem büyüme oranı olan yüzde 4.8'i aşması için yeni politikalara yönelmesi gerekiyor" dedi.
TİSK, Nisan ayı Ekonomi Bülteni'ni yayınladı. TİSK, haber bülteninde Nisan 2013'te dünya ekonomisi açısından en önemli gelişmenin Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) para arzını artırma kararı olduğunu vurguladı. Japonya'nın krizde kullandığı maliye politikaları ile soruna çözüm bulamayınca, mücadeleyi para politikası ile yürütmeye karar verdiğine dikkat çeken TİSK, "BOJ, para arzını artırarak, faizleri daha da düşürmeyi değil, yenin dolar karşısında değer kaybetmesini sağlayarak ihracatta fiyat avantajı yakalamayı amaçlıyor" dedi.
-IMF'YE GÖRE 2013 VE 2014 PEK DE PARLAK GEÇMEYECEK-
IMF'ye göre 2013 ve 2014 yılları dünya ekonomisi açısından pek de parlak geçmeyeceğinin vurgulandığı bültende, "2013 yılında dünya ekonomisi yüzde 3.3 büyürken, Güney Kıbrıs ve İtalya etkisiyle Euro Bölgesi yüzde 0.3 daralacak. ABD ekonomisi ise 2013'te yüzde 1.9; 2014'te ise yüzde 3 oranında büyüyecek. IMF'ye göre, Türkiye'de cari açık ve dış ticaret haddi nedeniyle dış dengede sorun var. Türkiye'nin uzun dönem büyüme oranı olan yüzde 4.8'i aşması için yeni politikalara yönelmesi gerekiyor" denildi.
-TÜRKİYE YÜZDE 2.2 BÜYÜME İLE DÜNYA ORTALAMASININ ALTINDA KALDI-
2012 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 2.2 oranında büyüyerek dünya ortalamasının altında kaldığına işaret edilen bültende, TİSK şu değerlendirmelerde bulundu:
"İmalat sanayiinin büyüme hızı sert şekilde azaldı. Kamu kesimi harcama eğilimini yükseltti, buna karşılık hanehalkı daha az tüketti, özel sektör daha az yatırım yaptı.
Şubat 2013'te sanayi üretimi aylık bazda yüzde 1.5; yıllık bazda yüzde 4.4 arttı. İmalat sanayii üretimi yüzde 7 ile hızlı bir yükseliş kaydetti.
-Sanayi Ciro Endeksi, yıllık bazda yüzde 4.9 yükseldi. Enerji sektöründe ise ciro azalışı yüzde 13.4'e vardı. İmalat sanayii kapasite kullanım oranı Nisan ayında yıllık bazda 1.1 puan azaldı.
Ocak'ta işsizlik oranı yükselmeye devam ederek yüzde 10.6 oldu.
-Şubat 2012'de ihracat yüzde 5.8; ithalat yüzde 9 arttı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 64.1'e geriledi. AB'ye yapılan ihracat arttı ancak AB'nin ihracattaki payı geriledi. İlk iki ayda dış ticaret açığındaki artışın etkisi ile cari açık 10.9 milyar dolara çıktı.
-Bütçe Mart ayında 5,4 milyar TL açık verdi. Mart 2013'te bütçe gelirlerinin yüzde 13.5 artması ile faiz dışı açık nispeten azaldı. Mart ayında faiz cephesi bütçeyi olumlu etkiledi. Ancak faiz giderlerindeki artış eğilimi dönemsel nitelikte olduğundan önümüzdeki aylarda tersine dönecek.
-İlk üç aya ilişkin bütçe gelişmeleri Hükümetin OVP'ye hassasiyet gösterdiğini ortaya koyuyor. Maliye politikasında tutarlılık, iktisadi dalgalanmalara karşı savunma aracı olacak.
- TCMB, para politikasında esnek davranıyor. TCMB, kredi plasmanında ve reel efektif döviz kurlarında oynaklık istemiyor. Kısa vadeli sermaye akışlarının fiyat istikrarını ve mali istikrarı bozucu etkilerinin önüne geçmek için TCMB tedbir alıyor. TCMB, sermaye akımlarının olumsuz etkilerinin azaltılması için döviz kurunu da araç olarak kullanıyor." - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › TİSK'ten 'Dış Dengede Sorun' Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?