Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TiSK) Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu, "Parite zararına karşı Merkez Bankası, reeskont kredisi limitini daha da yükseltmeli" ifadesini kullandı.
Eyüboğlu, TİSK'in Ocak 2015 Aylık Ekonomi Bülteni'nin yayınlanması dolayısıyla yaptığı açıklamada, uluslararası kuruluşların 2015'te ABD hariç ülkelerin ekonomik büyüme alanında yetersiz kalacağını tahmin ettiklerini belirtti. Türkiye'nin de gelirini fazla artıramayacağını ifade eden Eyüboğlu, yurt içi tüketimin cansız, ihracat açısından da parite sorunu ile karşı karşıya olunduğuna işaret etti.
ABD'nin yüksek büyüme oranını yakalaması, Avro Bölgesi ülkelerinin ekonomilerindeki zayıflık ve son olarak Avrupa Merkez Bankasının (ECB) tahvil alımı yoluyla avro ihraç etmeye karar vermesinin, avronun dolar karşısında değer yitirmesine neden olduğunu belirten Eyüboğlu, şöyle devam etti:
"Türkiye ekonomisi, ECB'nin tahvil alım programı nedeniyle faiz oranlarını aşağı çekmede bir avantaj elde ederken, diğer taraftan parite kaynaklı kayıplarla yüzleşmektedir. 2014 Ocak-Kasım döneminde Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 44,5'i avro cinsinden, ithalatının ise yüzde 63,7'si dolar cinsinden olmuştur. Girdilerini dolarla alan, ürünü avro ile satan ve AB'ye ihracatta zaten düşük kar oranları ile çalışan ihracatçımız için parite azalışı zarar etmek anlamına gelmektedir. Türkiye İhracatçılar Birliği, 2015'te bu nedenle ihracatta 8 milyar dolarlık kayıp yaşanabileceğini bildirmiştir. TCMB, bu durumu telafi etmek için reeskont kredisi limitini artırmıştır. Bu olumlu ancak yetersiz bir gelişmedir, limit daha da yukarıya çıkarılmalıdır."
Eyüboğlu, Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesi için hızla tedbir alınması gerektiğine işaret ederek, bütçe ve cari açık sorunlarına dikkati çekti. Eyüboğlu, "İkiz açık... Dünyada çok korkulan bu duruma düşülmemesi için hükümetimiz seçim ekonomisi uygulamaktan kaçınmalı" ifadesini kullandı. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Tisk Yönetim Kurulu Başkanı Eyüboğlu Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?