Tse Başkanı Şentürk(1): Sokakta Eylem Yapanlar Biber Gazının Hizmet Standartını Belirleyecek Gibi - Son Dakika
Ekonomi

Tse Başkanı Şentürk(1): Sokakta Eylem Yapanlar Biber Gazının Hizmet Standartını Belirleyecek Gibi

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, kapsül biber gazının Türkiye'de üretilmediği için bir standardının olmadığını vurguladı Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, kapsül biber gazının Türkiye'de üretilmediği için bir standardının...

05.06.2013 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, kapsül biber gazının Türkiye'de üretilmediği için bir standardının olmadığını vurguladı Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, kapsül biber gazının Türkiye'de üretilmediği için bir standardının olmadığını vurguladı. Şentürk, biber gazında ürün standardından ziyade hizmet standardı getirilmesinin önemine dikkat çekerek, "Polis her gördüğü yerde hedef gözeterek gaz kapsülü sıkabilir mi, sıkamaz mı, bununla ilgili standart yok. Biz de tek bir çevik polis standardı var. O da aslında Standard Tebliği'ne çok uygun değil. Çevik polisin görev tanımı gibi bir şey hazırlanmış. Mesele, ürün standardı değil hizmet standardı. Bunu da büyük bir ihtimalle sokakta eylem yapanlar bu standardı belirleyecek gibi görünüyor" dedi.

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, kısa adı EMD olan Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle dernek genel merkezinde bir araya geldi. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şentürk, biber gazlarının Türkiye'de standardının olup olmadığına ilişkin soruya, "Türkiye'de bir standardı yok. Çünkü bir ürünün standardını koyabilmek için Türkiye'de üretiminden bahsediyor olmak lazım. Aksi takdirde nasıl standardı biz belirleyelim. Uluslararası standardı da onun yok, ancak standardı var. Nasıl standardı var. Standardlar birkaç gruptur. Uluslararası standarttır, ISO, IEC gibi uluslararası kuruluşların ortak kabul ettiği standartlar. İkincisi bölgesel standarttır, bir ekonomik topluluğun ortak standardı. Üçüncüsü ulusal standartlar vardır, bizim gibi. Dört, endüstrinin standartları vardır. Bizim gibi hiçbir kuruluş devrede değildir, otomobilciler derler ki "şu üründe biz şu standardı uygulayacağız' kendileri standart belirler. Beş, işletme standardı vardır. Örneğin Toyota'nın standardı vardır. Toyoto da örneğin fren balatasının standardı vardır" yanıtını verdi.

Kapsül biber gazının da yüzde 100 işletme standardı bulunması gerektiğine dikkati çeken Şentürk, "Büyük bir ihtimalle sektöründe de ihtiyati standart vardır. Ama tabi araştırılıp bakılması lazım. Mesele burada onun standardı değil. Kullanımının standardını nasıl getireceğiz. Bunun standardı çok önemli değil. Polis her gördüğü yerde hedef gözeterek gaz kapsülü sıkabilir mi, sıkamaz mı bununla ilgili standart yok. Biz de tek bir çevik polis standardı var. O da aslında Standart Tebliğine çok uygun değil. Çevik polisin görev tanımı gibi bir şey hazırlanmış. Mesele, ürün standardı değil hizmet standardı. Bunu da büyük bir ihtimalle sokakta eylem yapanlar bu standardı belirleyecek gibi görünüyor" dedi.

-"TEKNOLOJİYİ BİLMEDEN BİR STANDARD HAZIRLAYAMAYIZ"-

Şentürk, Türkiye'de üretimi olmayan ürünler için TSE şartı istenip istenmediğine ilişkin soruya ise, "Ulusal ya da bölgesel ben de yoktur, IEC standardıdır alıp uygularım. ya da Avrupa standardı var alıp adapte ediyorum. Ama ben de üretilmemiş bir standardı nasıl belirleyeceğiz. Şimdi konu onun sadece alüminyum mu plastik mi olacağı değil ki, onun üretim teknolojisi var. Bu teknolojiyi bilmeden bir standart hazırlayamayız. Standardı ilgili kuruluşlar bir araya geliyor ve onlar hazırlıyor. Türkiye'de bunu üretebilecek bir kuruluş yok ki gelsinler bir araya da bunun standardını hazırlasınlar. Ama bir ulusal standardı olsa ISO ya da Avrupa standardı, alır adapte ederdik, on da üretim şart değil" yanıtını verdi.

-"DURUP DURURKEN ALÜMİNYUMA GEÇİLDİĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM"-

Kapsül biber gazlarının yüzde 100 kontrolü olduğuna dikkat çeken Şentürk, emniyet teşkilatının bu ürünleri alırken gaz kapsüllerinin kendi işletme standartlarını kabul etmiş olması gerektiğini söyledi.

Şentürk, gaz kapsüllerinin daha önce plastik olduğunun hatırlatılması üzerine ise, "İşletme standardına da bakmak lazım plastik güvenlik açısından ne kadar doğru. Durup dururken alüminyuma geçildiğini düşünmüyorum, çünkü alüminyum daha pahalıdır. Plastik olsa daha ucuza mal ederlerdi. Onun mutlaka başka bir güvenlik gerekçesi vardır" dedi.

Şentürk, "Gelen talep doğrultusunda bunlar alüminyum olabilir mi?" sorusuna ise "O da olabilir" yanıtını verdi. (ANKA/DEVAM)

(BRŞ/ÖZK) - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Tse Başkanı Şentürk(1): Sokakta Eylem Yapanlar Biber Gazının Hizmet Standartını Belirleyecek Gibi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement