Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, savunma sanayisine yönelik çalışmalara ilişkin, "Milli seferberlik içerisinde karada, denizde, havada olacağız ama uzayı da boş bırakmayacağız." dedi.
Yılmaz, TÜBİTAK Uzay Optik Sistemler Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı (OPMER) temel atma ile TÜBİTAK SAGE-İleri Birleştirme Teknolojileri, Mobil Uçuş Test Altyapısı açılış töreninde yaptığı konuşmada, TÜBİTAK SAGE'den memnun olduklarını sadece SOM Füzesi'nin üretilmesinin bile bu memnuniyet için geçerli bir neden oluşturduğunu söyledi.
En önemli kamu hizmetinin güvenlik olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Eğer güvenliği sağlayamazsanız sağlık hizmetini veremezsiniz, eğitim hakkını-hürriyetini sağlayamazsınız, ifade hürriyetini tesis edemezsiniz, inanç hürriyetini sağlayamazsınız. Her kamu hizmetinin başında güvenlik hizmeti geliyor. Özgürlüklerimizi hakkıyla kullanabilmek için güvenliğe ihtiyacımız var." diye konuştu.
TÜBİTAK'ın güvenlik hizmetlerinin en üst seviyeye çıkartılması için gece-gündüz çalıştığını dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:
"Milli seferberlik içerisinde karada, denizde, havada olacağız ama uzayı da boş bırakmayacağız. Göktürk-2 Uydusu'nu gönderdik. Göktürk-1'in, TAI'de testleri sürüyor. Bundan sonra hem iletişimde hem istihbarat amaçlı uydularda hem TÜBİTAK Uzay hem TAI kullanılacak. birlikte ayrısı gayrısı olmadan bir çalışma yapacaklar. Kurumlarımıza, şirketlerimize, Türkiye'nin geleceğine güveniyoruz. Çünkü biz insanımıza güveniyoruz."
Türkiye'nin dışa bağımlılığının her geçen gün azaltıldığını vurgulayan Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu yolda gidersek 2023'te Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birini yapma hedefimiz var. Bunun için 500 milyar dolarlık bir ihracatı yakalamamız lazım. Hiç kolay değil ama inanırsak başarırız. Yüksek katma değerli ürünleri, bilgiye dayalı ürünleri üretip ihraç edersek, mesela 1,5 dolarlık bir kilogram ihracat yerine ATAK Helikopteri'ni ihraç edersek 5 bin dolar, Göktürk-2 Uydusu gibi bir uyduyu yapıp ihraç edersek kilogramı 200 bin dolar, galyum nitrat bazlı çip üretirsek belki kilogramı 10 bin dolar... Böyle yüksek katma değerli ürünleri üretip ihraç edersek hiç şüpheniz olmasın ki o 500 milyar dolarlık ihracat ve Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olması hedefini yakalarız.
Türkiye artık kendi helikopterini, eğitim uçağını, insansız hava araçlarını yapıyor. Türkiye'nin neye ihtiyacı varsa yaparız. İstedikleri ne? Biraz süre istiyorlar. Çünkü savunma sanayisi ürünlerini ne kadar çalışırsanız çalışın bugünden yarına bir ürün elde edebilmek mümkün değil. Belli bir süre gerekiyor, 3 yıl, 5 yıl, 10 yıl. Bazıları bizim için geç olsa bile evlatlarımız ve çocuklarımız için çok çok erken olacaktır. O bakımdan durmak yok, çalışacağız, daha çok çalışacağız. Daha önce kaybettiğimiz zamanların telafisi için çalışacağız."
Laboratuvarda yürütülecek çalışmalar
TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin de kurum olarak ülkeye teknolojik üstünlük kazandıracak platform ve sistemlerin yurt içinde geliştirilmesine yönelik projeleri hayata geçirmenin mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi.
Türkiye'nin hedeflerini tutturabilmesi için teknoloji kazanımı çalışmalarına sistematik bir boyut kazandırarak, biyoteknoloji dahil yaşam bilimleri, malzeme, havacılık ve uzay, bilgi ve iletişim, savunma teknolojileri ile nanoteknoloji alanlarında ihtiyaç duyduğumuz teknoloji tabanına ulaşmak zorunda olduğunu vurgulayan Ergin, ürün odaklı bir teknoloji yönetim anlayışını benimsenmesi ve bu doğrultuda çalışmalar yürütülmesi gerektiğini ifade etti.
TÜBİTAK UZAY bünyesinde yerli Ar-Ge'den yerli üretime geçiş için gerekli çalışmaların gerçekleştirileceği ve sektöre katkı sağlayacak kalifiyede bir Optik Sistemler Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı kurulacağını belirten Ergin, laboratuvar bünyesinde uydu, astronomi ve kritik savunma sistemlerinde ihtiyaç duyulan büyük çaplı optik bileşenlerin yapısal şekillendirme, optik özellik kazandırma, yüzey işleme, fonksiyonel kaplama, test, analiz ve sistem entegrasyonlarının yapılması üzerine çalışmalar yapılacağını bildirdi.
Ergin, TÜBİTAK UZAY Optik Sistemler Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı'nın tamamlanmasıyla birlikte planlanan yüksek çözünürlüklü uydu kamerası, yerli astronomik teleskop sistemlerinin, yüksek güçlü lazer optiklerinin ve hava ikaz sistemi optiği geliştirilmesi projelerinde önemli mesafeler kat edileceğini belirtti.
Son Dakika › Ekonomi › Tübitak Opmer Temel Atma Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?