Tüik'in Web Sitesi Yenilendi - Son Dakika
Ekonomi

Tüik'in Web Sitesi Yenilendi

Tüik\'in Web Sitesi Yenilendi

TÜİK Başkan Yardımcısı Yaka: "Yeni web sitemiz, kullanıcı odaklılık ilkesi doğrultusunda sade ve basit bölümlerden oluşturuldu" "Enflasyon, işsizlik, milli gelir, sanayi üretimi ve nüfusa ilişkin temel göstergeler, "Anahtar Göstergeler" olarak sağ üst köşeye yerleştirildi" ''Üçlü güvenlik sistemiyle kamuoyuna bilgiyi aktarıyoruz" "Kurumumuzun kamuoyu ile iletişimini geliştirmek amacıyla hazırlanan ve dizi halinde üretilmesi planlanan 'Güven Ailesi' animasyon filmlerinden ilki de yeni web sitemize konuldu"

22.06.2013 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MERVE ÖZLEM ÇAKIR/HÜSEYİN DEMİR - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Yardımcısı Rıdvan Yaka, kurumun yenilenen web sayfasına ilişkin, "Yeni web sitemiz, kullanıcı odaklılık ilkesi doğrultusunda eskisine kıyasla hiçbir işlev kaybı olmayacak şekilde sade ve basit bölümlerden oluşturuldu" dedi.

TÜİK'in yenilenen internet sitesine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yaka, kurumun ürettiği istatistiklerin ana dağıtım kanalı web sitesini, her kesimden kullanıcılarının ihtiyaçlarını dikkate alarak düzenlediklerini söyledi. Yeni web sitesinin kullanıcı odaklılık ilkesi doğrultusunda eskisine kıyasla hiçbir işlev kaybı olmayacak şekilde sade ve basit bölümlerden oluşturulduğuna dikkati çeken Yaka, yeni sayfa ve menü yapısının ilgi odaklarına göre veriye doğrudan erişimi kolaylaştırdığını belirtti.

Yaka, web sitesinin üst bölümünde "TÜİK ne iş yapar", "Bilgileri aslında sizlerden alıyoruz", "Kafanızda soru işareti kalmasın", "Aradığımı bulamıyorum" gibi başlıklarla çeşitli mesajlara yer verildiğine işaret ederek, kurumun temel işlevleri hakkında kullanıcılara genel bilgiler sunulduğunu anlattı.

Üst menüde yer alan "Bilgi Talebi" bölümünde kurumun ürün ve hizmetleri konusunda bilgilerin paylaşıldığını dile getiren Yaka, TÜİK Başkanı Birol Aydemir'e aracı olmadan ulaşılabilecek bir mesaj kutusunun da internet sitesinde yer aldığını ifade etti.

Yaka, internet sitesindeki yenilik ve uygulamalara da değinerek, haber bültenlerinden en son açıklananların konusuna ilişkin fotoğraflarla zenginleştirilerek ana sayfanın ortasında yer alacağını kaydetti.

-"Anahtar Göstergeler"

Sayfanın sağ bölümüne "Anahtar Göstergeler"in yerleştirildiğine işaret eden Yaka, böylece Türkiye'nin önemli istatistiklerinin anında görülebileceğini söyledi. Yaka, söz konusu bölümün her kesimden kullanıcının merak ve ihtiyaç duyabileceği enflasyon, işsizlik, milli gelir, sanayi üretimi ve nüfusa ilişkin temel göstergeleri içerdiğini belirtti.

Yaka, kullanıcıların, erişmek istedikleri veriye hızlı ve kolay şekilde ulaşması için sayfanın sol menüdeki başlık sayısının azaltıldığını, konu gruplarının üzerine gelindiğinde çıkan açıklama balonları ile kullanıcıların menülerin içeriği hakkında hızlı şekilde bilgi sahibi olmasının amaçlandığını bildirdi.

Eski web sitesinde bulunmayan ancak kullanıcıların en çok talep ettiği istatistiklerin yer aldığı "Temel İstatistikler" bölümünün de web sayfasına eklendiğine dikkati çeken Yaka, bu bölümde 16 konu başlığı altında milli gelirden tarıma, enflasyondan ulaştırmaya kadar geniş bir yelpazede temel istatistik tablolarına yer verildiğini söyledi.

-"Tematik haritalar akademisyenlere yol gösterecek"

"Konularına Göre İstatistikler" başlığı altındaki istatistik kategorilerinin, uluslararası sınıflama standartları ve kullanıcılardan gelen görüşler doğrultusunda en etkin ve kolay kullanımı sağlayacak şekilde yeniden düzenlendiğini vurgulayan Yaka, şunları kaydetti:

"Ana sayfanın sol menüsünde yer alan "İstatistiki Göstergeler" bölümü de üç farklı uygulamadan oluşuyor. Bu bölümdeki uygulamalar ile göstergeler, dönem ve coğrafi düzeyler bazında sorgulanabileceği gibi, farklı göstergelere ilişkin bilgilerin aynı tablo ve grafikte görülmesini sağlayacak sorgulamalar da yapılabiliyor. Söz konusu bölümde veri, grafik ve metaveriye erişimin yanı sıra coğrafi ayrımdaki göstergeler için tematik haritalar oluşturulabiliyor. Bu tematik haritalar özellikle görsel yayın yapan kuruluşlara ve akademisyenlere yol gösterecek."

"Güven Ailesi" animasyon filmi

Yeni eklenen "Kamuoyu Bilgilendirme" bölümüyle de kamuoyunun bilgilendirilmesine yönelik özel mesajların sunulmasının amaçlandığını ifade eden Yaka, "Kurumumuzun kamuoyu ile iletişimini geliştirmek amacıyla hazırlanan ve dizi halinde üretilmesi planlanan "Güven Ailesi" animasyon filmlerinden ilki de yeni web sitemize konuldu. TÜİK'in verileri halktan aldığını anlatan "Güven Ailesi" adındaki film serisi vatandaşların veri paylaşımındaki duyarlılığını artırmayı amaçlıyor" diye konuştu.

Yaka, web sitesinin daha da iyileştirilebilmesi için kullanıcıların görüş ve önerilerinin büyük önem taşıdığını belirterek, kullanıcıların görüş ve önerilerini site içerisinde belli bir süre kalındıktan sonra aktif hale gelen uygulamayı kullanarak veya "webmaster@tuik.gov.tr" adresine e-posta göndererek iletebileceklerini bildirdi.

Temel hedeflerinin bilgiye hızlı erişimi sağlamak olduğunu dile getiren Yaka, istatistiki göstergelerde kullanıcının bu hizmeti nasıl kullanabileceğini anlatan bir videonun yer aldığını söyledi.

Üçlü güvenlik sistemi

Yaka, önceki aylarda TÜİK tarafından yayınlanma saatinden önce kamuoyuna duyurulan verilerin hatırlatılması ve güvenlik sistemi konusunda ne gibi çalışmalar yürüttüklerinin sorulması üzerine de "Zaman koruması, görünülecek yerde tutmama ve şifreleme olmak üzere üçlü bir güvenlik sistemi kullanıyoruz. Bu üçlü güvenlik sistemiyle kamuoyuna bilgiyi aktarıyoruz" diye konuştu.

"Güvenlik açığı yok, kodda değişiklik yapıldı"

Bilişim Teknolojileri Dairesi Başkanı Murat Tunçay da sitenin herhangi bir güvenlik açığının olmadığını söyledi. Tunçay, enflasyon ve işsizlik verilerinin erken açıklanmasının otomasyon sistemindeki bir hatadan kaynaklandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu hata fark edildikten sonra kodda değişiklik yapılarak hemen giderildi. Şu anda öyle bir durum söz konusu değil. Şu anda bir haber bülteni çıkacağı zaman haber bülteninin ekindeki tablolar tamamen görünürlükten çıkıyor. Bülteni yayına aldıktan sonra görünür hale geliyor. Arka taraftaki yapı olarak zaten çok fazla bir değişikliğimiz yok. Biz önce görsel tarafını daha kullanılabilir bir hale getirdik." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tüik'in Web Sitesi Yenilendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement