Türk-Portekiz İş Forumu Gerçekleşti - Son Dakika
Ekonomi

Türk-Portekiz İş Forumu Gerçekleşti

Türk-Portekiz İş Forumu Gerçekleşti

Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho, Türkiye'nin 10 yıl önce yaşadığı ekonomik krizden elde ettiği deneyimlerin önemli olduğunu söyledi.

18.12.2012 13:51  Güncelleme: 13:49

Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho, Türkiye'nin 10 yıl önce yaşadığı ekonomik krizden elde ettiği deneyimlerin önemli olduğunu belirterek, "Burada öğreneceğimiz, sizin deneyimlerinizden çıkartacağımız çok dersler var" dedi.

Coelho, Türk-Portekiz İş Forumu'nda yaptığı konuşmada Türkiye'ye ilk kez geldiğini ifade ederek, ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açmak istediklerini söyledi.

Türkiye ve Portekiz'in her ne kadar coğrafi olarak birbirlerinden uzak da olsalar dostluk noktasında yakın olduklarını kaydeden Coelho, her iki ülkenin arkasında şanlı bir tarih bulunduğunu dile getirdi.

İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin yeterli düzeyde olmadığını anlatan Coelho, Türk iş adamlarını Portekiz'de yatırım yapmaya davet etti.

Türk iş adamlarının Portekiz'de yatırım yapmaları için mevzuatlarının ve ortamın iyileştirildiğine işaret eden Coelho, katı ve korumacı yaklaşımlardan, daha rekabetçi bir ekonomi oluşturmaya başladıklarını vurguladı.

Coelho, 10 yıl önce Türkiye'nin ciddi bir ekonomik krizden çıktığını hatırlatarak, "O zaman ki durum, bizim bugün içerisinde olduğumuz duruma benziyordu. Burada öğreneceğimiz, sizin deneyimlerinizden çıkartacağımız çok dersler var" diye konuştu.

Ülkesinde gerçekleştirdikleri yapısal reformlara da değinen Coelho, kamu borçlarının kontrol altına alınmaya başladığını, ekonominin önündeki bariyerlerin yavaş yavaş kaldırıldığın ifade etti.

"Portekiz artık uçurumun kenarından döndü" diyen Coelho, ancak yapılması gereken çok işleri bulunduğuna işaret etti.

Coelho, iki ülkenin yenilebilir enerji, Ar-Ge çalışmaları, finansal hizmetler, sanayi makineleri, gıda, ilaç ve tarım gibi alanlarda iş birliği yapabileceğini belirtti.

Portekiz Başbakanı Coelho, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini desteklerini de sözlerine ekledi.

-TOBB Başkan Yardımcısı Yalçıntaş-

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Avrupa Birliği ülkesi olan Portekiz'in ekonomik kriz sürecinde içe kapanmak yerine dışa açıldığına dikkati çekerek, bunun için Portekiz Başbakanı'nı tebrik etmek istediğini söyledi.

Türkiye'nin de geçmişte aynı süreçleri yaşadığını hatırlatan Yalçıntaş, dışa açılmanın önemli olduğunu, bu sayede başarı hikayesi yazılabildiğini kaydetti.

Türkiye'nin son 10 yılda ekonomik olarak oldukça büyüdüğünü ve mesafe kat ettiğini anlatan Yalçıntaş, bu başarıda istikrarlı reformların ve dışa açılmanın önemli payının bulunduğunu ifade etti. Yalçıntaş, toplumları yaklaştıran en önemli unsurun ticaret olduğunu dile getirerek, Avrupa ile olan ticarette 3 konuda sıkıntı yaşadıklarına işaret etti. Yalçıntaş, şöyle konuştu:

"Dış ticaretimizin yarıdan fazlasını Avrupa ile yapmamıza rağmen, mal taşımada sıkıntılar yaşanıyor. Türk tırlarının Avrupa'da dolaşmasında sıkıntı var. Serbest Ticaret Anlaşmaları'nda Türkiye'nin daha etkin olması gerekiyor. Vize konusunda da Avrupa Birliği Türk iş adamlarına köşeli vize rejimi uyguluyor. Bu konularda Portekiz'in destek olmasını bekliyoruz."

Muhabir: Bülent Karaaslan-Necip Fazıl Çelik

Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türk-Portekiz İş Forumu Gerçekleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement