Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, "Libya süreci"nin müteahhitler sektörünün kanayan yaralarından bir tanesi olmaya devam ettiğini vurgulayarak, "Bugün gelinen noktada beklentimiz, Türk müteahhitlerin Libya'da yaşadıkları sorunların çözümlenmesi için ekonomi ve dış politika araçlarını birlikte ve eşgüdüm içerisinde kullanan, hedef odaklı ve süratli adımların atılmasıdır" dedi.
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün Sektörel Değerlendirme Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, hem yurtiçinde hem de yurtdışında son derece dalgalı seyreden konjonktüre karşılık, sektörün yurtiçinde son 3 yılda yüzde 20 büyüme gösterdiğini belirterek, "Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri alanında ise 2013 yılında geleneksel pazarlarımızdaki tüm zorluklara karşın ilk defa 30 milyar ABD Doları eşiğini geçmemiz ve dünyanın 100'ü aşkın ülkesinde 7 bin 500'e yakın proje gerçekleştirmiş, toplam uluslararası iş tutarımızı 280 milyar ABD Dolarının üzerine çıkarmış olmak kayda değer gelişmelerdir" ifadelerini kullandı.
Türkiye ve dünyada, özellikle müteahhitlik sektörünü etkileyen gelişmelere bakıldığında oldukça hareketli ve çetin bir dönemden geçildiğini vurgulayan Yenigün, "Türkiye, her ne kadar doğru adımlar atsa da, küresel piyasalarla entegre olması sebebiyle önümüzdeki dönemde sürmesi beklenen likidite krizinden etkilenmemiz kaçınılmaz olabilir. Biz müteahhitleri ilgilendiren en önemli tarafı, Hükümetimizin 2023 vizyonu doğrultusunda hedeflediği mega projelerin gerçekleşmesi için, yatırımcı sermayesi ilgisi ve uzun vadeli uygun finansman imkanlarının devam edip etmeyeceğidir" şeklinde konuştu.
-"YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HEDEFLERİMİZİ NASIL ETKİLEYECEĞİNİ DE İRDELEMEMİZ GEREK"-
Yenigün, inşaat sektörünün gündeminde 3. Havalimanı, 3. Köprü, Kanal İstanbul, kentsel dönüşüm, nükleer santral gibi iddialı projelerin var olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Olası küresel likidite daralmasının önümüzdeki dönemde yurtdışı müteahhitlik hedeflerimizi nasıl etkileyeceğini de ayrıca irdelememiz gerekir. Küresel krizin yarattığı belli bölgelerde yoğunlaşan yüksek rekabet ve Arap Baharı ile en büyük pazarlarımızdan olan Libya'nın yarattığı boşluğu gidermek için, sektörümüz, hükümetimizin de aldığı cesaretlendirici kararlarla beraber, yeni pazarlara, özellikle Sahra altı Afrika pazarına yönelmiş bulunmaktadır. Sahra altı Afrika'da bulunan bazı gelişmekte olan ülkelerin son yıllarda sahip olmaya başladığı siyasi istikrar ile birlikte, başta altyapı olmak üzere birçok konuda başlattıkları yatırım programlarıyla firmalarımız yakından ilgilenmektedir."
-"LİBYA'NIN İÇİNDE BULUNDUĞU KARIŞIKLIKTAN ÇIKMASI EN BÜYÜK ARZUMUZ"-
Libya sürecinin sektörün kanayan yaralarından bir tanesi olmaya devam ettiğine de dikkat çeken Yenigün, şöyle devam etti:
"Söz konusu süreçte, Türk müteahhitlik firmalarının hakediş alacaklarının ödenmesi, uğradıkları zararın tespiti ve tazmini konularını içeren çeşitli Mutabakat Zaptı metinlerinin hazırlanması konusunda Birliğimizce, Bakanlığınız, DEİK/Türk-Libya İş Konseyi, INTES, Müşavirler Birliği ve üye firma temsilcilerimizce birlikte yoğun çalışmalar yürütülmüş, ancak bu çabalardan günümüze kadar olumlu bir sonuç alınamamıştır. Geçen hafta itibarı ile Libya'da yeniden ve çok daha büyük bir güvenlik sorunu yaşanmaya başlandığı da hepimizin malumudur. Libya'nın biran önce içinde bulunduğu karışıklıktan çıkması en büyük arzumuz olmakla birlikte, gelişmeleri yakından izlediğimizde şu anda Libya'da faaliyet göstermekte olan firmalarımızın işçilerini geri getirmek tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceği gerçeğine de dikkatinizi çekmek isterim. Bugün gelinen noktada beklentimiz, Türk müteahhitlerin Libya'da yaşadıkları sorunların çözümlenmesi için ekonomi ve dış politika araçlarını birlikte ve eşgüdüm içerisinde kullanan, hedef odaklı ve süratli adımların atılmasıdır."
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Yenigün: Libya Süreci Kanayan Bir Yara - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?