Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

"Önümüzdeki günlerde tarla ürünlerine geçilmesiyle domates, taze fasulye, kabak, patlıcan, patates, karpuz ve kavun gibi ürünlerde üretim artışı olacak ve fiyatlar daha makul seviyeye oturacak" "Kuru gıdalarda, tavuk, kuzu ve dana etinde bir artış beklemiyoruz" "Bu saydığım ürünlerde fiyatlarda bir artış görüldüğü takdirde bu artışın spekülasyona bağlı bir artış olduğu kanaatimiz hasıl olacak.

20.06.2014 12:26

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaklaşan ramazan öncesi gıda fiyatlarına ilişkin, "Önümüzdeki günlerde tarla ürünlerine geçilmesiyle domates, taze fasulye, kabak, patlıcan, patates, karpuz ve kavun gibi ürünlerde üretim artışı olacak ve fiyatlar da daha makul seviyeye oturacak. Kuru gıdalarda, tavuk, kuzu ve dana etinde bir artış beklemiyoruz" dedi.

Bayraktar, TZOB Genel Merkezi'nde ramazan öncesi gıda fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çiftçinin bu yıl yaşamadığı bir doğal afet kalmadığını belirten Bayraktar, "Çiftçimizin bağına, bahçesine, tarlasına ateş düştü" diye konuştu.

Doğal afet yaşanan bölgelere TZOB Yönetim Kurulu üyeleriyle giderek çiftçiye moral vermeye çalıştıklarını anlatan Bayraktar, üreticinin sorunlarını dinlediklerini, bürokratların da bu toplantılara katıldığını söyledi. Çiftçinin zararların tazminini beklediğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Borç ertelemesinin bir yıl değil de birkaç yıl olmasını istiyoruz. Diğer kurumlara olan çiftçi borçlarının, elektrik borçları da dahil olmak üzere erteleme kapsamına girmesini arzu ediyoruz. Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) girmeyen üreticilerimizin borç ertelemesi yapılmadı. Doğal afetlerden zarar gören ve ÇKS'ye girmeyen çok sayıda üreticimiz var. Bu üreticilerimize de bir yapılandırma bekliyoruz, talep ediyoruz. Bunları yapamazsak, çiftçimize moral veremezsek, onu motive edemezsek, çiftçimizin önümüzdeki yıl üretim için tarlaya girme şansı kalmaz, Allah korusun, Allah, bu ülkeyi açlıkla imtihan etmesin, en büyük korkumuz budur, çiftçimiz tarlaya girmediği takdirde önümüzdeki yılların üretimi de düşecek, ülkemiz gıda güvencesini sağlama noktasında bir tehditle karşı karşıya kalacaktır"

Ramazanda bu nedenlerle gıda ihtiyacının spekülasyona açık olduğunu belirten Bayraktar, bazı ürünlerde yaşanan arz eksikliğinin fiyat artışlarına neden olacağına işaret etti.

Bayraktar, 7 yıldır ramazan öncesi fiyatları tespit ettiklerini ve kamuoyunu bilgilendirdiklerini, bu yıl piyasayı daha fazla takip edeceklerini vurgulayarak, bütün kurum ve kuruluşların da bu manada dikkatli olması gerektiğini söyledi. Ramazanda gıdaya talebin arttığını vurgulayan Bayraktar, bu talebin özellikle et, et ürünleri, süt ürünleri, bakliyat ve unlu mamullerde yoğunlaştığını dile getirdi.

Yem ham madde fiyatlarının artmasının karkas et fiyatlarını artırdığını belirten Bayraktar, karkas etin kilogram fiyatının 19,10 lira olduğunu ifade etti. Bayraktar, şöyle konuştu:

"Et fiyatlarında görülebilen en küçük artışta bile harekete geçen ithalat lobileri, üreticilerimizde büyük tedirginlik yaratıyor. Hayvan ithalatının ne üreticiye, ne tüketiciye bir faydası vardır. Hükümetimizinden talebimiz yem maliyetlerini muhakkak suretle aşağıya çekmemiz lazım. Mera ıslahı çok önemli. Ülkemizde önemli meralar var. Bunlar ıslah edilip üreticiye açılmalı. Bunu sağladığımızda üretici fiyatları aşağıya gidecektir.

Ramazana yakın son 20 günlük fiyatlara bakıldığında karkas ette, kuzu etinde, tavuk etinde çok büyük bir artış yoktur, hatta son bir yılı değerlendirdiğimizde tavuk eti fiyatları geriye gitmiştir. Ramazan boyunca tüketicimiz çok rahatlıkla dana, kuzu ve tavuk etini tüketebilir. Biz bir artış beklemiyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın da talebimiz doğrultusunda ithalata sıcak bakmamasını memnuniyetle karşılıyor ve kendilerine de teşekkür ediyoruz."

Sivri biber, kabak ve salatalıkta örtü altı yetiştiriciliğinin sonuna gelinmesi ve tarla üretimine geçilmemesi nedeniyle bir miktar fiyat artışı olduğunu vurgulayan Bayraktar, kayısı gibi bazı meyve fiyatlarının da doğal afetler nedeniyle arttığını anımsattı. Bayraktar, "Önümüzdeki günlerde tarla ürünlerine geçilmesiyle domates, taze fasulye, kabak, patlıcan, patates, karpuz ve kavun gibi ürünlerde üretim artışı olacak ve fiyatlar da daha makul seviyeye oturacak. Kuru gıdalarda artış beklemiyoruz. Tavuk, kuzu ve dana etinde bir artış beklemiyoruz. Bu saydığım ürünlerde fiyatlarda bir artış görüldüğü takdirde bu artışın spekülasyona bağlı bir artış olduğu kanaatimiz hasıl olacak. Özellikle ürünler fiyatları ramazan boyunca takip edeceğiz ve spekülatif artış varsa, kamuoyunu ve ilgili kurum ve kuruluşları bilgilendireceğiz, uyarmış olacağız" ifadelerini kullandı.

Bayraktar, bu süreçte halkın sağlığıyla oynayanlara izin verilmemesi gerektiğini, bunun için gıda denetimlerin artırılması gerektiğini de belirterek, ramazan boyunca piyasaların nabzını tutmaya devam edeceklerini söyledi.

"Samanda kriz görünüyor"

TZOB Başkanı Bayraktar 2012 yılında saman krizi yaşandığını anımsatarak, "Bir saman krizi yaşamamız muhtemel görünüyor" dedi. Bayraktar, bu konuda önlem alınmasını istedi.

Buğday üretiminde düşüş

Bayraktar, bir basın mensubunun buğday fiyatlarını sorması üzerine de "Buğdayda üretimde düşme var. TMO'nun fiyat açıklayıp açıklamayacağını bilmiyorum. TMO fiyat açıklayacaksa eğer doğal afetleri ve üreticimize yüklediği maliyeti dikkate almak suretiyle bir fiyat açıklamak zorunda. Eğer açıklayacaklarsa  'üreticiyi tatmin edecek bir fiyat açıklar' diye ümit ediyorum" dedi.

Yardım paketlerinin içerisinde hileli ürünlerin olduğuna ilişkin iddialara yönelik soru üzerine de Bayraktar, böyle bir tespitte bulunmadıklarını ancak tespit etmeleri halinde ilgili kurumları uyaracaklarını da belirtti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement