Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçi projelerinin desteklenmesi için yürütülen programın başvurularının 12 Mayıs Perşembe günü sona ereceğini bildirdi.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, en fazla 30 bin liraya kadar hibe yoluyla destek verilecek genç çiftçi projelerinin, köyden kente göçün önlenmesine, üretimin teşvik edilmesine ve sürdürülebilirliğe önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.
Söz konusu desteğin ilk kez bu yıl uygulanmaya başladığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
"Başvurular illerde oluşturulacak genç çiftçi proje değerlendirme komisyonları tarafından 10 iş günü içinde değerlendirilecek. Nüfusu 20 binden az olan yerleşim birimlerini kapsayan programda, yaş, cinsiyet, yerleşim biriminin nüfusu ve ilçe merkezine uzaklığı proje puanlamasında önemli olacak kriterler arasında yer alıyor. Ayrıca, şehit, gazi, engelli, kadın ve eğitimli genç çiftçilerimize pozitif ayrımcılık uygulanacak. TZOB'un, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İş-Kur ile yapılan protokol kapsamında gerçekleştirdiği eğitimlere katılan genç çiftçilerimiz, bu eğitim belgeleriyle başvuru yapabilecekler."
Yapılan başvuruların büyük çoğunluğunun hayvancılık üretimine yönelik olduğuna işaret eden Bayraktar, hibelerden faydalanarak hayvancılık işletmesi kuran genç üreticilere sıfır faizli işletme sermayesinin de verilmesi gerektiğini vurguladı.
- "Pazarlama üretim kadar önemli"
Bayraktar, projede üretim kadar pazarlamanın da sürdürülebilirlik açısından önem arz ettiğini belirterek, "Bu konuda başarı için üretim-tüketim zincirinde, fiyat oluşumunda üreticilerimizin etkili olmalarının sağlanması, örgütlenmelerinin güçlendirilmesi gerekir. Genç çiftçilerimizin modern tarım teknikleri konusunda eğitilmeleri, ekonomik, ekolojik, sürdürülebilir üretim, pazarlama ve örgütlenme konularında bilinçlendirilmeleri ve yeniliğe açık uygulamalarıyla çevrelerine örnek olmaları projenin başarıya ulaşması açısından önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.
Söz konusu program için büyükbaş-küçükbaş hayvancılık, arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği, kanatlı ve ipek böceği yetiştiriciliği, kapama meyve bahçesi tesisi, süs bitkisi yetiştiriciliği, kontrollü örtü altı yetiştiriciliği, kültür mantarı üretimi, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, organik veya iyi tarım uygulamalı, coğrafi işaretli gıdaların üretimi gibi projelerin seçilebileceğini bildiren Bayraktar, bu imkandan yararlanmak isteyen 18-40 yaş arasındaki genç çiftçilerin, perşembe günü mesai saati bitimine kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini kaydetti.
Son Dakika › Ekonomi › Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?