Tzob Yönetim Kurulu Üyesi Soydan - Son Dakika
Ekonomi

Tzob Yönetim Kurulu Üyesi Soydan

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık fiyatlarının düşmesinin kimseye bir şey kazandırmayacağını belirterek, "Aksine fındık tarımının sürdürülebilirliğine sekte vurur.

23.08.2017 20:56

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık fiyatlarının düşmesinin kimseye bir şey kazandırmayacağını belirterek, "Aksine fındık tarımının sürdürülebilirliğine sekte vurur. Çiftçi, esnaf, tüccar, sanayici, devlet herkes zarar görür." dedi.

Soydan, ilçe Ziraat Odası başkanlarıyla Altınordu Ziraat Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, fındık üreticilerinin TMO ve serbest piyasada oluşan fiyatlara tepkili olduğunu belirtti.

Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla 2017 yılı ürünü Giresun kalite fındık için 10,5 lira, levant kalite fındık için 10 lira fiyatla alım kararı verildiğini anımsatan Soydan, üreticiler olarak bu fiyatın revize edilmesini talep ettiklerini kaydetti.

Soydan, fındığın Türkiye'ye 2010 yılından bu yana kazandırdığı 14,2 milyar dolarlık döviz gelirinin yanı sıra istihdama da yadsınamayacak katkısı olduğunu vurgulayarak, ülke genelinde 500 bin üreticinin fındık tarımı yaptığını, dünya fındık alanlarının yaklaşık yüzde 77'si, üretimin yüzde 67'si, dünya fındık ihracatının da yüzde 75'inin Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti.

Tüm fındık üreticilerinin açıklanan fındık fiyatları ile maliyetine yaşamaya mahkum edildiğini öne süren Soydan, şöyle devam etti:

"Fındığın üretim maliyeti ortadadır. Trabzon için kilogramda 9 lira 90 kuruş, Giresun'da 9 lira 75 kuruş, Ordu'da 8 lira 75 kuruş olarak tespit etmiştir. Hesaplanan bu maliyet, normal şartlar altında gerçekleşen rekolte ve maliyet unsurlarına göre tespit edilmiştir. Verimin Giresun için dekara 120 kilogram, Ordu ve Trabzon için dekara 150 kilogram olacağı hesabıyla bu maliyet çıkarılmıştır. Yaşanan külleme hastalığı ve dökülmeler sonrası verimin, dekara Trabzon'da 73, Giresun'da 87, Ordu'da 104 kilogram civarında kalacağı tahmin edilmektedir. Verim bu rakamlarda kalırsa üreticimizin maliyeti daha da yükselecektir ancak ne yazık ki TMO, hesaplanan en düşük maliyet kalemi olan 8 lira 75 kuruş üzerinden değerlendirme yapmış ve fiyatını buna göre belirlemiştir."

"Acilen TMO'nun fındık alım fiyatları artırılmalıdır"

Soydan, Ordu Ticaret Borsası'nın yüzde 50 randıman fındığın fiyatını 8,50 kuruş olarak açıklamasına da tepki göstererek, "Üreticimiz açıklanan fiyata son derece tepkilidir. Fındık fiyatlarının düşmesi kimseye bir şey kazandırmaz. Aksine fındık tarımının sürdürülebilirliğine sekte vurur. Çiftçi, esnaf, tüccar, sanayici, devlet herkes zarar görür." diye konuştu.

Hükümetin acilen 500 bin fındık üreticisinin sesine kulak vermesi gerektiğini belirten Soydan, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Acilen TMO'nun fındık alım fiyatları artırılmalıdır. Bazı kesimler üreticinin fındıktan para kazandığını zannediyor. Maliyeti 10 lira seviyesinde olan bir üründen para kazanılması nasıl düşünülebilir? Fiyatın makul seviyelerde açıklanmasından sadece üreticimiz mi kazanıyor? Tarım işçisinden fındık tüccarına, ihracatçısına, fındığı kıran, işleyen sanayicisine, nakliyecisine, esnafına kadar herkes fındıktan para kazanıyor. Fındık yoksa, Karadeniz de ne gelir olur ne ticaret. Herkes kaybeder."

Tzob Yönetim Kurulu Üyesi Soydan
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tzob Yönetim Kurulu Üyesi Soydan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement