Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı Hakan Karataş, son 3 yılda araştırma projesi başvurularında yaklaşık iki kat artış yaşandığını bildirdi.
Türkiye'nin bilim, teknoloji ve yenilikler alanında kapasitesini güçlendirmeyi amaçlayan 2 milyon 750 bin avro bütçeli "Ufuk 2020'de Türkiye" Projesi'nin açılışı Green Park Hotel'de gerçekleştirildi.
Etkinlikte konuşan Karataş, yatırımların ve çalışmaların neticesinde, son 3 yılda Türkiye'den yapılan araştırma projesi başvurularının yaklaşık 2 kat arttığını söyledi. Karataş, üniversitelerden yapılan akademik araştırma projesi başvurusundaki artışın 1,9 kat, sanayiden yapılan başvurunun ise 1,8 kat olduğunu kaydetti.
Etkili araştırma geliştirme ve bilimsel çalışmaların önemine vurgu yapan Karataş, "Firmalar artık farklılaşan hedef pazarlardaki farklı paydaşlarla işbirliği yapmak zorunda kalıyorlar. Ayrıca ülkeler kamu alımı yapmak için ihaleye çıktığında o işi yaptıracağı firmaya o ülkede bir işbirliği yapıp yapmadığını soruyor. Bu tür işbirlikleri, endüstriyel standartlar ve düzenlemelerle ilgili bilgilere önceden erişebilmek adına çok ciddi bir rekabet avantajı sağlıyor" diye konuştu.
TÜBİTAK'ın uluslararası projeler için verdiği destekleri de hatırlatan Karataş, "Özel sektörün projelere katılımı az. Türkiye'de daha ziyade üniversiteler bu programdan istifade ediyor. Üniversiteler yüzde 55, KOBİ'ler yüzde 20, büyük sanayiciler ise yüzde 11'lik bir katılım oranına sahip. Önümüzdeki dönemde üniversitelerle işbirliği içerinde bu rakamları, özellikle özel sektör için artırmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla burada üniversitelerimize de çok ciddi iş düşüyor" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Ekonomi › Ufuk 2020'de Türkiye Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?