Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı Açıldı - Son Dakika
Ekonomi

Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı Açıldı

Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı Açıldı

İstanbul Valisi Mutlu: "1,5 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefiniz sektörün gücü itibariyle çok küçük bir hedef, bu hedefin çok üstüne çıkmanız gerekiyor" İstanbul Büyükşehir Belediye B...

06.11.2013 13:40

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ayakkabı sektörünün 2023 ihracat hedefine ilişkin, "1,5 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefiniz sektörün gücü itibariyle çok küçük bir hedef, bu hedefin çok üstüne çıkmanız gerekiyor" dedi.

CNR Expo İstanbul tarafından sektör kuruluşlarının desteği ile bu yıl 50'incisi düzenlenen "Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı (AYMOD)"nın açılışı İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin, Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı İslam Şeker, CNR Holding Fuarcılık Grubu Üst Yöneticisi Cem Şenel ve sektör yetkililerinin katıldığı törenle yapıldı.

Açılışta konuşan Vali Mutlu, sektörün Türkiye için öneminin ve yapılan çalışmaların değerinin altını çizerek, buna rağmen daha kat edilecek çok mesafe olduğunu söyledi.

Fuarda 37'si yabancı olmak üzere 400 civarında katılımcı firma olduğunu dile getiren Mutlu, fuarın aynı zamanda önemli işbirliklerine de aracılık edeceğine işaret etti.

Sektörün yılın on ayındaki ihracat rakamlarına da değinen Mutlu, sektördeki ihracat artışının yüzde 28,9 ile Türkiye'nin genel ihracat artışının çok üstünde olmasının gurur verici olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Mutlu, ihracat seviyesindeki artışın, daha fazlasını yapma ihtiyacını geri plana düşürmemesi gerektiğine dikkati çekerek, "Dünyanın ayakkabıcılık sektöründe 8'incisi olan bir ülkenin ihracat rakamları itibariyle çok daha fazlasını yapması gerekiyor. 2023 ihracat hedefinizi 1,5 milyar dolar olarak dile getirdiniz. Bu bana göre sektörün gücü itibariyle çok küçük bir hedef, sizin bu hedefin çok üstüne çıkmanız gerekiyor" diye konuştu.

Fuarın sembolü olarak seçilen ve üstünde İstanbul motifleri olan ayakkabıyı çok beğendiğini dile getiren Vali Mutlu, İstanbul ve ayakkabının birbirine çok yakıştığını, sembolün, "Biz istanbul ile birlikteyiz" mesajı içerdiğini, bu tarz etkinliklerin İstanbul'u daha güçlü kıldığını söyledi.

"Kendimiz has markalar ortaya çıkarmanın zamanı geldi"

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş ise, fuarın İstanbul'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "AYMOD 50 yıllık mazisinden bugüne kadar büyük bir mücadele sonucu bir başarıya eriştiğini ortaya koydu" dedi.

Dünyada artık şehirlerin ve ülkelerin birbiriyle çok yakınlaştığına işarete den Topbaş, şunları söyledi:

"Artık dünya küçüldü. Global köy diye bahsettiğimiz böyle bir gezegende tüm insanların kaderleri, yaşamları birbirine bağlı. Yaptığımız her şeyin bir diğeri tarafından fark edildiğinin bilinci içindeyiz. Bu anlamda biz belediye olarak, İstanbul'daki fuarların yoğun bir şekilde uluslararası ölçekte etkin olmasını arzu etmekteyiz. Bir fuarın başarıya ulaşması, yapıldığı kentin dünyada tuttuğu yer ile orantılıdır. Bir kent eğer kendi özellikleri ve güzelliklerini dünyaya yansıtıyor ise oradaki fuarlar çok daha etkili bir seviyeye ulaşmaktadır."

Türkiye'deki ayakkabı sanayisinin, ülke sanayisine önemli katkıları olduğunu dile getiren Topbaş, 40 bin civarındaki sektör mensubu ve 380 bin civarındaki çalışanıyla sektörün önemli bir istihdamı içinde barındırdığını söyledi.

Topbaş, sektörün giderek geliştiğini, önemli bir ihracat sektörü haline geldiğini belirterek, "Özellikle bizim milletimizin işini adam gibi yapma anlayışıyla ortaya koyduğu bir çalışmayla sektör başarılı bir gelişme göstermekte. Üretilen her iki çift ayakkabıdan bir tanesinin ihraç edildiğini düşünürsek, bunun bir başarı öyküsü olduğu ortaya çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Geçmişte "Bedii zevkler" diye bahsedilen çalışmaların bugün tasarımlaştırılması ile marka oluşturmanın da başarılır hale geldiğini ifade eden Topbaş, "Bu anlamda da umutluyum. Artık Türkiye'de bizim kendimize has markalar ortaya çıkarmanın da zamanı geldi. Artık tercih edilir bir sektörde, bu anlamda da üretimin başladığını görmekteyiz. Dolayısıyla markalaşma başarısının daha da gelişeceğinin umudu içindeyim. Artık üniversiteler, Sivil Toplum Kuruluşları, yerel yönetimler ve hükümet birlikte hareket edebiliyorsa, başarıya ulaşmamanın hiç bir nedeni yok" ifadelerini kullandı.

Topbaş, geçmişte herkesin kendi alanında, kendi imkanları dahilinde yürüdüğüne dikkati çekerek, bugün bilgi ve birikimlerin paylaşıldığını, ortak katkılar sunulduğunu, çıkan sorunların çözülmesi için de birlikte mücadele edildiğini, bunun da gelecekte çok farklı noktalara gelineceğinin bir işareti olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin bir deri ülkesi olduğuna atıfta bulunan Topbaş, "Geçmişte de, deri işlemede ve deri sanayinde ne kadar ilerde olduğumuzu dikkate alırsak, modern dünyanın beklentisine bütün birimlerde cevap verebilecek bir gelişmeye tanıklık edeceğimize inanıyorum" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement