Fındık üreticileri, TMO'nun fındık alım fiyatlarını değerlendirdi - Son Dakika
Ekonomi

Fındık üreticileri, TMO'nun fındık alım fiyatlarını değerlendirdi

Fındık üreticileri ve sektör temsilcileri, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) müdahale alım fiyatlarından memniyetlerini dile getirdi.

12.08.2021 17:11  Güncelleme: 18:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fındık üreticileri ve sektör temsilcileri, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) müdahale alım fiyatlarından memniyetlerini dile getirdi.

Giresun'un Bulancak ilçesi Ahmetli köyündeki bahçesinde hasat yapan fındık üreticisi İsa Gündoğdu, AA muhabirine, fındık fiyatının hasat bitmeden açıklanmasından dolayı memnun olduklarını söyledi.

"Acaba fındık kaç lira olacak? Geçen senenin altına mı çıkacak, üstüne mi çıkacak?" gibi soruların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fiyatları açıklamasıyla aydınlığa kavuştuğunu dile getiren Gündoğdu, "Geçen yılki fiyatlara göre tabii ki daha fazlasını istiyorduk ama şu andaki fiyattan da memnunuz diye söyleyebilirim. Daha altında da olabilirdi, daha üstünde de olabilirdi ama bugünkü şartlara göre açıklanan fındık fiyatından memnunuz." dedi.

Aynı köyde fındık hasadı yapan Hasan Gülle de beklentilerinin açıklanan fiyat civarında olduğunu ifade ederek, "28-27 civarındaydı, açıklanan fiyattan memnunuz. Geçen yıl ile 4 lira civarında bir fiyat farkı var. Zaten alan bazlı gelir desteğiyle bu fiyat 30 lirayı buluyor. Daha hasattayken fındık fiyatlarının açıklanması her kesim tarafından iyi oldu. Herkes ayağını yorganına göre uzatıyor, işçi yevmiyeleri de fındık fiyatlarına göre belirleniyor." diye konuştu.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından TMO'nun müdahale alım fiyatlarının Giresun kalite fındık için kilogram başına 27 lira, Levant kalite fındık için ise kilogram başına 26,5 lira olarak açıklandığını anımsattı.

TMO gibi bir kuruluşu son üç yıldır devreye soktuğu için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Şahin, TMO'nun fındık piyasasını düzenlediğini söyledi.

Şahin, TMO'nun kar etmek için değil, piyasayı düzenlemek için var olduğunu ifade ederek, "Eğer TMO piyasada olmasaydı fındık 15-16 lira olurdu ama TMO sayesinde fındık fiyatı bu sene 27 ila 29 lira arasında değişecektir." dedi.

Fındık bahçesine bakım yapan üreticilerin randımanlarının iyi olması durumunda bu fiyatın artabileceğine işaret eden Şahin, "Pazara 50 randımanın üzerinde fındık getirene fiyat farkı veriliyor. Böylece 55 randıman gelen fındığınız daha para etmiş olacak. 5 randıman mevcut fiyata 3 lira daha eklenmesi anlamına geliyor. Böylece fındığın fiyatı otomatikman 28-29 liraları bulabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Serbest piyasanın da TMO'nun açıkladığı fiyatların altında olacağını beklemediğini aktaran Şahin, üreticilere arz talebe göre ürünlerini pazara indirmeleri çağrısında bulundu.

Açıklanan fiyatın üretici, tüccar ve sanayiciye yarayacağını aktaran Şahin, "Tahminlerimize göre açıklanan yeni fiyatla birlikte ilimiz ekonomisine geçen sezona göre 1,5 milyar lira daha fazla para girmiş olacak. Bu paranın tüm sektöre faydası olmuş olacak." dedi.

Şahin, üreticilere seslenerek, bahçelerine daha iyi bakım yaparak, her yıl ürünlerinin randımanını artırmaları çağrısında bulundu.

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, yaptığı yazılı açıklamada, fiyattan herkesin memnun olması gerektiğini ifade ederek, "Özellikle üreticilerimizin geçen yıla göre çok daha fazla fındığın olduğu bir yılda kazançları artacaktır. Tüccar, sanayici, ihracatçı da işini yapacak, Türkiye kazanacaktır. Fındık üretim ve ihracatında en büyük paya sahip Türkiye, artık bundan sonra verim ve kaliteyi ön planda tutarak, çok çalışıp, çok üretip, çok satıp, çok kazacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan ise "Verim ve kaliteyi arttırmayı teşvik edecek bir fiyat. Çalışan ve üreten çiftçimiz için iyi bir fiyattır. Türkiye olarak üretimden tüketime kadar uygulayacağımız istikrarlı politikalarla payımızı, dolayısıyla kazancımızı daha da arttırabileceğiz. Bunun ilk şartı da verim ile kaliteyi arttırmaktır. Biz borsa olarak bu ilkeye ve doğruya 20 yıldır hizmet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Fındık üreticileri, TMO\'nun fındık alım fiyatlarını değerlendirdi
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fındık üreticileri, TMO'nun fındık alım fiyatlarını değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement