Fındık Araştırma Enstitüsü yetkilileri, üreticilere kalite ve verim için "fındık yeşil kokarcası" ile mücadele uyarısında bulundu.
Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık üreticilerinin külleme, fındık kurdu, mayıs böceği, dalkıran gibi zararlı ve hastalıkları iyi tanımaları ve gerekli durumlarda mücadele etmeleri gerektiğini söyledi.
Hem verimi hem de kaliteyi azaltan fındık yeşil kokarcasına karşı mücadelenin genellikle gözardı edildiğini vurgulayan Akar, bunun da nedeninin zararının pek fazla bilinmemesi olduğunu belirtti.
Akar, fındık yeşil kokarcasının 11-15 milimetre boylarında genellikle yeşil renkte, bazen kahve ya da yeşilimsi kahve renkte olduğunu aktararak, erginlerinin mart sonu-nisan başında fındık yapraklarının altına açık yeşil renkte yumurtalarını bıraktıklarını ifade etti.
Temmuzdan itibaren bu zararlının, iç doldurmakta olan fındık meyvelerinden beslendiğine işaret eden Akar, bunun sonucunda da karakaramuk olarak bilinen zarar, şekilsiz ve buruşuk iç oluşumu ve en önemlisi de lekeli içler görülmesine yol açtığını söyledi.
Akar, sarıkaramuk, karakaramuk ve boş meyvenin verimi doğrudan azalttığı için kolay göze çarptığını dile getirerek, "Ancak geç dönemde oluşan lekeli iç zararı harmanda anlaşılamaz. Lekeli iç zararı çoğunlukla fındığın fabrikalarda işlenmesinden sonra fark edilir ki bu da üründe fire miktarının artmasına sebep olur." diye konuştu.
Lekeli iç zararına sahip fındıklarda acılaşma, iç çürük oluşabildiğini ve ürünün raf ömrünün kısaldığını belirten Akar, Türk fındığının kalitesini düşüren bu zararlıya karşı yeterli kültürel önlemler alınması ve gerekli olduğu durumlarda kimyasal mücadele uygulanması gerektiğini vurguladı.
Akar, ilk ilaçlama zamanının geçmiş olmasına rağmen özellikle lekeli iç zararının oluşumunun hala önlenebileceğinin altını çizerek, ilaçlamaya ilişkin şu önerilerde bulundu:
"Temmuz ayının ilk haftasında bahçede yapılacak gözlemlerde ocak başına ortalama 1 nimf bulunması durumunda ikinci bir ilaçlamaya ihtiyaç duyulur. İkinci ilaçlama ile hem nimfler hem de yeni dönem erginler hedef alınır. Bu ilaçlama lekeli iç zararını azaltmak açısından önemlidir. Bu ilaçlamada dikkat edilmesi gereken nokta ise hasada az bir süre kaldığı için seçilecek bitki koruma ürününün etiketinde yer alan ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süredir. Bu süreye dikkat edilmesi kalıntı riski açısından büyük önem taşımakta olup, ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken 7 ila 14 günlük sürede bitki koruma ürünleri tercih edilmelidir."
Türkiye'ye büyük miktarlarda döviz girdisi sağlayan fındığın kalitesinin ihracattaki öneminin hiçbir zaman gözardı edilmeyeceğine dikkati çeken Akar, "Bu nedenle de üreticilerimize, bahçelerinde fındık yeşil kokarcası olup olmadığını tespit ederek bir an evvel kimyasal mücadele yapmalarını tavsiye ediyoruz." dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Üreticilere 'Fındık Yeşil Kokarcası' ile Mücadele Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?