"Varlık Barışıyla 100 Milyar Lira Gelir" - Son Dakika
Ekonomi

"Varlık Barışıyla 100 Milyar Lira Gelir"

Deloitte Türkiye Vergi Hizmetleri Şirketi Ortağı Aksoy: "En son varlık barışı ile yaklaşık 48 milyar lira beyanda bulunulmuştu. Şimdi ise başvuru süresi 31 Temmuz'da sona erecek yeni uygulamada tüm varlıklar hesap edildiğinde rakam, 100 milyar liraya kadar çıkabilir" "Varlık barışı ile uygulanacak düşük vergi, özellikle vergi cennetlerini etkileyecek, buralar cazibesini yitirecek"

25.07.2013 11:51

MEHTAP YILMAZ - Deloitte Türkiye Vergi Hizmetleri Şirketi Ortağı Serdar Aksoy, Türkiye'de uygulanan en son varlık barışı ile yaklaşık 48 milyar liralık kaynağın beyan edildiğini hatırlatarak, bu yıl uygulamaya konulan ve yurt dışındaki kaynağın ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan yeni varlık barışının başvuru süresinin ise 31 Temmuz'da sona ereceğini bildirdi.

Aksoy, yeni uygulamada tüm varlıklar hesap edildiğinde, beyan edilecek rakamın 100 milyar liraya kadar çıkabileceğini söyledi.

Gerçek ve tüzel kişilere ait olup yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan varlık barışı uygulamasında başvurular, 31 Temmuz'da sona erecek. Bir çok ekonomist ve vergi uzmanı, söz konusu uygulama ile Türkiye'ye gelecek varlıklar için farklı rakamlar telaffuz etse de genel kanı, önceki uygulamalara göre daha yüksek tutarda beyan yapılacağı yönünde.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Aksoy, varlık barışıyla ülkeye gelen sermaye kadar, genel finansman tablosunun da gelişeceğini söyledi. Sermaye girişinin, altyapı yatırımlarına da katkıda bulunacağını belirten Aksoy, "Ülkemizde 3. Köprü, 3. Havalimanı, Kanal İstanbul Projesi ve nükleer santraller gibi önemli altyapı yatırımları öngörülüyor. Çoğu sektörde yeni projeler planlanıyor. Bu kapsamda, özel sektörün yurt dışında bulunan varlıklarının ülke ekonomisine katkı sağlaması amaçlanıyor" diye konuştu.

"Nereden, ne kadar varlık gelir onu bilemiyoruz"

Yaklaşık 5 yıl önce uygulanan varlık barışı ile 48 milyar liraya varan beyanda bulunulduğunu anımsatan Aksoy, yeni Varlık Barışı ile ise bu rakamın 100 milyar liraya kadar çıkabileceğini söyledi.

Aksoy, şunları kaydetti:

"Yasa kapsamında ne kadar para, döviz, altın, menkul kıymet ve taşınmazın Türkiye'ye geleceğini kestiremeyiz. Bir şey söyleyebilmek için mikro çalışmalar yapılması gerekiyor. Ülkemize gelecek varlığı, sadece para ya da altın olarak değerlendirmemek lazım. Yurt dışında çok değerli şirketlerin hisse senetleri var. Nereden, ne kadar varlık gelir onu da bilemiyoruz. Çünkü daha önce hiç tahmin etmediğimiz ülkelerden de beyanlar yapıldı."

İlk varlık barışı uygulamasının kapsamına hem yurt dışı hem de yurt içi kaynakların dahil olduğunu belirten Aksoy, burada genel olarak başarılı bir çalışma yürütüldüğünü söyledi. Aksoy, yeni uygulamanın yansımalarını ise bu aydan sonra görebileceklerini ifade etti.

"Vergi cennetleri cazibesini yitirecek"

Uygulamada, vergi cenneti veya serbest bölge gibi ayrımların olmadığına dikkati çeken Aksoy, "Türkiye Cumhuriyeti ekonomik sınırları dışındaki, off-shore ve on-shore kaynaklar da kapsam içinde. Neticede varlık barışı ile uygulanacak düşük vergi, özellikle vergi cennetlerini etkileyecek, buralar cazibesini yitirecek" dedi.

Serdar Aksoy, varlık barışı ile parasını yüksek vergiler nedeniyle vergi cennetlerinde tutanlara adeta bir "barış eli" uzatıldığını belirterek, söz konusu düzenleme ile buralarda tutulan varlıklardan sadece yüzde 2 vergi alınacağını, bunun da vergi cennetlerinin avantajlarını minimize edeceğini kaydetti.

"Daha geniş bildirim ve beyan imkanı sağlanabilirdi"

Türkiye'de ücret gelirlerinden en düşük yüzde 15 vergi kesintisi yapıldığına işaret eden Aksoy, "Yurt dışından getirilecek kıymetlerin yüzde 2 vergilendirilmesi normal mi?" eleştirilerinin söz konusu olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yurt içi kaynaklar da yurt dışı kaynaklar gibi bildirime ve beyana konu edilebilirdi. Ancak amaç, ülkemizin dış borç miktarını yükselten varlıkların Türkiye'ye getirilmesiyle özel sektörün yurt dışı borçlanmasının fiktif kısmının düşürülmesi ve ülkemizdeki dış borç yükünün realize edilmesi. Varlık barışının sebebine inildiğinde, kendi içinde tutarlı görünüyor. Ancak her şeye rağmen yasanın cazibesini artırabilmek için yurt dışı kaynaklarla birlikte yurt içi kaynakların da ekonomiye kazandırılması için daha geniş bildirim ve beyan imkanı sağlanabilirdi." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Varlık Barışıyla 100 Milyar Lira Gelir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement