Yazıcı: Şirketleri Bağımsız Denetim Elemanları Denetleyecek - Son Dakika
Ekonomi

Yazıcı: Şirketleri Bağımsız Denetim Elemanları Denetleyecek

Yazıcı: Şirketleri Bağımsız Denetim Elemanları Denetleyecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda şirketlerin bağımsız denetim elemanları tarafından denetleneceğini belirterek "Elbette biz hizmet üretirken, satarken yeni bir uygulamaya girerken,"...

08.03.2012 13:09

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda şirketlerin bağımsız denetim elemanları tarafından denetleneceğini belirterek "Elbette biz hizmet üretirken, satarken yeni bir uygulamaya girerken, ülkemizin insanlarının bu alanda mutlaka yarışa girecek ortama sokulmaları gerekiyor" dedi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ) Eminönü Yerleşkesi'nde düzenlenen

"Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Mükelleflere Etkileri" konulu konferansta konuşan Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanununun elbette birçok düzenlemeyi içinde barındırdığını belirterek, bu kanunun, dünyada oluşan gelişmelerin dikkate alınmasıyla düzenlendiğini kaydetti.

Yazıcı, mevcut kanuna göre anonim şirket kurulabilmesi için sermaye bulunsa bile tek başına kurulamayacağını ve en az 4 kişi daha bulunması gerektiğini ifade ederek, kişilere sembolik paylar verilecek işlerin kurulan kişi tarafından yürütüldüğünü, ancak tökezlenme durumunda diğer kişilerin kendilerini mahkemede bulduğunu söyledi.

Yeni kanunun bu durumu gerçekliğe uygun şekilde düzenlediğini anlatan Yazıcı, şunları aktardı:

"Artık tek kişi şirket kurabilir. Asgari sermaye miktarları az, anonim şirket 50 bin lira limited şirketlere 10 bin lira az. Bununla ilgili çözümü de

'bu miktarları Bakanlar Kurulu artırmaya yetkindir' deniliyor. Limited şirketleri 10 katına kadar çıkarma yetkisi var. Öte yandan, şirketlerin yönetim kurulu üyesi olmak için pay sahibi olmasına gerek yok. Yönetim kurulu sayısına sınırlama getirilmemiş. Ama birden fazla kişiyse bunun 4'te birinin yüksek tahsilli olma şartı getiriliyor."

-"Bu kanunu eleştirenler de var. Çok doğal, bundan memnuniyet duyuyorum"-

Yazıcı, yeni kanuna göre şirketlerin artık denetim organının olmayacağını belirterek, "Şirketler, bağımsız denetim elemanları tarafından denetlenecek. Peki kimler bu denetimi yapacak- Bunu da Kanun Hükmünde Kararname ile oluşturulan Kamu Gözetimi Muhasebe Standartları Yüksek Kurulu belirleyecek. Herkes bağımsız bir denetçi değildir. Bu bağımsız denetim kurulları da olacak, bağımsız denetçiler de olacak. Uluslararası denetim firmaları var. Dünyanın her tarafında öne çıkıyorlar. Elbette biz hizmet üretirken, satarken yeni bir uygulamaya girerken, ülkemizin insanlarının bu alanda mutlaka yarışa girecek ortama sokulmaları gerekiyor" diye konuştu.

Herhangi bir kamu kuruluşu ile ilgili yapılandırma konusunda hizmet satın alınacağını ve deneyim istendiğini ifade eden Yazıcı, "10 yıl deneyim olması lazım' deniliyor. Deneyim imkanı vermezsen nasıl deneyim olacak- Yerli firma yok. Bu alanın da bu perspektifle düzenlenmesi gerekiyor" dedi.

Yazıcı, bütçe uygulamalarına denetlenme zorunluluğu getiren uygulamaların büyük yarar sağlayacağını anlatarak, şunları söyledi:

"Denetçiler, 'şirketin kayıt ve belgelerini inceledik ve hukuka aykırı herhangi bir durum yoktur' deniliyor. Böyle bir şey olabilir mi- Denetçiler sorumlu olacak. Denetçi ve yönetim ile ilgili ilişkiler de düzenlenmiş. Yönetim kurulu ve genel kurul toplantılarına elektronik ortamda katılma imkanı verecek. Böylesine faaliyet süreçlerini kolaylaştırılan bir kanun. Bu kanunu eleştirenler de var. Çok doğal, bundan memnuniyet de duyuyorum. Bu kanun herkesi ilgilendiriyor. Yolları, toplu konutları, havaalanlarını, savunma sanayisini ilgilendiriyor. Bu kanun ile ticaretin aktörleri vergilerini ödeyecek. Bu amaçla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile 13 bölgede kanun ile ilgili hususları paylaşmak amacıyla toplantılar düzenledik. Bu kanunun uygulanmasıyla ilgili toplantılar faydalı oldu. Konuşmak iyidir ama bunlar bir zemine otursun. Sırf karalama amaçlı yapmayalım."

-"Eleştirilerin hemen hemen tamamının ikincil düzenlemelerle giderileceğini düşünüyorum"-

Yazıcı, artık 1 Temmuz'dan itibaren şirket ortağının şirketten para alamayacağını belirterek, "Şirketin faaliyetleri için alınacaksa olur. Ama

'istediğimde bu parayı alayım' dersen olmaz. O zaman şirket kurma. Faaliyet alanlarının net olması gerekiyor. Artık dünya ile yarışıyorsunuz. Dünya

'şirket'ten ne anlıyorsa, siz de öyle olmalısınız" diye konuştu.

Şirketten, "Kar payı avansı" alınabileceğini ve bunun şirketten borç almanın istisnası olacağını ifade eden Yazıcı, internet sitesinin kurulmasının istenmesinin ve şirketin bilgilerinin yayınlanması zorunluluğu getirilmesinin eleştirildiğini söyledi.

Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şirketler genel kurul yapmaz mı- Şirket yöneticilerin ne kadar alacağı belirlenmez mi- Kar-zararı, hesap bakiyeleri, bilançoları genel kurulda okunmaz mı- Tutanaklarda yer almaz mı bunlar- Her şirketin internet sitesi zaten var. Bu sitenin belli bir bölümüne bilgilerin yer alacağı alan tahsis edilmesini istiyoruz. Biz bunu bu yasayla daha çağdaş hale getiriyoruz. Bununla ilgili uygulamalar, 1 Temmuz 2013'de yürürlüğe girecek.

İkincil düzenlemeleri, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılıyor. Yürürlüğe girmemiş kanuna dayanarak ikincil düzenleme çıkarıp hayata geçirebilir misiniz- İkincil düzenlemeler ile ilgili hazırlıklarımız bitmiş, bu ay arkadaşlarımız beni bilgilendirecek. İnşallah hiçbir sıkıntı yaşamadan, sitemizde eleştirileri de açık hale getirerek, ikincil düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Hedefimiz, Türkiye'yi en kolay ve en güvenilir ticaretin yapıldığı ülke haline getirmektir." - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yazıcı: Şirketleri Bağımsız Denetim Elemanları Denetleyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement