Türkiye Yemek Sanayicileri Federasyonu (YESİDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Hakan Ay, eğitimde '4+4+4' modeliyle ilgili olarak, "Kamuoyundaki kaygılar doğruysa, çocuklar evlerinde kalıp okula gitmezse, bizim için de sorun olur" dedi.
Aynı zamanda Ege Yemek Sanayicileri Derneği (EYSAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüten YESİDEF Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Hakan Ay, eğitimde '4+4+4' modelini yemek sanayicileri açısından DHA'ya değerlendirdi. 4+4+4'teki standartların ne olacağının şu anda belli olmadığını belirten Ay, lise ve taşımalı eğitim yürüten ilköğretim okulları başta olmak üzere okulların, yemek sanayi ciroları içinde önemli bir payı olduğuna dikkat çekti.
CİDDİ YATIRIMLAR VAR
Özellikle taşımalı ilköğretim okullarında her yıl ihaleler yapıldığını aktaran Ahmet Hakan Ay, "Bu firmalar ona göre yatırım yapmış ve fabrikasını dizayn etmiş. Tabii buralarda söylendiği gibi daralma olursa bizim için de ciddi sıkıntı olur. Bu çocuklar evlerinde kalıp okula gitmezlerse sorun olur" dedi. Bu sürecin henüz netleşmediğini ancak mağdur olmaktan da ister istemez kaygı duyduklarını dile getiren Ay, "Belki bizim için daha hayırlısı da olabilir. Süreci izleyeceğiz" değerlendirmesini yaptı.
'İŞLER ONLİNE OLACAKSA, YEMEKLER DE HAPA DÖNÜŞSÜN'
Eğitimde bu yeni sistemin ortaya atılmasının ardından izlenecek politikaları kendilerinin de yakından izlediğini ifade eden Ay, "İşler böyle online işlerse, belki fabrikalardaki işçiler de online çalışır. Yemek işleri de herhalde kapsüle, hapa dönüşür" diye konuştu. Söz konusu eğitim modelinin ciddi bir altyapıya ihtiyaç duyduğuna da dikkat çeken Ay, uygulama diğer ülkelerle rekabette öne çıkaracak bir uygulama ise de, çağın gerekleri neyse ona uyacaklarını, bu süreçte çözüm önerilerini üreteceklerini kaydetti.
YEMEK SANAYİCİSİ FİYAT BASKISINDA
Yemek sanayicilerinin önemli bir sıkıntısının da fiyat baskısı olduğunu vurgulayan Ahmet Hakan Ay şunları anlattı:
"Enflasyonu çift hanelere çıkaran gıda fiyatları ama, ne gariptir ki bizim sektörde 3- 4 yıl önceki fiyatlarımız bile geri çekilmeye çalışılıyor. Aşağıdan gelen fiyat baskısına dayanmak zorundayız. Hem çeşit yemek, hem de ayakta kalmak zorundayız. Kar sıfırlara çekildi. Sıfır karlarla kamuda olsun özel sektörde olsun yemek firmaları iş yapmaya devam ediyoruz."
Bugün yemeğin yanı sıra temizlik, hijyen, su, ekmek gibi diğer unsurlar da hesaba katıldığında bir kişilik yemeğin en az 4.5- 5 TL düzeyinde olması gerektiğini de belirten Ay, "Ancak şu anda sektör 3.5- 4 TL'den yukarı çıkamıyor" dedi. - İzmir
Son Dakika › Ekonomi › Yemekçinin '4+4+4' Kaygısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?