Yeni Pandora belgeleri: Oligarkların gizli hesapları gün yüzüne çıkarıldı - Son Dakika
Ekonomi

Yeni Pandora belgeleri: Oligarkların gizli hesapları gün yüzüne çıkarıldı

Yeni Pandora belgeleri: Oligarkların gizli hesapları gün yüzüne çıkarıldı

Pandora Papers Rusya, Rus siyasi figürlerin, paravan şirketlerde servetlerini nasıl gizlediğini ortaya çıkardı. Paylaşılan listede Putin'in eski bakanı Reiman, Rus oligark Kerimov ve Mordashov da yer alıyor.

12.04.2022 11:28  Güncelleme: 12:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ) yeni araştırması, yaptırımlardan kaçınmak için kullanılabilecek gizli şirketlerin arkasında olan 800'den fazla Rus müşteriyle ilgili bilgileri içeriyor. Araştırma, Rus rejimiyle bağlantılı olduğu için Batı'nın yaptırım uyguladığı oligarkların ve Putin'in eksenindeki diğer isimlerin, yine Batılı aracılar vasıtasıyla, devasa servetlerini nasıl malikanelere, süper yatlara ve diğer lüks varlıklara aktardığını gösteriyor. İncelenen belgeler, Batılı hükümetlerin sorunu çözmedeki başarısızlıklarına da ışık tutuyor.

AVDEEV: YAPTIRIM ALTINDAKİ BANKANIN SAHİBİ

Pandora Papers'a göre tanınmış Rus iş adamı Roman Avdeev, Alpha Consulting müşterilerinden biri. Avdeev, 1991 sonlarında Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra büyük bir Rus finans kurumu olan Credit Bank of Moscow'u satın aldı. Aynı zamanda bir eczane zincirinin sahibi olan Avdeev'in, inşaat, kereste ve petrol endüstrilerinde de faaliyetleri bulunuyor. 2017'de Torpedo Moscow futbol kulübünü satın alan Avdeev'in serveti, Forbes'a göre, Nisan 2022'nin başı itibarıyla yaklaşık 1,3 milyar dolar. Credit Bank of Moscow, şubat ayından bu yana ABD yaptırımları altında.

Yeni Pandora belgeleri: Oligarkların gizli hesapları gün yüzüne çıkarıldı

REİMAN: PUTİN'İN ESKİ BAKANI VE DANIŞMANI

Putin'in eski bakanı ve danışmanı Leonid Reiman da ICIJ'in listelediği yeni isimler arasında yer alıyor. Reiman, 1994-2004 yılları arasında Rusya devletinin iletişim ve bilgi teknolojileri bakanı, 2008-2010 arasında ise Putin'in danışmanı olarak görev yapmıştı.

KERİMOV: 700 MİLYON DOLARLIK 'ŞÜPHELİ' TRANSFER

Mart ayında İngiltere ve Avrupa Birliği'nin yaptırım listesine giren Rus oligark Süleyman Kerimov'un paravan şirketler ağı da Pandora Papers ile açığa çıktı.

Yeni Pandora belgeleri: Oligarkların gizli hesapları gün yüzüne çıkarıldı

ABD'nin önde gelen bankalarından BNY Mellon, Putin'e yakın Rus milyarder ve politikacı Süleyman Kerimov ile ilişkili milyonlarca doların gizemli paravan şirketlere aktarılmasında rol aldı. BNY Mellon, altı yıl boyunca ABD makamlarına toplamda 700 milyon doları aşan şüpheli banka havaleleri hakkında bir dizi uyarı göndermiş ancak banka, aktarılan paranın kime ait olduğunu tespit edememişti. Pandora Papers belgeleri ise bu işlemlerin Kerimov ile ilişkili offshore şirketlerle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor.

ICIJ'in 2016'daki Panama Papers araştırmasına göre Kerimov, Putin'in gizli servetinin saklandığına inanılan finansal ağlarla bağlantılı isimlerden biri. Yeni araştırmanın sonuçları bankalar ve ABD hükümet yetkililerinin Rus seçkinlerinin parasının izini sürmekte başarısız olduğunun da bir kanıtı.

MORDASHOV: SERVETİNİ PwC ARACILIĞIYLA KATLADI

Pandora Papers, Rus oligark Alexei Mordashov'un dünyanın en büyük ikinci muhasebe firması olan PwC ile ilişkisine de ışık tuttu. Belgelere göre PwC, Mordashov ile bağlantılı bir holding şirketinin Britanya Virjin Adaları'nda ve gizlilik sunan diğer yetki alanlarında 65'ten fazla paravan şirket kurmasına ve yönetmesine yardımcı oldu.

Yeni Pandora belgeleri: Oligarkların gizli hesapları gün yüzüne çıkarıldı

Son Dakika Ekonomi Yeni Pandora belgeleri: Oligarkların gizli hesapları gün yüzüne çıkarıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement