Kütüphane Gibi Kütüphane: Kansas City Library - Son Dakika
Emlak

Kütüphane Gibi Kütüphane: Kansas City Library

Kütüphane Gibi Kütüphane: Kansas City Library

Okuma alışkanlığı insanın kelime dağarcığını ve hayal dünyasını genişleten, insanı geliştiren en önemli işlevlerin başında geliyor. Bazı insanlar için kitaplar en yakın dost hatta sırdaş. İşte Amerika’nın Kansas şehri bu insanların bolca bulunduğu önemli bir muhit olarak dikkat çekiyor. Burada yaşayan insanlar kitaplara o kadar çok değer veriyorlar ki gelişen teknoloji ile birlikte özellikle gençler tarafından unutulan kitaplar için dünyanın belki de en dikkat çekici kütüphanesini şehirlerine kazandırıyorlar.

25.09.2017 14:03

Okuma alışkanlığı insanın kelime dağarcığını ve hayal dünyasını genişleten, insanı geliştiren en önemli işlevlerin başında geliyor. Bazı insanlar için kitaplar en yakın dost hatta sırdaş. İşte Amerika'nın Kansas şehri bu insanların bolca bulunduğu önemli bir muhit olarak dikkat çekiyor.

Burada yaşayan insanlar kitaplara o kadar çok değer veriyorlar ki gelişen teknoloji ile birlikte özellikle gençler tarafından unutulan kitaplar için dünyanın belki de en dikkat çekici kütüphanesini şehirlerine kazandırıyorlar. Şehirde başlatılan kampanya kısa sürede o kadar büyük bir destek buluyor ki kütüphane için ihtiyaç duyulan 50 milyon dolar bir anda toplanıveriyor ve 100 yılı aşkın bir süredir hizmet veren eski kütüphane 2004 yılında eşsiz bir çehreye kavuşuyor. İşte size kütüphane gibi kütüphane: Kansas City Library!

Asırlık Kütüphaneye Yakışır Mimari

Kansas City Library

1873 yılında "Public School Library of Kansas City" adıyla kurulan Kansas City Library kısa sürede kentin kültür merkezi haline gelmiş ve eğitim kaynakları dışında Amerika'nın eğlence kültürünü de içinde taşıyan materyalleri bünyesinde bulunduruyormuş. Kütüphanenin ilk koleksiyonu hala daha kütüphanenin holding binasında korunan ve meşe bir kitaplıkta yer alan Amerikan Ansiklopedi setiymiş. Zamanla gelişen ve genişleyen kütüphaneye sürekli yeni binalar ve alanlar eklenmiş. En son dokunuş da 2004 yılında benzersiz bir mimari ile yapılmış. Dış cephesi kitaplığa dizilmiş bir dizi dev kitap görüntüsünde olan kütüphanenin görüntüsü o kadar gerçekçi ki insanın raftan bir kitap çekip okuyası geliyor. Hal böyle olunca da kütüphaneye olan ilgi bir hayli artmış.

İçerisinde Yok Yok

Kansas City Library

Dış cephesine konulacak olan ve aralarında Shakespeare'den Romeo ve Juliet, Tolkien'den Yüzüklerin Efendisi, Charles Dickens'tan İki Şehrin Hikayesi gibi dünyaca ünlü yapıtların bulunduğu 22 kitap bizzat bölge halkının oylaması ile seçiliyor. Daha sonra bu kitapların her birinin kapakları, yaklaşık 7 buçuk metre uzunluğunda ve 2.7 metre genişliğinde dev sütunlara birebir kopyalanıyor.

Kütüphanenin içinde kitapların, videoların, müziklerin ve çeşitli görsellerin yer aldığı 2.3 milyonu aşkın malzeme bulunuyor ve kütüphane yaklaşık 2 milyon kişiye hizmet veriyor. Her bir kitabın arkası farklı bir dünyaya açılan Kansas City Library'de kitap raflarının yanı sıra toplantı odaları, seyir salonu, kahve dükkanı ve daha bir sürü hizmet yer alıyor. Bunun dışında kütüphane çeşitli resim, kitap, sanat sergileri gibi sosyal aktivitelere de sıklıkla ev sahipliği yapıyor.

Her Şey Kitap İçin

Kansas City Library

Kansas'ta hayata geçirilen bu proje, insanlara kitap sevgisinin nasıl kazandırılabileceği konusunda önemli bir çalışma olarak dikkat çekiyor. Dikkat çekici ve yaratıcı fikirler olduğu sürece istenilen her konuda başarılı olunabileceğini kanıtlayan Kansas City Library projesi, sıra dışı mimarisinin yanı sıra insanlara açmış olduğu uçsuz bucaksız bilgi dünyasıyla da alkışı fazlasıyla hak ediyor.

Kaynak: Milliyetemlak.com

Son Dakika Emlak Kütüphane Gibi Kütüphane: Kansas City Library - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement