Bakırköy Tüketici Mahkemesi emsal bir karara imza attı. Tüketici mahkemesi, güvenlikli sitelerde meydana gelen hırsızlık olaylarından site yönetimini sorumlu tuttu. Avukat Cevat Kazma, bu kararla birlikte güvenlikli sitelerde veya apartmanlarda oluşabilecek hasar ve hırsızlıklardan güvenlik şirketleri kadar site yönetimlerinin de sorumlu olacağını belirtti.
2015 yılında İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan güvenlikli bir sitede yaşanan hırsızlık olayında, motosikletle siteye giren iki kişi, sitenin kapalı otoparkında bulunan 25bin TL değerindeki başka bir motosikleti çalarak siteden çıktı.Tüm bu olaylar yaşanırken sitenin güvenlik görevlileri de görev başındaydı. Ancak hırsızlık birkaç gün sonra, sahibinin yerinde bulamaması üzerine ortaya çıktı.
Çalınan motosikletin sahibi zararının karşılanması için, site yönetimine ve güvenlik firmasına Bakırköy 1. Tüketici Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme emsal bir karara imza atarak söz konusu zarardan hem site yönetimini hem de güvenlik şirketini sorumlu tuttu.
GÜVENLİK ŞİRKETİ VE SİTE YÖNETİMİ SUÇLU
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Avukat Cevat Kazma, "Mahkemenin verdiği karara göre; motorun çalındığı sitenin güvenliğini sağlayan şirket ile birlikte, sitenin yönetimi de sorumlu tutulmuştur. Gerekçeli kararda, güvenlik şirketinin gerekli özen ve görev yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle verilen güvenlik hizmetinin ayıplı olduğu, her iki tarafında (güvenlik şirketi ve site yönetimi) sözleşme gereği 3. kişilere karşı birlikte sorumlu tutulmuştur" diye konuştu.
Daha önce benzer olaylardaki yargı kararlarında site veya apartman yönetimlerinin kusurlu bulunmadığını belirten Cevat Kazma, emsal oluşturan bu karar sonrasında güvenlikli sitelerde oluşabilecek hırsızlık vakalarından veya ortaya çıkabilecek tüm zararlardan güvenlik şirketleri kadar site yönetimlerinin de sorumlu tutulacağını söyledi.
Site ve apartman içindeki güvenlik hizmetlerinin kimin tarafından verileceği kararının ise site yönetimine ait olduğunu vurgulayan Avukat Kazma,en az güvenlik şirketleri kadar site yönetimlerinin de sorumlu olduğunu söyledi.
Son Dakika › Emlak › Sitedeki Hırsızlıklardan Yöneticiler Sorumlu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.