12 Eylül Davası (5/son) Sanık Avukatına Savunma İçin Süre Verildi - Son Dakika
Güncel

12 Eylül Davası (5/son) Sanık Avukatına Savunma İçin Süre Verildi

12 Eylül Davası (5/son) Sanık Avukatına Savunma İçin Süre Verildi

12 Eylül davasına ilişkin Cumhuriyet Savcısı Selçuk Kocaman'ın esas hakkındaki görüşünde ilişkin sanıklar Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya'nın Avukatı Bülent Hayri Acar'a savunmasını hazırlaması için süre verilirken, Yurt-Kor isimli belgeyi imha...

25.10.2013 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

12 Eylül davasına ilişkin Cumhuriyet Savcısı Selçuk Kocaman'ın esas hakkındaki görüşünde ilişkin sanıklar Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya'nın Avukatı Bülent Hayri Acar'a savunmasını hazırlaması için süre verilirken, Yurt-Kor isimli belgeyi imha ettiği iddia edilen Abdullah Recep hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

2 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın duruşması bugün yapıldı. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanıkların avukatı Bülent Hayri Acar, müdahilliğine karar verilen bazı gerçek ve tüzel kişiler ile TBMM, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini izafeten Başbakanlık, MHP, DİSK, TÖB-DER gibi tüzel kişilerin avukatları ve sanıkların Avukatı Bülent Hayri Acar katıldı. Sanıklar Evren ve Şahinkaya, duruşmaya telekonferans yöntemi ile duruşmada yer aldı. Davanın öğleden sonraki oturumunda söz alan sanıkların avukatı Bülent Acar, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma hazırlamak için süre isteyerek, "Kanunlara ve Anayasa'ya açıktan aykırı sözlü açıklamanın hukuki mütalaa değeri taşımadığı açıktır. İddia makamının hukuki nitelik ve beyan taşımayan sözlü açıklamasını yanıtlamaya değer bulunmamıştır. Ancak tarafımıza yazılı esas hakkında mütalaa sunulmuştur. Metnin incelenmesi, hukuki nitelik taşıyıp taşımadığı, taşıyorsa yanıtlanması ve savunmaların hazırlanması için makul süre verilmesini talep ediyoruz" dedi.

-MAAŞLARINA EL KONULSUN-

İddia makamına esas hakkındaki görüşünü hatırlaması için Nisan ayından Ekim ayı sonuna kadar süre verildiğini belirten Acar, duruşma savcısının değiştiğine dikkat çekerek, savunmasının 2, 2 buçuk saat süreceğini anlattı. Acar'ın ardından sanıklara sesli ve görüntülü sistem aracılığıyla bir diyecekleri olup olmadığı soruldu. Kenan Evren, "Efendim, avukatım size gerekli hazırlığı yapıp, cevabını verecektir", Tahsin Şahinkaya ise "Ben de savunmamı avukatım kanalıyla yapmak istiyorum" karşılığını verdi.

Duruşmada daha sonra müdahil avukatlarına söz verildi. Avukat Mehmet Horuş, mütalaayı soyut bulduğunu savunarak, savcının mütalaasında 12 Eylül 1982 Anayasası referandumunun kanunsuz yapıldığını dile getirdiğini anımsattı. Horuş, bunun, ülkenin şu anda da gayrimeşru bir anayasayla yönetildiği anlamına geleceğinin altını çizdi. Horuş ve diğer bazı avukatlar, sanıkların emekli Cumhurbaşkanlığı ve emekli general aylıklarına tedbir konulmasını talebinde bulundu.

-YURT-KOR BELGESİNİ İMHA EDEN SUBAYA SUBAYA SUÇ DUYURUSU-

Esas hakkında mütalaanın verildiğine dikkat çeken Acar, müdahil avukatlara mütalaaya ilişkin beyan hakkı verilmesi talebine itiraz ederek, "Esas hakkında iddiada bulunma hakları da bitmiştir" dedi. Acar'dan sonra söz alan Avukat Aydın Erdoğan ise "Halkın parası daha fazla çalınmaması için sanıkların gelirlerine tedbir kararı konulmasını talep ediyorum" dedi. Senem Doğanoğlu da Türkiye'nin en uzun süre cezaevinde kalan kişilerinden müvekkili Tahir Canan adına bir kez daha müdahillik talebinde bulundu. Aynı zamanda "müşteki" sıfatı da bulunan Avukat Osman Başer, Evren ve Şahinkaya'yı sanık sıfatıyla görmekten çok mutlu olduğunu belirterek, "İnşallah hükümlü sıfatlarını da göreceğim" dedi. Avukat Ömer Kavili ise savcının, "devlet zarar görmesin diye bazı kritik hususları geçtiğini" savundu. Sanıkların darbeyi kendi menfaatleri, ikballeri, makam ve mevkileri için yaptıklarını söyleyen Kavili'nin sözlerini uzatmasına Mahkeme Başkanı Süleyman İnce'den uyarı geldi. Mahkeme Başkanı'nın sözlerini kesmesine tepki gösteren Kavili, "33 senelik MİT belgesini getirtmeyen bir Mahkemenin Başkanı olarak sözümü kesmemeniz gerekir. Gerekirse avukat burada 3 gün bile konuşur" dedi. Bunun üzerine Başkan ise Kavili'ye sözlerini tamamlaması için 2 dakika daha süre verdiğini belirtti. Kavili, pazarlık yapmayacağını söylerken, İncede "Pazarlık yapmıyoruz" dedi. Kavilinin sözlerinin tamamlamasının ardından duruşmaya 10 dakika ara verildi. Aranın ardından ara kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, müdahiller ve vekilleri ile sanık Avukatı Bülent Hayati Acar'a esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için süre verildiğini açıkladı.

Sanıkların tutuklanmaları talebini reddeden heyet, sanıkların mal varlıklarına ve maaşlarına tedbir konulması talebinin ise davanın esasını ilgilendirdiği ve "ihsası rey sonucu doğuracağı" gerekçesiyle kabul etmedi. Suç duyuru ve müdahillik isteklerini de reddeden heyet, Yurt-Kor isimli belgenin mahkemeye gönderilmeyip imhasını sağlayan görevli subay Abdullah Recep için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Duruşma 27 Aralık tarihine ertelendi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 12 Eylül Davası (5/son) Sanık Avukatına Savunma İçin Süre Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement