18. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013 Başladı - Son Dakika
Güncel

18. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013 Başladı

18. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013 Başladı

TUSKON 7 kıtadan 1.500 iş insanını ticaret yapmak için Türkiye'de buluşturdu

20.06.2013 14:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen 18. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013 programı başladı. Programa 7 kıtadan 130 ülkeden katılan yaklaşık 1.500 iş insanı Türkiye'deki ticaret fırsatlarını değerlendiriyor. bu yılki ana temasını inşaat, inşaat malzemeleri ve mobilya sektörü oluşturuyor.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle inşaat, inşaat malzemeleri, mobilya ve ilgili makinelere yönelik 'Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013' programı, İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenleniyor. 130 ülkeden 1.428 iş insanı Türkiye'den 1.500 iş insanı ile bir araya geldi. 20 bin iş görüşmesi gerçekleştirilmesi planlanan programa bu sene ilk defa Afrika'da Cape Verde, Seyşeller, Gine Bissau, Botswana, ve Cibuti'den ; Latin Amerika'da Venezuella ve Panama'dan katılım sağlandı.

Filipin Ticaret Odası ile TUSKON işbirliği anlaşması imzaladı

Program çerçevesinde Filipin Ticaret Odası ile TUSKON arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Filipinler'den gelen iş dünyası temsilcileri daha resmi görüşmeler başlamadan önce 3 konteyner mobilya siparişi verdi. Binin üzerinde tercümanın görev aldığı toplantıda 30 ayrı dilde tercüme yapıyor.

Yabancı katılımcıların ilk iki gün İstanbul ve yakın çevresinde turistik gezilerin yanı sıra, sanayi bölgesi ve üretim tesislerini gezmeleri sağlanacaktır. Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü 2013 programının gala yemeği tüm yabancı katılımcıların iştirakiyle 18 Haziran 2013 Salı akşamı İstanbul WOW Kongre Merkezi'nde düzenlenecektir. 19 Haziran 2013 Çarşamba günü yabancı katılımcılar fuar alanında 112 Türk ihracatçısının stantlarını ziyaret ederek; ikili iş görüşmeleri gerçekleştirecektir. 20 Haziran 2013 Perşembe günü ise yabancı katılımcılarla Türkiye'den katılacak 1500 işadamı arasında ikili iş görüşmesi organize edilecektir.

Katılım planların üzerinde

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, bu programın amacının dünyadan alıcıları Türk iş insanları ile bir araya getirerek ticaret yapmalarını sağlamak olduğunu söyledi. Meral, "Gelenlerin hepsi mal almak için gelmiyor, yatırımla alakalı farklı işbirliği ortamları da çıkabiliyor" dedi. TUSKON Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü'nde bu sene 130 ülkeden 1.200 iş insanını ağırlamayı planladıklarını ancak katılımın planlarının üzerinde olduğunu ifade eden Meral, "130 ülkeden 1178 firmayı temsil eden 1428 iş insanı geldi" dedi. Meral, bu yılki temalarının inşaat, inşaat makineleri ve mobilya olduğunu, Türkiye'nin inşaat noktasında dünyada marka olmasının bu alanı seçmelerinden önemli bir etken oluşturduğunu kaydetti. 20 bini aşkın ikili görüşmeye sahne olacak programa katılan iş insanlarının büyük bir çoğunluğunun ilk defa Türkiye'ye geldiğini ifade eden Meral, Cape Verde, Seyşeller, Gine Bisseau, Botswana, Cibuti, Venezuella ve Panama'dan ilk defa katılım olduğunu kaydetti.

Meral, bu toplantının sadece Turzim olarak Türkiye'ye katkısının THY uçak biletleri ve alacakları hediyeler dahil olmak üzere 10 milyon dolar civarında olacağını hesapladıklarını belirtti.

İhracatla ilgili yeni yol haritası hazırlıyoruz

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da dünya ticaretinin biraz daha daralmasından dolayı bu yıl Türkiye'nin ihracatındaki artışın geçen yılki kadar olmayacağını belirtti. Çağlayan, "Bundan dolayı geçmişte yaptığımız gibi kaderimize razı olup yerimizde oturmayacağız. Türkiye dünyada 241 gümrük bölgesine mal gönderen bir ülke. Göndermediğimiz 2 ülkeye debu sene ihracat yaparak dünyada Türk malının girmediği hiçbir gümrük bölgesi veya ülke bırakmamaya kararlıyız" dedi.

Yeni uygulamaya koyacakları bazı çalışmalarla ihracatı artırmayı planladıklarını söyleyen Bakan Çağlayan, şunları kaydetti: "Yeni bir yol haritası hazırlıyoruz. Sivil toplum kuruluşları ile görüştükten ve sonuçlarını aldıktan sonra önümüzdeki günlerde bunları sizlerle paylaşacağız. Hedef ve öncelikli ülkelerin sayılarının yeniden değiştirildiği, yeni nesil destek sistemi ile önemli konular üzerinde çalışıyoruz."

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de 10 yılda 1 trilyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye'nin 2023 yılında 3 trilyon dolarlık ihracat hedeflediğini belirterek, "Kapalı pazarlara girebilmek için mutlaka bu tür etkinliklere organizasyonlara ihtiyacımız var. Yapacağımız bu çalışmaların yeni pazarlara girebilmek açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Yeni yapılacak serbest ticaret anlaşmalarıyla da bunun önünün açılacağına inanıyoruz" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 18. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013 Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement